Top 5: Duurzaam beleggen in Europese Large-Caps

Europa loopt voorop op het gebied van duurzaamheid. Europese bedrijven en dan vooral Scandinavische en Nederlandse bedrijven behoren wereldwijd tot de voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Binnen Europese Large-Cap aandelenfondsen zien we vooral fondsen die zich richten op groeiaandelen goed scoren op duurzaamheid.

Ronald van Genderen 29 mei, 2017 | 10:04
Facebook Twitter LinkedIn

Europa is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Dat valt terug te zien in het vermogen dat op duurzame wijze wordt beheerd, maar ook in duurzaamheid van de Europese bedrijven. Zo blijkt uit de Morningstar Sustainability Atlas, een wereldkaart waarbij per land de mate van duurzaamheid is bepaald op basis van de Morningstar landen indices, dat Scandinavische landen, zoals Denemarken en Noorwegen het hoogst scoren. Ook Nederlandse bedrijven behoren tot de koplopers. Maar in zijn algemeenheid scoren Europese landen goed, veel beter dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten of opkomende landen.

Verschil groei en waarde
Duurzame beleggers zullen dus geneigd zijn om in Europese aandelen te beleggen. Echter, ook tussen Europese aandelenfondsen zijn grote verschillen waarneembaar in de mate van duurzaamheid van de bedrijven in portefeuille. Een gering, maar toch opvallend verschil is die tussen de verschillende beleggingsstijlen. Zo behalen aandelenfondsen met een waarde stijl gemiddeld een duurzaamheidsscore van 55,36. Groeiaandelenfondsen daarentegen scoren beter met een gemiddelde score van 56,05, terwijl gemengde aandelenfondsen daar met een score van 55,71 precies tussenin valt.

Hoewel Europese aandelenfondsen met een groeikarakter hoger scoren dan andere Europese aandelenfondsen vinden we opvallend weinig fondsen die worden beheerd op basis van een duurzaam mandaat, oftewel waarbij de beheerder expliciet duurzaamheidsfactoren meeneemt in zijn beslissingen. Van de 21 actief beheerde fondsen (met een distributievergoedingvrije aandelenklasse) en 2 ETF's die in Nederland verkrijgbaar zijn, kent alleen Echiquier Major een dergelijk duurzaam mandaat. Desondanks haalt het fonds niet de top 5 wanneer we de beschikbare fondsen sorteren op basis van de Morningstar Sustainability Rating.

De Top 5
Op nummer 1 positie treffen we Comgest Europe Growth aan met vijf Globes. Die hoge rating dankt het fonds, dat tevens een Morningstar Analyst Rating van Gold heeft, onder andere aan een lage blootstelling van de portefeuille aan controverses. Dit is onder meer terug te voeren op de afwezigheid van de sectoren energie en financials in de portefeuille. Daarnaast dankt het fonds de hoge duurzaamheidsrating aan hoog scorende top 10 posities: Inditex, L'Oreal, Coloplast en Geberit.

Nummer 2 is een fonds uit de Multi Manager range van ABN AMRO. Het beheer van dit fonds is uitbesteed aan Hermes Sourcecap. De strategie is te beleggen in grote en middelgrote Europese ondernemingen, met de bedoeling 3% per jaar beter te doen dan de MSCI Europe index over een voortschrijdende periode van vijf jaar. Het fonds hanteert een flexibele beleggingsbenadering, wat de portefeuille dus ook snel kan doen wisselen en de Morningstar Sustainability Rating van vier Globes wellicht ook minder zeker maakt. Voor nu dragen onder andere Adidas, ING en Valeo bij aan een hoge mate van duurzaamheid.

SLI European Equity Unconstrained heeft een geconcentreerde portefeuille, die zoals de naam al zegt, zonder enige beperkingen kan worden samengesteld. Onder de belangrijkste posities van het fondsen vinden we enkele bedrijven die duidelijk boven het maaiveld uitsteken op duurzaamheid. Wederom betreft dat een Nederlands bedrijf, ASML, maar ook Deutsche Telekom, Total en Galp Energia geven de duurzaamheidsscore een zetje in de goede richting.

Bij Allianz Europe Equity Growth vinden we eindelijk een aantal Scandinavische bedrijven terug in de top 10 van grootste posities. Het zijn tevens de bedrijven die hoog scoren op duurzaamheid: Novo Nordisk en Atlas Copco. Het fonds draagt vier Globes en had voorheen een Morningstar Analyst Rating van Silver, maar staat momenteel Under Review nadat hoofdbeheerder Matthias Born recent aankondigde Allianz per september 2017 te gaan verlaten.

De top 5 wordt afgesloten met een fonds dat nog maar 3 Globes heeft, Candriam Equities L Europe Innovation. Het fonds beoogt te beleggen in bedrijven die innoveren in processen, producten en marketing. De grootste positie bestaan daarom uit minder grote large-caps dan we bij de eerdere vier fondsen zagen. Deze ondernemingen scoren bovendien minder hoog op duurzaamheid, al onder scheiden opnieuw Inditex en Croda International zich wel positief op duurzaamheidsgebied.

Top 5 duurzame Europese large-cap fondsen

FN Top 5 week 22 Aandelen Europa ESG Rv G tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in de eerste vier maanden van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten