Top-5 Technologiefondsen: T. Rowe Price voert de lijst aan

Technologieaandelen staan momenteel weer vol in de schijnwerpers bij beleggers. De goede prestaties van de sector zijn het gevolg van zeer solide bedrijfscijfers over het eerste kwartaal van 2017. Keerzijde is de de hogere volatiliteit, die tot sterkere verliezen kan leiden wanneer het sentiment draait.

Jeffrey Schumacher, CFA 06 juni, 2017 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Technologieaandelen staan momenteel weer vol in de schijnwerpers bij beleggers. De MSCI World/ Information Technology Index behaalde in 2017 per 29 mei een rendement van 13,58% en is daarmee de best presterende sectorindex. Het rendement van deze groeisector is bijna twee keer zo hoog als dat van de nummer twee, defensieve consumentengoederen, en ook beduidend beter dan het rendement van 4% voor de MSCI World Index.

De goede prestaties van de sector zijn het gevolg van zeer solide bedrijfscijfers over het eerste kwartaal van 2017. De FANG-aandelen (Facebook, Apple, Netflix en Google (Alphabet)), symbool voor succesvolle technologiebedrijven, noteren in euro’s gemeten allemaal meer dan 20% hoger dan hun slotkoersen van 2016. En dat is niet zonder reden, want hun resultaten zijn er ook naar.

Facebook bijvoorbeeld, zag in het eerste kwartaal de omzet met 49% oplopen ten opzichte van een jaar geleden naar 7,8 miljard dollar. Dergelijke groeipercentages zijn binnen technologiebedrijven niet uitzonderlijk, maar wel voor een bedrijf dat een jaaromzet heeft van bijna 30 miljard dollar. Die groei in omzet hangt niet alleen samen met een toenemend gebruikersaantal, maar vooral met oplopende advertentie-inkomsten. Hiermee is Facebook samen met Google een van de grote winnaars van de online advertentiemarkt.

Meer dan FANG
De technologiesector is echter meer dan alleen FANG. Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard behoren bijvoorbeeld ook tot deze sector, omdat ze netwerken voor transactieverwerkingen leveren. Echter, hun economische waarde wordt vooral gedreven door consumentenbestedingen en die zitten ook in de lift.

Een andere sector die hier ook onder valt en die in 2017 zelfs nog beter presteert dan de FANG-aandelen zijn de bedrijven in de gaming sector. Computerspelletjes zijn een lucratieve business die steeds omvangrijker wordt met blockbuster games die door Activision Blizzard, Electronic Arts en ook Nintendo worden ontwikkeld. Het afgelopen kwartaal waren er bijvoorbeeld 21 miljoen gamers die FIFA 17 speelden. Met games die steeds vaker online worden aangeschaft, verbeteren de winstmarges en daarnaast biedt de markt van e-sports een nieuwe groeimogelijkheid voor deze bedrijven. Naast de softwareproducenten zijn er ook nog de semiconductors zoals ASML en hardwareproducenten zoals Samsung en Western Digital.

Hogere volatiliteit
Hoewel de rendementen van vooral internet gerelateerde aandelen zeer goed zijn, zit er ook wel een keerzijde aan de sector. Dat is de hogere volatiliteit, die ook tot sterkere verliezen kan leiden wanneer het sentiment draait.

Voor beleggers die extra blootstelling willen aan de technologiesector zijn er verschillende typen fondsen te koop, zowel actief als passief. Zo zijn er meer gespreide fondsen die grotendeels beleggen in de industrieën Internet Software & Services, IT Services, Software en Semiconductors. Sommige fondsen leggen accenten buiten deze industrieën, zoals Electronic Equipment of Communication Equipment. Naast de breder gespreide fondsen treffen we ook fondsen aan die zich concentreren in een specifieke niche, zoals robotics, artificial intelligence of cyber security.

De Top-5
De top-5 technologiefondsen, die is bepaald aan de hand van de year to date-rendementen per 29 mei 2017 voor wereldwijd beleggende technologiefondsen, bestaat volledig uit breder gespreide fondsen. De fondsen presteren ook allemaal beter dan de MSCI World/Information Technology Index.

Het T. Rowe Price Global Technology Equity Fund voert de lijst aan met een fraai rendement van 22,76%. Het geconcentreerde fonds bevat ongeveer 40 posities, die gedomineerd worden door twee posities van 9% in respectievelijk Salesforce.com en Alphabet. Maar ook top-10 posities als Tesla, Tencent en Workday presteerden bovengemiddeld. Het fonds heeft de sterkste blootstelling naar groeiaandelen van de hele categorie, wat het fonds ook geen windeieren heeft gelegd. De portefeuille is met een koers/winstverhouding van 42 echter ook de duurste binnen zijn categorie.

UBS (Lux) EF Global Multi Tech heeft slechts 29 aandelen in de portefeuille. Facebook, Amazon en Visa vormen hier de top-3. Het fonds belegt in diverse varianten van technologie. Zo legt het zich toe op thema’s zoals internet of things, cloud-computing, e-commerce, cyber security, robotics, life sciences en biotechnologie. De portefeuille bestaat voor bijna 30% uit semiconductors, wat er ook voor zorgt dat de portefeuille een met een k/w van 24 een lagere waardering heeft dan het fonds van T. Rowe Price.

Nummer drie in de lijst is Polar Capital Global Technology Fund. Het fonds richt zich op het identificeren van bedrijven die nieuwe, disruptieve technologieën bezitten. Het beleggingsproces combineert een thematische insteek met een rigoureuze bottom-up analyse. De portefeuille is met 67 posities breder gespreid, maar heeft wel weer een tilt naar mid- en small caps vanwege de benadering van beheerders Nick Evans en Ben Rogoff. De resultaten van het duo zijn duidelijk bovengemiddeld, maar ook behaald met een hoger risicoprofiel.

Top-5 technologiefondsen

FN Top 5 week 23 technologie JS tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement over dit jaar tot en met 29 mei 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten