Fonds van de Week: Fidelity Global Dividend Fund

Bij het dividendthema van deze week past een Fonds van de Week met een dividendstrategie. Het Fidelity Global Dividend Fund wordt sinds kort door Morningstar beoordeeld en krijgt een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 10 augustus, 2017 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Global Dividend Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Fidelity Global Dividend Fund

Morningstar besteedt deze week uitgebreid aandacht aan dividendbeleggen als strategie. In een serie artikelen over passief dividendbeleggen hebben we u bijgepraat over de dingen waar u op moet letten, de gevaren en gaven we u drie voorbeelden van hoog-dividend ETF's waar Morningstar een hoge overtuiging op heeft:

 

In deze Fonds van de Week krijgt u nog een voorbeeld van een beleggingsfonds waar Morningstar een hoge overtuiging op heeft: Fidelity Global Dividend Fund. Dit fonds wordt sinds kort beoordeeld door fondsanalist Jeffrey Schumacher en hij geeft het een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Dat positieve oordeel komt voort uit de ervaring van fondsmanager Dan Roberts, de nadruk op defensieve large-cap kwaliteitsbedrijven die goed uitpakt, de sterke beheersing van risico en niet te vergeten de resultaten waarmee het fonds zijn categoriegenoten en zijn benchmark meerdere jaren heeft weten te verslaan.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 32 Fidelity Global Dividend Fund grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Dit fonds wordt beheerd door Dan Roberts, een ervaren portefeuillemanager die verschillende dividendmandaten heeft beheerd. Zijn ervaring is grotendeels geconcentreerd rond Britse dividendaandelen, maar hij is verantwoordelijk voor dit wereldwijde dividendaandelenfonds sinds de oprichting in 2012. Hoewel deze periode van vijf jaar hem niet in het rijtje meest ervaren managers op een wereldwijde dividendstrategie maakt, zijn we comfortabel met de ervaring die hij mettertijd heeft opgedaan.

Dan Roberts kwam in november 2011 bij Fidelity als wereldwijde dividend-aandelen portefeuillle manager met ruim 10 jaar ervaring in beleggingswereld op zak. Voor Fidelity was Roberts gespecialiseerd in Britse aandelenportefeuilles bij Aviva en Gartmore.

Hij wordt ondersteund door een team van vijf portfolio managers die regionale dividendstrategieën beheren volgens dezelfde filosofie. Zij zetelen allemaal in Londen, behalve Polly Kwan die vanuit Azië werkt. Rupert Gifford is de dividendaandelenanalist die aan het team is toegewezen. Hij kwam er twee jaar geleden bij en werd onderdeel van het team omdat hij meerwaarde biedt als toegewijde analist die weet wat het dividendteam nodig heeft. Gifford verdeelt zijn tijd 50/50 tussen zijn rol als analist en als portfoliomanager voor het telecomfonds.

Het team van het fonds maakt ook goed gebruik van het uitgebreide analistenteam van Fidelity. Zo'n 90% van de portefeuille wordt gevolgd door een analist. Roberts zit op dezelfde lijn als zijn eindbeleggers aangezien hij ook persoonlijk heeft belegd in zijn fonds.

Fondshuis
Fidelity International heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden.

Naast een Londens kantoor heeft Fidelity International meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek.

Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen aanrekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
Het fonds beoogt de MSCI ACWI Index te verslaan over de volledige cyclus met lagere drawdowns, terwijl het de uitkering aan aandeelhouders ieder jaar midden-enkelcijferig verhoogt. Dat doel moet gehaald worden terwijl het rendement maakt dat ten minste 125% van de index bedraagt. Dan Roberts draagt zelf ideeën aan door het volgen van het belegbare universum waarbij hij kansen selecteert met een sterke balans en goede kwaliteit resultaten die tegen aantrekkelijke waarderingen noteren.

In de tweede fase bestudeert Roberts de jaarverslagen en financiële rapportages van potentiële portefeuillekandidaten om meer te weten te komen over hun business model, balans, kapitaal allocatie en patroon en volatiliteit van de winsten en kasstromen. Hij past een bottom-up aanpak toe om bedrijven te vinden die een gezond rendement bieden, gesteund door een groeiend winstniveau en potentieel tot kapitaalgroei.

Bij het overwegen van beleggingskansen legt Roberts veel nadruk op de houdbaarheid van het dividend en of de huidige aandelenkoers een afdoende veiligheidsmarge biedt. Robert beheert het risco op conservatieve wijze en richt zich op bedrijven met een voorspelbare, consistente kasstromen, begrijpelijke businessmodellen en gezonde balansen.

Roberts belegt in 50 tot 60 bedrijven met wegingen tussen 1 en 4%. Vanwege de conservatieve aard moet de beta van de portefeuille duidelijk onder 1 liggen. De omzet binnen de portefeuille ligt gemiddeld op 30% per jaar.

Prestaties
Het track record van Dan Roberts met dit fonds is tamelijk kort, maar wel zeer solide. Wij verwachten dat het fonds kan outperformen als large-cap kwaliteitsaandelen het goed doen en wanneer defensieve sectoren in zwang zijn. Als cyclische aandelen het goed doen, zal dit fonds achterblijven. Het fonds komt ieder jaar steevast uit in het bovenste kwintiel, met uitzondering van 2016. Maar dat is conform de verwachtingen, want dit fonds profiteert als defensieve kwaliteits large caps goed scoren en opkomende markten achterblijven.

In 2016 ondervond het fonds tegenwind door de cyclische waarderally en de brede verkoopgolf onder kwaliteitsnamen. Sinds de oprichting in 2012 doet het fonds het goed als het gaat om rendement. Het versloeg het categoriegemiddelde met 3,66% per jaar, uitgaande van de cijfers per eind mei 2017, maar het versloeg ook zijn benchmark, de MSCI ACWI (1,73%) en de MSCI World High Dividend Yield Index (2,03%).

Bovendien is het risicoprofiel van het fonds aantrekkelijk aangezien het bescherming tegen neerwaarts risico bood. De maximale drawdowns zijn kleiner dan die van concurrenten in de meeste jaren en de standaarddeviatie van het fonds is conform die van zijn peers en die van de benchmark. Het fonds is in staat gebleken om goed mee te doen met stijgende markten (die pasten bij de beleggingsstijl) terwijl het waarde toevoegde toen de markten omlaag gingen.

Sinds de oprichting is aandelenselectie de belangrijkste drijfveer geweest achter het rendement, hoewel sectorallocatie de fondsprestaties duidelijk kunnen beïnvloeden per kalenderjaar.

Kosten
De lopende kosten van dit fonds voor de rebatevrije aandelenklasse Y bedragen 1,05% en dat is meer dan de mediaan voor rebatevrije aandelenklassen van vergelijkbare wereldwijde aandelenfondsen. Dat is enigszins teleurstellend gezien de omvang van de strategie. Daarom krijgt de Price Pillar het oordeel Negative.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Global Dividend Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 32 Fidelity Global Dividend Fund tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

- Invesco Euro Corporate Bond

- JP Morgan Emerging Markets Equity

Franklin US Opportunities

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten