Top-5 Aandelen Wereldwijd: Kames voert lijst aan

Het derde kwartaal van 2017 was beleggers weer goed gezind. De MSCI World Index bereikte een recordstand, gedreven door positieve economische data. In het bijzonder de opkomende markten, in de vorm van de MSCI Emerging Markets index, deden het bovengemiddeld goed.

Jeffrey Schumacher, CFA 30 oktober, 2017 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

Het derde kwartaal van 2017 was beleggers weer goed gezind. De MSCI World Index won in euro’s gemeten 1,15%, waarmee het rendement over de eerste negen maanden uitkwam op 3,51%. Gemeten in Amerikaanse dollars zijn de prestaties nog indrukwekkender. Zo is de index voor het eerst in de historie de 5.600-grens gepasseerd en was september de elfde achtereenvolgende maand waarin een positief rendement werd gerealiseerd. De op een na langste reeks sinds oprichting van de index in 1969.

Er was dan ook voldoende reden voor beleggers om optimistisch te zijn. De economische data die beleggers te verwerken kregen bleek sterk te zijn, vooral op het gebied van werkgelegenheid. Het bracht de centrale bankiers weer dichter bij normalisatie van het monetaire beleid. Voorzitter van de Fed Janet Yellen kondigde aan dat de centrale bank nu echt gaat beginnen met het zeer geleidelijk afbouwen van de 4.500 miljard dollar aan schuld die op de balans staat, terwijl de mogelijkheid voor een laatste rentestap in 2017 nog steeds op tafel ligt. Ook in Europa draait de economie goed, wat Draghi ertoe kan bewegen om de geldkraan weer wat verder dicht te draaien.

Naast al deze positieve ontwikkelingen zijn er echter ook nog altijd zorgen die boven de markt hangen. Hoewel de politieke onrust omtrent de opmars van het populisme in Europa na de verkiezingen in Nederland en Frankrijk was ingedamd, blijft de afwikkeling van de Brexit zich voortslepen. Maar ook de verslechterende verstandhouding tussen Noord-Korea en Amerika baart beleggers zorgen, waarbij de Noord-Koreaanse raketlanceringen voor de nodige nervositeit op de markten zorgde.

Opkomende markten spekkoper
Spekkoper in het derde kwartaal van 2017 waren opkomende markten, mede gedreven door een verzwakking van de Amerikaanse dollar. De MSCI Emerging Markets dikte 4% aan waardoor het rendement over de eerste negen maanden uitkomt op 14%. Vooral Latijns-Amerika (Brazilië, Peru, Chili) en China (gedreven door internetaandelen als Tencent, Baidu en Alibaba) doen het goed. Frontier Markets presteerden eveneens bovengemiddeld, met sterke rendementen voor Ghana en Argentinië.

De economische opleving in Europa reflecteert zich ook in de koersen van Europese aandelen, waar de MSCI Europe in het derde kwartaal weer 2,7% mocht bijschrijven en de MSCI EMU zelfs 4,3%. Het zorgt ervoor dat dubbelcijferige jaarrendementen binnen handbereik liggen. Amerikaanse aandelen blijven achter ondanks de aankondiging van president Trump om belastinghervormingen voor het bedrijfsleven door te voeren, wat toe te schrijven is aan het verlies van de dollar ten opzichte van de euro: 12,2% over de eerste negen maanden.

Energiesector profiteert van reflatie-effect
Op sectorniveau leefde het reflatie-effect weer op, met de geplaagde energiesector als grootste profiteur. Daar waar de sector mede door een dalende olieprijs in de eerste twee kwartalen van 2017 stijf onderaan stond in de rendementslijsten, realiseerde de sector in het derde kwartaal een plus van 5,1% voor de MSCI World/Energy Index. De grondstoffensector volgde in het kielzog en ook de IT sector was vooraan te vinden, mede dankzij dubbelcijferige kwartaalrendementen van Mastercard, NVIDIA en Texas Instruments.

In termen van beleggingsstijlen waren de aandelen met een lagere marktkapitalisatie in trek. De MSCI World Small Cap Index won 2,5% in het derde kwartaal, waarmee het de large-cap index met 1,3% versloeg. Waarde-aandelen legden het opnieuw af tegen groeiaandelen, mar de verschillen waren wel kleiner dan in de eerste twee kwartalen. Desondanks is het duidelijk dat over de eerste negen maanden groeiaandelen beter in de markt lagen dan waarde-aandelen: 7,3% voor de MSCI World Growth Index versus 0% voor de MSCI World Value Index.

De Top-5
De top-5 fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, gebaseerd op het rendement over de eerste negen maanden van 2017, wordt aangevoerd door Kames Global Sustainable Equity Fund, dat een totaalrendement van 15,96% realiseerde in de eerste drie kwartalen.

Het fonds is in april 2016 gelanceerd en wordt beheerd door het duo Craig Bonthron en Neil Goddin. Het fonds hanteert een vrij geconcentreerde portefeuille die doorgaans 35-45 aandelen bevat en heeft ten opzichte van categoriegenoten een sterke overweging op mid-caps (42% versus 14% voor het categoriegemiddelde) en een sterke onderweging van de grootste marktkapitalisaties. Dat heeft het fonds dit jaar geen windeieren gelegd, net als de sterke hang naar groei-aandelen.

Op sectorniveau valt de sterke inzet op de IT sector op, die met 36% dominant is in de portefeuille. Het fonds screent portefeuillekandidaten op duurzaamheid, maar belegt vooral in bedrijven die zich aan het verbeteren zijn op het gebied van duurzaamheid in plaats van de meest duurzame bedrijven in het universum. Een voorbeeld is de grootste positie die het fonds heeft in Keyence, wat volgens Sustainalytics een industry-laggard is op het gebied van ESG. Dit verklaart mede waarom het fonds slechts 1 Moringstar Globe heeft, wat betekent dat het fonds tot de 10% minst duurzame fondsen van de categorie behoort.

Nummer twee
Nummer twee is UBAM Global Equity Sustainable Growth, dat 15,89% won in de negen maanden tot en met eind september. Martin Moeller zwaait hier de scepter en wordt ondersteund door een team van drie portefeuillemanagers en analisten. Het proces van het fonds is gebaseerd op het cash flow return on investment (CFROI) principe, waarbij het team door de hele CFROI-cyclus heen belegt. Het team maakt voor de aandelenselectie gebruik van op CFROI-gebaseerde waarderingsmodellen, traditionele waarderingsmaatstaven en momentumindicatoren. De portefeuille telt 30-50 namen en kent een overweging in IT, financials en industrials, terwijl telecom en nutsbedrijven nauwelijks aanwezig zijn. Investeringen in Facebook, Mastercard en Tencent hebben bijgedragen aan een sterk derde kwartaal.

Nummer drie
De top-3 wordt gecomplementeerd door TreeTop Global Opportunities, dat wordt beheerd door Peter Robson. Ook in dit fonds heeft de technologiesector met bijna 22% een belangrijke weging, maar vormen financials nog altijd de belangrijkste sector met een weging van meer dan 27%. Het fonds wisselt grote posities in large-cap namen zoals Citigroup en Commerzbank af met posities in mid- en small-caps, waardoor de gemiddelde marktkapitalisatie flink lager is dan voor de nummer 1 en 2 in de lijst. Eveneens onderscheidend is de weging van emerging markets, die 23% van de portefeuille uitmaken, terwijl Amerika sterk is onderwogen met een allocatie van ongeveer 25%.

Top-5 Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd

FN Top 5 week 44  Wereldwijde aandelen JS tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten