Top 5 Global Corporate Bond: ETF is het duurzaamst

Ten aanzien van duurzame fondsen gaat het vaak over aandelen, maar bedrijfsobligatiefondsen worden evengoed beoordeeld. Wat is het duurzaamste beleggingsfonds in de Morningstar Categorie Global Corporate Bond? Een tracker van Lombard Odier en ETF Securities.

Ronald van Genderen 12 juni, 2017 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

In Nederland zijn er in deze categorie 15 open-end fondsen met een distributievergoedingvrije aandelenklasse verkrijgbaar en twee ETF's. Slechts één van deze fondsen wordt door Morningstar geclassificeerd als duurzaam, namelijk Robeco Global Credits. Van de 17 fondsen hebben er 16 een Morningstar Sustainability Rating. Het resterende fonds voldoet niet aan de vereiste dat minimaal 50% van de portefeuille een ESG-score moet hebben bij dataleverancier Sustainalytics.

Ook in de Morningstar Categorie Global High Yield Bond is er slechts één fonds dat geclassificeerd wordt als duurzaam. Het gaat hier wederom om een fonds van het Rotterdamse fondshuis: Robeco High Yield Bond. In deze categorie hebben maar 5 van de in totaal 50 fondsen een Morningstar Sustainability Rating.

Zo werkt de Morningstar Sustainability Rating
De Morningstar Sustainability Rating  is gebaseerd op de scores op het gebied van duurzaamheid van de bedrijven waarin een fonds belegt. De uiteindelijke rating wordt in twee stappen aan een fonds toegekend. Eerst wordt een Sustainability Score voor de portefeuille vastgesteld op basis van ESG-data van Sustainalytics. Daarna wordt een score voor de controverses waarin de bedrijven verwikkeld zijn in mindering gebracht. De totaal score van een fonds wordt vervolgens vergeleken met andere fondsen binnen dezelfde categorie op basis waarvan Globes worden toegekend op een schaal van 1 tot en met 5.

Lees alles over de Morningstar Sustainability Rating op deze handige themapagina waar u alle artikelen en video's over duurzaamheid bij elkaar vindt:

 

De tracker van ETF Securities en Lombard Odier scoort het maximale aantal globes van 5 stuks.

Top 5 global corporate bond fondsen

FN Top 5 week 24 Global Corporate Bond ESG Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op de mate van duurzaamheid aan de hand van data per ultimo mei 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten