Top 5 financials: Jupiter Global Financials aan kop

Het herstel van de banken draagt flink bij aan de prestaties van aandelenfondsen in de financiële sector. Banken hebben hun winstgevendheid en hun kapitaalratio's verbeterd. Jupiter Global Financials gaat aan kop mett het hoogste year-to-date rendement van de fondsen in deze sector.

Jeffrey Schumacher, CFA 07 augustus, 2017 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

Binnen de sector Financials spelen banken een belangrijke rol. De industriegroep heeft een weging van 53% in de MSCI World/Financials index en is daarmee een bepalende factor. Het is een bedrijfstak waarom veel te doen is geweest in het verleden, en dat is vandaag de dag eigenlijk niet anders. Het is wat dat betreft ook een sector met twee gezichten: grote kansen en continue bedreigingen.

Positieve ontwikkelingen zijn onder andere de verbeterende winstgevendheid van banken. Dankzij soms forse herstructureringen, het snijden in de kosten en de dalende voorzieningen voor slechte leningen konden banken zich weer herstellen van de forse schade die was opgelopen gedurende de financiële crisis in 2008. Daarnaast staan banken steviger op hun fundament, dankzij een door de toezichthouders afgedwongen focus op het verbeteren van de kapitaalratio’s.

HSBC geherstructureerd
HSBC is wat dat betreft een mooi voorbeeld. De bank stond er in 2010 nog slecht voor, maar werd onder leiding van CEO Stuart Gulliver grondig geherstructureerd. De bank ontdeed zich van slecht presterende onderdelen en verlegde de focus naar snelgroeiende segmenten, vooral in Azië. Het simplificeren van het businessmodel, het doorvoeren van een kostenreductie en het verbeteren van kapitaalratio’s stonden bovenaan de agenda.

De core tier one equity ratio, de belangrijkste graadmeter voor de financiële soliditeit van een bank, liep op van 11% in 2014 naar 14,7% bij het bekendmaken van de tweedekwartaalcijfers eerder deze week. Het bedrijf bracht het personeelsbestand terug van 295.000 naar 233.000 en was in staat om zijn leningenboek verder te laten groeien. De winst van 3,87 miljard dollar over het tweede kwartaal viel hoger uit dan analistenramingen en betekende een toename van 57% jaar-op-jaar. Het stelde HSBC in staat om het aandeleninkoopprogramma met nog eens 2 miljard dollar te verhogen.

Hetzelfde beeld zien we bij Amerikaanse concurrenten, waar dividendbetalingen en aandeleninkoopprogramma’s in omvang toenemen nu het grootste gevaar in de sector achter de rug lijkt.

Soepelere regelgeving in VS
Een andere mogelijk positieve ontwikkeling is de kans op soepelere regelgeving in Amerika, waar president Donald Trump graag werk van zou maken. Het was een van de redenen waarom de koersen van bankaandelen zo sterk opliepen na zijn overwinning op Hillary Clinton. Echter, Trump heeft vooralsnog veel moeite om zijn agenda uitgevoerd te krijgen, dus het is wat dat betreft maar afwachten in welke mate dit doel behaald kan worden.

De belangrijkste ontwikkeling is echter die van de rente en inflatie. De aantrekkende economie heeft de Fed al aangezet tot twee renteverhogingen dit jaar, maar de zwakke inflatie lijkt een verdere verhoging nog in de weg te staan. Dat neemt niet weg dat de toon is gezet. Stijgende rentes verhogen de winstmarge van banken, en dus is er een sterke correlatie tussen het verloop van de rente en de koersen van bankaandelen.

Niet alleen maar zonneschijn
Het is echter niet alleen maar zonneschijn in de sector. Banken met grote handelsafdelingen (Fixed Income, Currencies en Commodities) hebben het al sinds de piek in 2010 lastig. De resultaten die Morgan Stanley en Goldman Sachs recent bekendmaakten onderstrepen dat. Hoewel de bankensector in zijn algemeenheid doorlopend werkt aan het financiële herstel zijn er nog steeds de hoofdpijndossiers in Spanje en Italië. De recente overname van probleembank Banco Popular door Santander en de met belastinggeld gevulde helpende hand van de Italiaanse regering die wederom een paar omgevallen banken moest redden, dit keer Veneto Banco en Banca Popolare di Vicenza, zijn hier sprekende voorbeelden van.

Daarnaast zijn er de ontwikkelingen rondom Brexit. Wat de precieze impact zal zijn en welke kosten daarmee gemoeid zijn is nog lastig te bepalen, maar dat het negatieve gevolgen zal gaan hebben voor Londen als één van de belangrijkste financiële centra van de wereld is duidelijk.

Een ander bezwaar dat aan banken kleeft is dat ze moeite hebben om hun zaken volgens de regels te doen. Of het nu gaat om betrokkenheid bij het witwassen van geld, het financieren van terroristische organisaties of marktmanipulatie, de boetes stapelen zich in rap tempo op. De Boston Consulting Group becijferde dat de teller sinds de financiële crisis staat op een duizelingwekkend bedrag van 321 miljard dollar.

De Top 5
De top 5, die is gebaseerd op het year-to-date rendement per 31 juli van wereldwijd beleggende financiële sectorfondsen, wordt aangevoerd door Jupiter Global Financials. Het fonds belegt het grootste deel in banken, waarbij het voornamelijk inzet op Europese en Aziatische banken zoals de Indiase Yes Bank, ICICI Bank en Canara Bank. Creditcardmaatschappijen, asset managers en toeleveranciers aan de financiële sector behoren ook tot de portefeuille, waar verzekeraars een bescheiden 3% weging hebben.

BGF World Financials heeft een meer value karakter dan Jupiter Global Financials en Robeco New World Financials. Grote posities in Citibank, Bank of China en Prudential zorgen voor de hang naar de waardekolom in de Morningstar Style Box. Het fonds belegt grotendeels in large-caps, maar heeft ook zeker oog voor kleinere spelers zoals Azimut, Banco Commercial Portugues en Voya. Opvallend is ook de allocatie naar emerging markets, die bijna 20% bedraagt. Het fonds weet in 2017 tot en met juli nog net een dubbelcijferig rendement te noteren, waarin de prestaties van onder andere Zuid-Europese banken en Indiase banken een grote rol hadden.

De top drie wordt gecompleteerd door Robeco New World Financials, het fonds dat sinds oktober 2008 door Patrick Lemmens wordt beheerd. Het trendmatige fonds richt zich niet op klassieke banken, maar op bedrijven in de financiële industrie die bovengemiddelde groeipotentie bieden. De allocatie naar banken is met 26% dan ook laag in verhouding tot de bovengenoemde fondsen. Ook voor dit fonds spelen emerging markets een belangrijke rol, en zoekt het zijn toegevoegde waarde duidelijker in mid- en small-caps. Het tekent de onconventionele aanpak van Lemmens.

Top 5 Financials

FN Top 5 week 32 JS financials tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo juli. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten