Top-5 Natural Resources: lastige start van 2017

Grondstoffen waren het thema van 2016. Of het nou ging om olie of ijzererts, vanaf februari vorig jaar zette – eindelijk – het herstel in. De opleving werd verder versterkt nadat Donald Trump werd gekozen als president van Amerika. Zijn aankondiging om fors te investeren in infrastructuur gaf een boost aan grondstofprijzen en zorgde voor een sterk vierde kwartaal voor cyclische sectoren. In 2017 echter heeft de sector het lastiger.

Jeffrey Schumacher, CFA 15 mei, 2017 | 8:59
Facebook Twitter LinkedIn

Want waar de MSCI World/Metals & Mining het jaar 2016 met een rendement van 61% als duidelijke nummer 1 afsloot, staat het rendement voor 2017 per eind april op 1,1% en bungelt de sector in de onderste regionen. Het jaar 2017 ging nog voortvarend van start met een rendement van 10 procent in januari, maar in de drie daaropvolgende maanden werd keer op keer een negatief rendement behaald.

De mindere rendementen zijn onder andere de oorzaak van afnemende euforie op de ijzerertsmarkt. De prijzen voor ijzererts waren in 2016 fors opgelopen, maar noteren nu op een zesmaands dieptepunt en ongeveer 30% lager dan de top die werd neergezet op 94,50 dollar per ton. Dalende Chinese staalprijzen en toenemende productie zorgen voor druk op de prijzen.

Ook de koperprijs zette een daling in, ondanks productieproblemen bij ’s werelds grootste kopermijnen in Chili en Indonesië die gezamenlijk 8 tot 9% van de wereldwijde productie voor hun rekening nemen. Het zorgt ervoor dat de koersen van BHP Billiton en Rio Tinto over de eerste vier maanden in het rood staan.

De top 5
De matige start van het jaar is ook terug te zien in de rendementen die per eind april in de categorie Aandelen Natural Resources zijn behaald. Deze categorie bevat fondsen die zich richten op diverse grondstoffen, met uitzondering van fondsen die zich specifiek richten op energie, agrarische grondstoffen en edelmetalen.

Buitenbeentje
Bovenaan staat Pictet Timber, dat het met een rendement van 6,77% nog behoorlijk doet. Het fonds wordt sinds inceptie in 2008 beheerd door Gabriel Micheli en Christoph Butz en belegt in bedrijven met blootstelling aan de houtindustrie, waarbij het wil profiteren van houtgebruik in bouw en constructie, maar ook van de vraag naar papier, verpakking en kartonproducten. Via de bedrijven waarin het fonds belegt, heeft het fonds per eind maart een allocatie van 23% in bosland, 20% in houtproducten en 18% in karton. Het maakt het fonds een buitenbeentje in deze categorie, waarbij de concurrentie vooral belegt in mijnbouwers en oliebedrijven.

Aanjagers grondstofprijzen identificeren
Nummer twee in de lijst is BlackRock World Mining, het fonds dat al 20 jaar onder leiding staat van de gelouterde Evy Hambro. In april vorig jaar kreeg hij met Olivia Markham een nieuwe co-beheerder, nadat de getalenteerde Catherine Raw opstapte om als CFO van mijnbouwer Barrick Gold aan de slag te gaan. Hoewel het vertrek van Raw een aanzienlijk verlies is voor het fonds, beschikt Markham over de nodige relevante ervaring als analist en belegger in de mijnbouwsector. Daarnaast is Cailey Baker aan het team toegevoegd om de het niveau van specialistische technische kennis binnen het team op peil te houden.

Het team focust zich op het identificeren van de aanjagers voor grondstofprijzen om de meest waarschijnlijke richting te bepalen waar deze heen zullen bewegen. Deze analyse wordt gebruikt in de bottom-up analyse, waarbij eveneens aandacht is voor vraag-aanbod ontwikkelingen en de kwaliteit van managementteams. Bedrijven van hoge kwaliteit die aan de onderkant van de kostencurve opereren hebben de voorkeur. Koper en ijzererts hebben de voorkeur, terwijl goud onderwogen is ten opzichte van de benchmark van het fonds, maar wel iets werd opgehoogd via een positie in Barrick Gold. Na jaren van mindere prestaties kent het fonds een sterk 2016 waarbij het 90% van zijn categoriegenoten verslaat. Het fonds heeft een Silver Moringstar Analyst Rating.

Ook in energiesector
Nummer drie is Aberdeen Global World Resources, dat met een rendement per eind april van 0,39% het laatste fonds is in deze categorie dat nog een positief rendement weet te realiseren. In tegenstelling tot BlackRock World Mining belegt dit fonds ook in de energiesector, waar het 30% blootstelling aan heeft. Dat is wel een stuk lager dan drie jaar geleden, toen het fonds nog 45% van het kapitaal belegde in bijvoorbeeld Chevron, Total en Schlumberger. Met ongeveer 30 posities is de portefeuille zeer geconcentreerd, waardoor de top-10 posities bijna 50% van de portefeuille beslaan.

Top 5 Natural Resources

FN Top 5 week 20 Grondstoffen tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Fondsen zijn gerangschikt op rendement in de eerste vier maanden van 2017. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten