De uitputtende strijd van value-beleggers

Value beleggen heeft zich in de loop van de tijd ruimschoots bewezen, maar toch overtreft de groei-stijl het waarde-beleggen tegewoordig keer op keer. Het geduld van value-beleggers wordt danig op de proef gesteld. Maar de kenmerkende golfbeweging kan op lange termijn weer de andere kant op gaan.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 november, 2017 | 11:51
Facebook Twitter LinkedIn

Value-beleggen is de klassieke beleggingsstijl die zijn oorsprong vond in het baanbrekende boek Security Analysis van Benjamin Graham en David Dodd, dat voor het eerst in 1934 werd gepubliceerd. Aanhangers van de value-stijl proberen op basis van fundamentele analyse een gedetailleerde inschatting te maken van de werkelijke waarde van een bedrijf, en vergelijken die vervolgens met de koers van het aandeel dat op de beurs wordt verhandeld.

Wanneer de geschatte – intrinsieke – waarde van een aandeel boven de huidige beurskoers ligt, dan is een aandeel koopwaardig. Handelt een aandeel op een hogere koers dan de intrinsieke waarde, dan is een aandeel niet koopwaardig. Doordat de aandelenmarkt in cycli beweegt en de stemming van beleggers varieert van zeer pessimistisch tot overenthousiast, ontstaan de verschillende perioden van over-of onderwaardering.

Wetenschappelijk aangetoond
Value-beleggen is ook een stijl van beleggen die uitgebreid in de wetenschap is gedocumenteerd en waarvan aangetoond is dat deze klassieke manier van beleggen over de lange termijn superieur is geweest ten opzichte van de markt. Echter, de laatste jaren is het ronduit frustrerend om een waardebelegger te zijn: groei-aandelen zijn namelijk de smaakmakers op de beurs.

Groeibedrijven, vooral in de technologiesector, weten de verwachtingen van beleggers keer op keer te overtreffen, met grote koerssprongen tot gevolg. Zo steeg Amazon ruim 13% in waarde na het rapporteren van de derdekwartaalcijfers. Alphabet, de moederorganisatie van Google, brak net als Amazon overtuigend door de grens van 1.000 dollar per aandeel na weer een sterk kwartaal, en Microsoft schoot ruim 6% omhoog naar een marktkapitalisatie van 630 miljard dollar, wat zelfs boven het record ligt uit het dotcom-tijdperk. Op 27 oktober deden deze bedrijven de super-vrijdag eer aan door samen met Intel in totaal bijna 150 miljard dollar aan marktkapitalisatie te winnen.

Groeiaandelen boeken records
Daar waar groeiaandelen het ene record na het andere breken en de aandelenmarkt op sleeptouw nemen, is de stemming onder value-beleggers veel somberder. Beleggers in value-aandelen zoals L Brands en Mattel staan year-to-date op een verlies van respectievelijk 30% en 55%. De value-stijl heeft altijd wel een contrair randje, maar het geduld van de aanhangers van deze stijl wordt danig op de proef gesteld. Een blik op de rendementen van de MSCI World Value Index en de MSCI World Growth Index onderstreept dat.

Sinds 2010 heeft de value-index 7 jaar een underperformance geleverd ten opzichte van de growth-index. Alleen in 2016 wist de value-index beter te presteren, mede dankzij een sterk vierde kwartaal waarin cyclische waarde-aandelen in trek waren. Echter, de 9,82% relatieve winst die value-beleggers boekten ten opzichte van growth-beleggers, is in 2017 alweer als sneeuw voor de zon verdwenen. De MSCI World Value Index staat per 3 november op een year-to-date rendement van 3,13%, tegenover een plus van 12,72% voor de MSCI World Growth Index.

Beheerd vermogen en fondsstromen
De voorkeuren van beleggers worden ook duidelijk wanneer we kijken naar de ontwikkeling van het beheerd vermogen en de fondsstromen voor de Morningstar categorieën Aandelen Wereldwijd Large-Cap Waarde en Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei. In eerste instantie lijken beide categorieën elkaar niet veel te ontlopen. Beide hebben evenveel belegd vermogen, namelijk 64 miljard euro. Maar kijken we gedetailleerder, dan komen er verschillen aan het licht.

Bijvoorbeeld als we de fondsstromen bekijken. Over de laatste drie jaar waren er in de groei-categorie 21 maanden waarin beleggers per saldo geld onttrokken uit deze fondsen, terwijl de waarde-categorie in 23 maanden uitstroom zag. Ook dat lijkt nog geen groot verschil, maar de omvang van de maandelijkse fondsstromen was wel zeer verschillend, waardoor de Large-Cap Groei categorie er per saldo 2,7 milard euro bij kreeg, terwijl de Large-Cap Waarde categorie geconfronteerd werd met een cumulatieve uitstroom van 2 miljard euro. Opvallend is dat dit verschil vooral gemaakt is in augustus en september van dit jaar, toen beleggers gezamenlijk 5,2 miljard euro investeerden in de Large-Cap Groei categorie.

Contrast groter dan ooit
Het rendementsverloop en de duidelijke voorkeuren van beleggers over de afgelopen jaren zorgen ervoor dat het contrast tussen value en growth groter is dan ooit. Beleggen gaat gepaard met pieken en dalen, maar soms kunnen die dalen zeer diep zijn en kan de daling langer aanhouden dan voorzien. Het zijn situaties waarin bepaalde regio’s, landen, sectoren of beleggingsstijlen impopulair zijn en massaal worden verkocht en genegeerd.

Hoewel deze koersdalingen soms terecht zijn, kan het ook interessante kansen bieden voor beleggers met een lange horizon die vinden dat de markt in een overdrijvingsfase is en verwachten dat het negativisme omslaat. Een golfbeweging die door Benjamin Graham in zijn boek The Intelligent Investor is getypeerd als de pendule die de gemoedstoestand van de manisch depressieve “Mr. Market” aangeeft, die heen en weer swingt tussen zeer pessimistisch en te optimistisch. Voor value-beleggers rest niets anders dan geduld te hebben en te wachten totdat de pendule van Mr. Market weer de andere kant op swingt.

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Beloon langetermijnbeleggers

De makkelijke weg

Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde (1)

Dividendfondsen: kwaliteit versus waarde (2)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten