Nieuwe duurzame beleggingsfondsen: twee voorbeelden uitgediept

Onlangs presenteerde Morningstar u het overzicht van alle nieuwe duurzame beleggingsfondsen die in de eerste helft van 2017 in Europa op de markt zijn gebracht. Al deze fondsen zijn in de definitie van Morningstar ‘socially conscious’, ofwel, ze hebben een expliciet duurzaam mandaat. Maar blijkt dat ook uit hun strategie? Morningstar dook in de details van twee nieuwe fondsen uit de lijst.

Robert van den Oever 18 juli, 2017 | 10:11
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar bracht u recent het overzicht van alle nieuwe fondsen met een expliciet duurzaam mandaat die in de eerste helft van 2017 op de markt zijn gekomen. Dat overzicht vindt u hier:

 

Veel van de nieuwe fondsen hebben een tamelijk brede strategie, maar er zitten enkele fondsen met een gespecialiseerde aanpak tussen. Het Candriam Equities L Robotics & Innovative Technology is daar een voorbeeld van.

Het fonds belegt volgens de eigen informatie in ‘bedrijven in de hele wereld die ideaal gepositioneerd zijn om van innovaties in technologie en robotica (bijvoorbeeld artificiële intelligentie, automatisering, virtuele realiteit) te profiteren. Dit is een convictie-gedreven subfonds, het beheer is namelijk gebaseerd op een strenge selectie van een beperkt aantal aandelen’.

In de strategie wordt volgens het fonds zelf ook rekening gehouden met milieu-, sociale en governance criteria. De fondsbeheerders selecteren alleen bedrijven die zich houden aan de beginselen van het ‘Global Compact’ van de Verenigde Naties (mensenrechten, arbeidsrecht, milieu, corruptiebestrijding), en zich niet inlaten met controversiële bewapeningsactiviteiten (antipersoonsmijnen, clusterbommen). Het fonds mag derivaten toepassen, zowel voor beleggings- als voor risicodekkingsdoeleinden.

Concentratierisico portefeuille
Het fonds is een sectorfonds, in dit geval in de Fund Sector Equity Technology. Een fonds als dit is dermate gespecialiseerd dat het niet voor iedereen geschikt is. De risico’s zijn door de keuze voor één bepaalde industrie bovengemiddeld. Zo is er concentratierisico door het beperkte aantal aandelen dat de portefeuille kent.

De grootste positie in het fonds is Facebook met een weging van 4,55%, op de voet gevolgd door Alphabet (moederbedrijf van Google) met een portefeuilleweging van 4,52%. Andere top-10 holdings van dit fonds zijn onder meer de technologiereuzen SAP, Siemens en Microsoft. De aandelen in portefeuille, in totaal 49, weerspiegelen het thema van het fonds goed. Zo is het fonds belegd in Mobileye, het bedrijf dat onder andere software en sensoren maakt voor zelfrijdende auto’s.

Het fonds heeft een Morningstar Sustainability Rating van Average, ofwel 3 globes. Deze duurzaamheidsrating is gebaseerd op de duurzaamheidsscores van 45 van de 49 aandelen in portefeuille.

Obligatiefonds: Pimco GIS Global Bond ESG
Het tweede fonds dat we aan de orde stellen is het Pimco Global Bond ESG Fund. Van dit nieuwe fonds zijn bij lancering meteen 10 verschillende aandelenklassen op de markt gebracht, in verschillende valuta.

Het fonds is breed verkrijgbaar in Europa. Het is verkrijgbaar in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Luxemburg, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Finland.

De staats- en bedrijfsobligaties waar het fonds in belegt, moeten volgens Pimco voldoen aan een reeks ESG-criteria. Onderdeel van die criteria is het uitsluiten van uitgevers en bedrijven die actief zijn in de productie van landmijnen, clustermunitie, pornografie of tabaksproducten. Pimco stelt dat voor de beleggingsportefeuille ‘uitgevers en bedrijven die goede ESG-praktijken laten zien, of die op de juiste weg zijn, meer nadruk krijgen’.

Het fonds belegt volgens Pimco voornamelijk in ‘investment grade’ obligaties en kan tot maximaal 10% beleggen in niet-investment grade effecten. Deze zijn risicovoller, maar leveren doorgaans ook hogere inkomsten, tekent Pimco aan.

Aanzienlijk deel opkomende markten
Het fonds kan volgens Pimco in aanzienlijke mate beleggen in opkomende markten. Het kan ook in derivaten beleggen, zoals futures, opties en swaps. De beleggingsportefeuille kan diverse valuta omvatten, maar de blootstelling aan andere valuta dan de Amerikaanse dollar is gemaximeerd op 20%. De fondsbeheerder kan gebruik maken van vreemde valuta’s en derivaten om valutaposities af te dekken. De benchmark die het fonds volgt is de BBgBarc Global Aggregate TR USD index. De Morningstar Categorie waar het fonds onder valt is Obligaties Wereldwijd.

Een blik op de portefeuille toont een mix van bedrijfs- en staatsobligaties in grote multinationals, zoals Kraft Heinz, Johnson & Johnson en Intel, en staatspapier van landen zoals Japan, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel het fonds een expliciet duurzaam mandaat heeft en zelf een beleggingsbeleid heeft geformuleerd dat gericht is op duurzaamheid, heeft geen van de 10 aandelenklassen van het fonds een Morningstar Sustainability Rating. Dat komt omdat maar een kwart van de portefeuille van het fonds een rating van Sustainalytics heeft en dat ligt onder de grens van 50% die Morningstar hanteert voor de Morningstar Sustainability Rating.

Meer weten over duurzaam beleggen?
Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Bekijk dan deze verzamelpagina waarin u alle artikelen en video's over de Morningstar Sustainability Rating bij elkaar vindt:

 

Lees meer:

7 manieren om duurzaam te beleggen

Duurzaamheid bij Europese large cap aandelenfondsen

Deze fondsen scoren op Morningstar Analyst én op Sustainability Rating

Morningstar Sustainability Atlas: Europa aan kop

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten