Top 5 Aandelen Sector Ecologie: duidelijk groeiende instroom duurzaam beleggen

Donald Trump leek met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten en zijn acties nadien, waaronder het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs, een flinke knauw te geven aan de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Toch staat sinds zijn verkiezing duurzaam beleggen in toenemende belangstelling van beleggers en niet alleen in de VS. Zo neemt de instroom van Europees beleggersgeld in ecologiefondsen toe de afgelopen jaren.

Ronald van Genderen 14 augustus, 2017 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De vooruitgang op het gebied van duurzaamheid leek flink gehinderd te gaan worden met de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Niet in de laatste plaats door het onder zijn leiding terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs. Echter, dat leek het geval, want juist na zijn verkiezing maakt bijvoorbeeld duurzaam beleggen een enorme vlucht door. Zo was de instroom van beleggersgeld in duurzame fondsen in de VS over de eerste zes maanden van dit jaar al hoger dan de instroom in dergelijke fondsen in de gehele jaren 2014 en 2015.

Positieve trend in VS en Europa
Die positieve trend voor duurzame fondsen geldt niet alleen voor de VS. Ook in Europa staan duurzame fondsen volop in de belangstelling van beleggers. Binnen de categorieën die Morningstar definieert en op basis waarvan fondsen worden gegroepeerd, vormt de categorie Aandelen Sector Ecologie een bij uitstek duurzame groep fondsen.

Hoewel het totale beheerde vermogen dat Europese beleggers per eind juni 2017 nog relatief bescheiden is met 8,1 miljard euro, lijkt de aanwas van vermogen in kracht toe te nemen. In 2015 en 2016 was er al sprake van positieve instroom met 109 en 449 miljoen euro, maar van januari tot en met juni stroomde er dit jaar al 697 miljoen euro naar ecologie fondsen.

Geen homogene groep
Ecologie fondsen beleggen hoofdzakelijk in de aandelen van bedrijven waarvan de producten of diensten actief een schoner milieu bevorderen. De meeste fondsen investeren in een scala aan bedrijven, inclusief alternatieve energie, afvalverwerking, waterbehandeling en energie-efficiëntie. Hoewel deze fondsen daarmee in principe in een beperkt aantal sectoren en industrieën belegd is het bepaald geen homogene groep.

Zo zijn er fondsen die een focus hebben op large-caps (bijvoorbeeld Parvest Green Tigers) of juist vooral beleggen in small-caps (zoals Quest Cleantech). Ook op regionaal gebied zijn er grote verschillen, zo belegt Parvest Green Tigers voornamelijk in Azië, terwijl Quest Cleantech zich vooral op Europese bedrijven richt.

Invloed op rendement
Beleggers zullen zich hier goed van bewust moeten zijn bij de selectie van een ecologie fonds, want de invloed op het rendement kan groot zijn. Dit zien we ook terugkomen bij het samenstellen van de top 5 van best presterende ecologiefondsen (op basis van het rendement dit jaar tot en met eind juli en alleen voor fondsen waarvoor distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar zijn).

Dat gezegd hebbende, blijken - onafhankelijk van welke focus het fonds in de portefeuille heeft aangebracht - de rendementen dit jaar sowieso sterk. Van de 21 fondsen die in aanmerking komen voor de top 5 weten er 20 de MSCI World en MSCI World Small & Midcap index te verslaan.

De Top 5
De nummer 1 in de lijst richt zich op technologie-gedreven bedrijven op gebieden zoals hernieuwbare energie, energie-efficiëntie, waterbehandeling, afvalbeheer, vervuiling en geavanceerde materialen. Daarbij komt Quest Cleantech met name uit bij Europese small-caps. Bij dit fonds, dat wordt beheerd door Yves Vaneerdewegh, behoren Nabaltec (+49%) en ForFarmers (+41%) tot de best presterende aandelen in de portfeuille dit jaar. Hoewel er met Nordex (-31%) ook enkele negatieve uitschieters waren, presteerden de andere aandelen in portefeuille goed genoeg voor een rendement van 13,39% over de eerste zeven maanden van dit jaar.

Ook nummer 2 kende enkele zeer goede aandelenkeuzes. Parvest Green Tigers, dat in aandelen belegt die zijn uitgegeven door bedrijven waarvan de technologieën, producten en diensten duurzame ontwikkelingsoplossingen bieden voor milieuproblemen in Azië, koos de afgelopen maanden met onder andere China Gas Holdings (+60%) en ENN Energy Holdings (+51%) voor enkele goed presterende aandelen.

In tegenstelling tot de vorige twee fondsen heeft het Pictet - Global Environmental Opportunities geen regionale voorkeur. Het type bedrijven waar het fonds zich op richt is wel vergelijkbaar, het belegt in aandelen van bedrijven die actief zijn in de gehele milieu-waardeketen. De beste aandelenkeuzes in deze portfeuille zijn dit jaar net iets minder spectaculair dan we bij Quest en Parvest zagen: Canfor (+31%) en Duerr (38%) waren de grootste uitschieters.

Top 5 Ecologiefondsen

FN Top 5 week 33 Aandelen Sector Equity Ecology tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met juli. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten