Top-5 Alternative Energy: Lyxor New Energy ETF aan kop

De historisch lage olieprijs zette niet alleen de traditionele energiebedrijven zwaar onder druk, maar trok ook een wissel op de rendementen van de bedrijven die zich richten op de energiebronnen van de toekomst. De sector alternatieve energie heeft namelijk enkele moeilijkere jaren gehad, maar langzaam maar zeker lijkt het positieve momentum terug te keren.

Jeffrey Schumacher, CFA 28 augustus, 2017 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

Velen geloven namelijk dat het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen als primaire energiebron zijn langste tijd heeft gehad. De noodzaak om schone, alternatieve energiebronnen te omarmen wordt steeds groter. Dat besef komt er ook steeds meer vanuit de politiek, ondanks de halsstarrige houding van de Amerikaanse president Donald Trump. De uitstoot van broeikasgassen, de wereldwijde milieuvervuiling en de klimaatverandering lijk je toch echter moeilijk af te kunnen doen als fake news.

De energietransitie is ook niet van vandaag op morgen gerealiseerd, maar de beweging is wel te typeren als een seculaire trend. De snelheid waarmee de transformatie plaatsvindt heeft onder andere te maken met politieke bereidwilligheid, maar ook met de snelheid waarmee productiekosten worden teruggebracht en in hoeverre bedrijven durven in te spelen op de verwachte verandering in de energie-mix. Het zijn ontwikkelingen waar traditionele olieproducenten ook rekening mee houden, maar nog beperkt in investeren.

Groeiende energiebehoefte
Want dat energie een belangrijk thema is, dat staat vast. De groeiende wereldpopulatie heeft namelijk meer behoefte aan energie. Het International Energy Agency schat dat in 2040 de vraag naar energie 30% hoger ligt dan het huidige niveau. Verwacht wordt dat de vraag naar olie nog steeds zal toenemen, maar dat (vloeibaar) aardgas en vooral wind- en zonne-energie een grotere rol zal spelen. De kolenindustrie lijkt het voornaamste slachtoffer te worden van de verschuiving in energiebronnen.

Hoewel er geen standaarddefinitie bestaat, omvat de term in het algemeen hernieuwbare energie, zoals wind-, zonne-, biobrandstoffen, hydro-, golf- en getijden-, geothermische energie en hieraan gelieerde bedrijven. Maar ook bedrijven die zich richten op energie-efficiëntie vinden we in het universum.

Bekende namen die we in de portefeuille tegenkomen van beleggingsfondsen die zich richten op alternatieve energie zijn onder meer het Deense Vestas Wind Systems en het Spaanse Gamesa Corporación Tecnológica, die twee van de grootste windturbinefabrikanten in de wereld zijn. Wat betreft zonne-energie zijn de Amerikaanse bedrijven First Solar en SunPower bekende namen. Het zijn tevens grotere posities in de portefeuilles van de fondsen die de top-5 binnen deze sector vormen, gebaseerd op hun rendement per eind juli 2017.

De Top-5
Op de eerste plaats staat de Lyxor New Energy ETF, één van de twee ETF's die beschikbaar zijn voor beleggers in deze sector. De ETF volgt de SGI World Alternative Cap Weighted Index. Deze index bestaat uit slechts 20 namen, en richt zich niet uitsluitend op hernieuwbare energie, maar ook op energie-efficiëntie. Posities kunnen maximaal 10% van de index uitmaken, maar dat deze benchmark gepaard gaat met concentratierisico’s moge duidelijk zijn. Schneider Electric, Acuity Brands, NextEra Energy en Vestas Wind Systems beslaan al 40% van de portefeuille.

De tweede plaats is voor BGF New Energy. Het fonds wordt sinds november 2015 beheerd door Alistair Bishop. Hij werd in 2010 als analist onderdeel van het energie-team van BlackRock, en werd in november 2015 de vervanger van Robin Batchelor op dit alternatieve energiefonds, terwijl hij tevens werd aangesteld als co-manager voor het traditionele energiefonds. Sinds maart 2017 beheert hij dit fonds alleen, toen Poppy Allonby een andere rol binnen het concern kreeg. Ook dit fonds is met 35 posities vrij geconcentreerd en heeft met beleggingen Vestas Wind Systems, NextEra Energy en Umicore ook veel gewicht in de top-10 posities. Het fonds is een minder volatiele optie dan de ETF van Lyxor, getuige de 5-jaars standaarddeviatie die uitkomt op 10,96% versus 16,8% voor de ETF.

DNB Renewable Energy komt op de derde plaats. Dit fonds belegt in andere namen dan we normaliter zien bij concurrenten. Het duo Jon Sigurdsen en Christian Rom geeft namelijk de voorkeur aan de kleine bedrijven in het universum, bijvoorbeeld Pacific Ethanol, Renewable Energy Group en Green Plains. Het zorgt ervoor de gemiddelde marktkapitalisatie net boven de miljard euro ligt, duidelijk minder dan de elf miljard voor het fonds van BlackRock.

Top 5 Alternative Energy

FN Top 5 week 34 Alternative energy tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met juli. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten