Top 5 Aandelen Opkomende Landen: Alle ogen gericht op MSCI en China

Beleggers keken in het afgelopen kwartaal reikhalzend uit naar de beslissing van MSCI eind juni om Chinese A-shares al dan niet op te nemen in de MSCI Emerging Market index. Wellicht was dat de reden dat opkomende markten daardoor per saldo nauwelijks van hun plek kwamen in het tweede kwartaal. De uiteindelijke beslissing van MSCI kon de markten uiteindelijk ook niet in beweging krijgen.

Ronald van Genderen 17 juli, 2017 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

Vorig jaar was al een goed jaar voor opkomende landen, waarbij de MSCI Emerging Market index de MSCI World index versloeg. Die prestaties werd in het eerste kwartaal van dit jaar voortgezet. Maar in het tweede kwartaal vielen opkomende landen een beetje stil. In euro’s daalde de MSCI Emerging Market index met 0,35%. Desondanks werd met deze geringe daling de voorsprong voor het jaar op de MSCI World index vergroot, aangezien de wereldindex met 2,45% daalde.

Zijwaartse beweging
Wellicht dat de zijwaartse beweging te maken had met de beslissing van MSCI ten aanzien van het wel of niet opnemen van Chinese A-shares in de MSCI Emerging Markets index. Op woensdag 21 juni boog de indexsamensteller voor de vierde keer het hoofd over dit vraagstuk. Ditmaal was de uitkomst wel positief en zullen 222 Chinese A-aandelen worden opgenomen in de MSCI Emerging Markets Index. Na die toevoeging zijn Chinese A-aandelen goed voor 0,73% van de waarde van de MSCI Emerging Markets Index.

Dat is een klein percentage, ook gezien de huidige weging van 27,9% voor Chinese H-shares in de index, maar het feit op zich dat de Chinese lokale markt nu opengaat is belangrijk, ook met het oog op de toekomst. De aanpassing van MSCI gaat niet onmiddellijk in, maar is een proces in twee fasen die volgend jaar plaatsvinden, de eerste in mei en de tweede in augustus.

Gering koerseffect
Veel effect had de beslissing niet op de koersen van Chinese A-shares, want de MSCI index die dergelijke lokale aandelen volgt, staat dit jaar tot en met eind juni op een geringe plus van 1,05% (in euro’s), terwijl de index voor Chinese H-shares, de MSCI China index, het veel beter doet met een plus van 15,47%.

Daarmee is goede prestatie van de bredere opkomende landenindex ook direct deels verklaard, want indexzwaargewicht China is met dat rendement direct een van de sterkst presterende markten.

Maar ook andere landen in Azie doen het goed, zoals Zuid-Korea (19,09%) en Taiwan (12,43%). In Latijns-Amerika is Mexico de lijstaanvoerder met een rendement van 15,01%. In Europa leiden de relatieve lichtgewichten Griekenland (19,44%), Polen (23,72%) en Turkije (22,27%) de dans.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende opkomende landen, waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement in het eerste halfjaar.

De Comstage S&P SMIT 40 Index ETF behaalt dit jaar tot en met juni het hoogste rendement. De ETF volgt de S&P SMIT 40 index die blootstelling geeft aan 40 leidende bedrijven uit Zuid-Korea, Mexico, Indonesië en Turkije. Hierbij worden de vier landen ongeveer gelijk verdeeld. Met drie van de vier landen behorend tot de best presterende markten is de koppositie dan ook snel verklaard.

BNY Mellon Global Emerging Markets geeft in de portefeuille vooral de voorkeur aan bedrijven uit India (circa 30% van de portefeuille). Al presteerde dit land iets beter dan de bredere MSCI Emering Markets index, is dit niet de belangrijkste drijver van het goede rendement geweest. Tegenover deze overweging stond namelijk ook onderwegingen in onder andere China en Zuid-Korea. Het fonds dankt de outperformance dit jaar eerder aan een goede aandelenselectie. Onder de best presterende aandelen behoorde bijvoorbeeld Indiabulls Housing Finance (weging 4,23%) en Alibaba (weging 48,39%).

De top 5 notering voor Lyxor UCITS MSCI Select OECD Emerging Markets GDP is met name te danken aan de alternatieve opkomende landenindex die deze ETF volgt. De betreffende index is samengesteld uit large- en mid-cap aandelen uit een zevental landen (Chili, Hongarije, Mexico, Polen, Tsjechië, Turkije en Zuid-Korea). Per eind juni zijn de uitstekend presterende landen Zuid-Korea, Mexico, Turkije en Polen gezamenlijk goed voor bijna 90% en dus een belangrijke verklaring voor de fondsprestaties.

Hermes Global Emerging Markets dankt haar rendement niet aan de landenallocatie, aangezien de geringe over- en onderwegingen ongeveer tegen elkaar wegvallen. Eerder is het de fondskeuze die de positieve factor was. Ook hier treffen we Alibaba aan, maar ook grote posities in de ver bovengemiddeld presterende aandelen van Samsung en Tencent (beide hebben een weging van meer dan 6%).

Principal Origin Global Emerging Markets Fund hanteert een zogenaamde systemic, evidence-based benadering om de portefeuille samen te stellen. Dat brengt de beheerders ertoe om China sterk te overwegen (46% van de portefeuille), terwijl ook Taiwan sterk is overwogen (18% van de portefeuille). Ondertussen was het fonds onder andere onderwogen in de achterblijvende markten Brazilië en Zuid-Afrika. Dit heeft er sterk toe bijgedragen dat het fonds tot de best presterende fondsen behoort in het afgelopen kwartaal.

FN Top 5 week 29 Aandelen Emerging Markets Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met ultimo juni. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten