Fonds van de Week: Alken European Opportunities

Alken European Opportunities volgt een opportunistische strategie die zich op lange termijn uitbetaalt in een hoger rendement dan de categorie en de benchmark. Maar voor de korte termijn zijn er risico's verbonden aan de tegendraadse aanpak en daar moet de belegger zich goed van bewust zijn.

Robert van den Oever 12 oktober, 2017 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

Alken European Opportunities in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Alken European Opportunities

Dit high-conviction fonds is een uitstekende keuze voor beleggers met een langetermijnhorizon, vindt Morningstar-fondsanalist Mathieu Caquineau. De strategie is opportunistisch zonder beperkingen en op lange termijn heeft die het goed gedaan.

Op korte termijn komen de risico's tot uiting, zoals in 2015 toen het fonds de marktstijging miste. en ook in 2016 kreeg het fonds een flinke opdonder; beheerder Nicolas Walewski had zijn positie in cyclische consumentengoederen sterk verhoogd om in te kunnen spelen op consumptiegroei in Europa, terwijl het nauwelijks belegd was in gezondheidszorg en defensieve consumentengoederen. Door de uitslag van de Brexit-stemming heeft het fonds een hoge prijs moeten betalen voor zijn gedurfde positie.

De tegendraadse stijl heeft er voor gezorgd dat het fonds vanaf oprichting in januari 2006 tot juni 2017 een comfortabele voorsprong heeft op zowel het categoriegemiddelde als de MSCI Europe Index.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 41 Alken European Opportunities grafiek vrijstaand sep

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Nicolas Walewski startte zijn carrière in 1993 bij Crédit Lyonnais. Van 1999 tot 2005 werkte hij als fondsbeheerder bij Banque Syz, waar hij uitmuntende resultaten neerzette aan het roer van het Oyster European Opportunities fonds. Hij richtte Alken Asset Management op in december 2005 en is erin geslaagd zich te omringen met een sterk beleggingsteam, dat geregeld versterkt werd naarmate de activa onder beheer stegen.

Sinds 2014 zijn er vier nieuwe analisten zijn bij het team gekomen. Het team is stabiel gebleven, met slechts drie vertrokken teamleden sinds 2008, waaronder één senior analist in 2015. Het beleggingsteam van Alken bestaat nu uit acht analisten en één medebeheerder, Marc Festa, die vanuit het analistenteam een promotie kreeg aangeboden. Dit heeft de zware werklast van Walewski wat verlicht. Het analistenteam is georganiseerd per sector en heeft gemiddeld 12 jaar ervaring.

We stellen het op prijs dat zowel Walewski als Festa met hun eigen geld beleggen in de Alken fondsen, ook dit fonds. We zijn er sterk van overtuigd dat dit de beste manier is om aan te tonen dat hun belangen gelijk lopen met die van hun beleggers. Omwille van alle bovenstaande redenen, kennen we een Positieve score toe aan de pijler People.

Fondshuis
Alken AM is een kleine Londense beheermaatschappij die in december 2005 werd opgericht door Nicolas Walewski. Hij is eigenaar van meer dan 50 procent van het kapitaal; sommige werknemers zijn vennoten. De omvang van de vennootschap is een risicofactor maar de beleggingscultuur is solide. Het behalen van bevredigende resultaten voor langetermijnbeleggers is belangrijker dan de zoektocht naar winst op korte termijn.

Dat blijkt ook uit de snelle beslissing van Walewski om het fonds Alken European Opportunities in 2007 te sluiten. De onderzoeksteams werden daarop versterkt. Het fonds ging in januari 2008 weer open maar Walewski ziet streng toe op de liquiditeit en waakt over de belangen van de bestaande beleggers, zoals ook bleek uit de beslissing in 2013 om het fonds te sluiten voor nieuwe beleggers.

De vennootschap communiceert goed, beter dan algemeen gangbaar is in de sector: in de maandelijkse beheersverslagen wordt een gedetailleerd overzicht van de portefeuille gegeven en worden de beslissingen op een begrijpelijke manier uitgelegd. Voor de remuneratie van de teams wordt rekening gehouden met de prestaties over één en drie jaar, zodat de belangen van de vennootschap in lijn kunnen worden gebracht met die van de langetermijnbeleggers. Men kan wel de structuur van de prestatievergoedingen verbeteren.

Proces
We staan positief tegenover deze strategie, die opportunistisch beheerd wordt zonder vooraf vastgelegde stijl. In het algemeen heeft de beheerder interesse in bedrijven waarvan de activa ondergewaardeerd worden door de markt, verwaarloosde aandelen, of bedrijven met winstaanjagers die niet helemaal in de prijs verrekend zijn. Ongeacht de beleggingsthesis heeft de beheerder een voorkeur voor bedrijven die volgens hem een betrouwbaar management hebben, dat in staat is het winstpotentieel van de onderneming te benutten.

Nicolas Walewski tracht markthypes te vermijden, en neemt met zijn keuzes vaak een tegendraads standpunt in. Daardoor kan het fonds soms achterop hinken wanneer de markt een langdurige speculatieve zeepbel doormaakt of bijzonder afkerig is van risico. Het fonds belegt in 50 tot 70 posities van alle grootten, maar slechts zelden in bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan 1 miljard euro. De portefeuille is grotendeels opgebouwd uit individueel geselecteerde aandelen. Daardoor verschilt zijn sectorpositionering aanzienlijk van die van zowel de benchmark als het Europe flex-cap equity categoriegemiddelde.

Toch is Walewski zich goed bewust van de macro-economische context en de marktomgeving, wat kan helpen bij het inperken van het totale risico. Tot slot kan het fonds tot 25% beleggen buiten Europa, en heeft het in het verleden meestal gekozen voor Noord-Amerika.

Prestaties
Van zijn oprichting in januari 2006 tot mei 2017 heeft het fonds een comfortabele voorsprong op zowel het categoriegemiddelde als de MSCI Europe Index. De fondsbeheerder heeft bewezen dat hij goede aandelen kan selecteren, voornamelijk bij de midcaps. Zo gaf tijdens de dip van 2011 een goede aandelenselectie het fonds de kans het categoriegemiddelde te kloppen, ondanks de hoogst cyclische positionering en de afwezigheid van aandelen in de gezondheidszorg.

Toen het fonds in 2014 afgestraft werd voor zijn Russische blootstelling, kon het dankzij zijn aandelenkeuze opnieuw een comfortabele voorsprong behouden op de rest van de categorie. Gezien zijn gedurfde portefeuillekeuzes vinden we het helemaal niet zo verrassend dat het fonds af en toe een slechte periode doormaakt en volatieler is dan zijn tegenhangers. Zo waren de prestaties van 2015 tot medio 2016 aanzienlijk zwakker.

In 2015 kreeg de portefeuille klappen door drie grote posities in de technologiesector (Seagate, Western Digital en Micron). Enkele van die posities hadden vorig jaar nog steeds een negatieve invloed, samen met Banca Monte Dei Paschi en minder goede aandelenkeuzes in het VK in de nasleep van de brexitstem. Enkele van de pijnlijke keuzes van vorig jaar, met name in de autosector, zorgden echter voor een sterke heropleving van het fonds in de eerste helft van 2017. Hierdoor kon het fonds per eind mei een plaatsje in het hoogste kwartiel bemachtigen.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Alken European Opportunities EU1. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Flex-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 39 Alken European Opportunities tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco Global High Yield Bond Fund

Candriam Equities Biotechnology

- Metropole Selection

Fidelity European Dynamic Growth

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten