Wat zijn de vooruitzichten voor de economie in China?

De economische groei in China is aan het afnemen. De productiviteitsgroei daalt en een aantal groeifactoren raakt uitgewerkt. Beleggers vragen zich af waar het heen moet met China. Morningstar analyseert de groeikansen voor de toekomst.

Robert van den Oever 16 oktober, 2017 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn

De economie in China groeit tegenwoordig een stuk minder hard dan de dubbelcijferige jaar-op-jaar toenames die we in het vorige decennium nog zagen. Dat voedt de angst bij beleggers dat China zijn rol als aanjager van de wereldeconomie dreigt te verliezen. Morningstar analyseert de toekomstperspectieven voor China in een studie van Daniel Rohr, Morningstar's Director of Equity Research, sector basic materials.

In de afgelopen 10 jaar heeft China de grootste bijdrage geleverd aan de wereldwijde economische groei. In zijn eentje was het land goed voor eenderde van die wereldwijde groei. Voor een heleboel goederen en diensten is China inmiddels 's werelds grootste afnemer. Onderstaande grafiek laat het belang van China in dit opzicht zien:

China D Rohr okt 2017 exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Inhaalvraag
Een deel van die groei is te verklaren uit inhaalvraag. China is op allerlei vlakken bezig om op gelijk niveau te komen met Westerse landen. Chinese consumenten kopen steeds meer auto's, Chinese luchtvaartmaatschappijen steeds meer vliegtuigen.

Maar die inhaalslag verliest aan kracht en snelheid. Want een belangrijke indicator laat zien dat er vertraging optreedt: de productiviteitsgroei is in dezelfde voorbije 10 jaar gehalveerd. Dat verklaart volgens analist Rohr veel van de economische groeivertraging. Volgens hem is driekwart van de afname van de groei te verklaren uit het feit dat de productiviteitsgroei omlaag is gegaan van 4,8% per jaar in de jaren-2000 naar 2,3% nu.

China D Rohr okt 2017 exhibit 8

(klik op afbeelding voor vergroting)

Omvorming
De productiviteitsgroei is aan het afnemen omdat de omstandigheden die een hoge groei mogelijk maakten, aan het verdwijnen zijn. Zo is het land in rap tempo omgevormd van een op het platteland geconcentreerde landbouweconomie naar een stedelijke economie met sterk toegenomen binnenlandse consumptie. Die inhaalslag is al gemaakt.

Ook de overvloed aan goedkop beschikbare arbeid is niet meer vanzelfsprekendheid. Het aantal werkenden groeit wel, maar tegen heel andere, meer volwassen condities dan jaren geleden. Voor de toekomst ziet de factor arbeid er somber uit, want de demografische ontwikkelingen wijzen op een krimpende beroepsbevolking.

Kapitaalrendement
Een andere factor die de vertraging duidelijk aantoont, is het rendement op kapitaal. Sinds 2008 is dat rendement flink gedaald onder invloed van herhaaldelijke stimuleringsprogramma's en hervormingen die stokten. Door de kunstmatige overinvesteringen is de verhouding tussen geïnvesteerd kapitaal (capital) en wat het oplevert (output) behoorlijk verslechterd.

Onderstaande grafiek laat twee grootheden zien die dit illustreren. De blauwe lijn is de hoeveelheid kapitaal en de rode lijn de capital-output verhouding:

China D Rohr okt 2017 exhibit 16

(klik op grafiek voor vergroting)

De conclusie is dat er steeds meer kapitaal nodig is voor dezelfde output. Met andere woorden: momenteel genereert elke hoeveelheid kapitaal de helft minder economische groei dan 10 jaar geleden.

Gemiddeld 6% groei
De consensus onder economen is dat de Chinese economie voorlopig met gemiddeld zo'n 6% per jaar kan groeien. Het Internationaal Monetair Fonds rekent eveneens met zo'n 6%. Morningstar is voor de verdere toekomst wat somberder, zo laat onderstaande grafiek zien:

China D Rohr okt 2017 exhibit 5

(klik op grafiek voor vergroting)

In de grafiek is ook de lijn van de Chinese regering opgenomen. Het 13e vijfjarenplan van de overheid mikt op een verdubbeling van het niveau van het Bruto Binnenlands Product uit 2010 tegen het jaar 2020. Dat doel vereist een groei van 6,4% per jaar gemiddeld in de periode 2017-2020. De tijd van dubbelcijferige groei lijkt voorbij.

 

Lees meer over China:

Grondstoffen overgewaardeerd door wankele fundamentals in China

Top 5 Aandelen Opkomende Landen: China trekt de kar

Morningstar vergelijkt aandelenmarkten China en Hong Kong op groei én risico

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten