Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, kent voor mei relatief weinig wisselingen in vergelijking met de voorafgaande maanden. De lijst bleef relatief stabiel in termen van koers/Fair Value verhoudingen.

Robert van den Oever 12 mei, 2017 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor mei kent slechts 4 wisselingen en dat is minder dan de helft van de 10 die we in april nog zagen, en maart telde er nog 7.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De Europese aandelenbeurzen waren per saldo wat aan de vlakke kant na de duidelijk positieve stemming die eerder dit jaar flinke veranderingen in de lijst veroorzaakte, doordat een aantal aandelen dermate in koers steeg dat ze om die reden van de lijst af vielen. Het Europese universum dat Morningstar volgt, noteert op gemiddeld 110% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen.

De sector gezondheidszorg kent nog altijd de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren communicatie en industrie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
Twee bedrijven verdwenen van de lijst omdat er in hun sector alternatieven met een gunstigere koers/Fair Value ratio voorhanden waren. In de sector grondstoffen maakte Syngenta plaats voor LafargeHolcim. De energiesector wisselde Core Laboratories in voor Petrofac, terwijl dat een maand geleden nog andersom was.

Verder werd in de sector defensieve consumentengoederen Nestle vervangen door Unilever. Bij gezondheidszorg gaat Novartis eruit ten gunste van GlaxoSmithKline.

Deze twee nieuwkomers behoren tot de goedkoopste Europese aandelen van dit moment op basis van de koers/Fair Value verhouding en gecorrigeerd voor onzekerheid. Hieronder lichten we ze allebei toe:

ECPL 2017 05 Unilever

Unilever omvat met zijn brede range aan voedings- en verzorgingsmerken zowat alle productcategorieën die een huishouden nodig heeft en daarmee is het een van de belangrijkste toeleveranciers van supermarktbedrijven. De omvang en breedte van het assortiment zorgt er volgens Morningstar-analist Philip Gorham voor dat Unilever een Wide Moat rating krijgt, en daar ligt het onderscheid met kleinere bedrijven met een minder omvangrijk productenaanbod die een Narrow Of No Moat rating hebben. De analist is van mening dat Unilever goed inspeelt op de veranderingen in zijn industrie en dat goed bezig is om 'zijn kostenstructuur te optimaliseren en daardoor meer middelen vrij te maken voor het stimuleren van de gebieden waar de meeste groei te verwachten is, inclusief het verbeteren van de pijplijn aan nieuwe, innovatieve producten en effectievere marketing'. Uiteindelijk wordt Unilever een effectiever opererende multinational die een betere balans weet te vinden tussen prijs- en volume-effecten om groei te realiseren.

ECPL 2017 05 Glaxo Smith Kline

GlaxoSmithKline is een van 's werelds grootste farmaciebedrijven met een productenportefeuille die meerdere typen aandoeningen omvat, evenals vaccins en consumentenproducten. Morningstar-analist Damien Conover geeft het bedrijf een Wide Moat rating vanwege 'zijn patenten, schaalvoordelen en krachtig distributienetwerk'. Het assortiment gepatenteerde geneesmiddelen kent volgens de analist 'sterke pricing power, waardoor het in staat is om rendement op het geïnvesteerd vermogen te boeken dat hoger ligt dan de kapitaalkosten'. Conover verwacht dat GlaxoSmithKline zijn marges in de toekomst kan verhogen door de synergie tussen de patentmiddelen, vaccins en consumentenproducten 'en dat onderscheidt het van Novartis dat zoiets veel minder kan'.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor mei:

Europe Core Pick List 2017 05 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - april 2017

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - maart 2017

- Morningstar introduceert Europese variant Ultimate Stock Pickers

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten