Marktbarometer april: Groei verslaat Waarde-stijl vooral bij Large-Caps

Het blijft maar doorgaan op de Europese aandelenmarkten. Over de maand april boekten alle stijlsegmenten een positief rendement. De Groei-stijl versloeg de Waarde-stijl, in het bijzonder bij de Large-Cap aandelen.

Fernando Luque 08 mei, 2017 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

De Large-Cap Waarde-stijl boekte een rendement van 0,8% over april, terwijl de Large-Cap Groei-aandelen 3,8% wonnen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de rendementen marktkapitalisatie-gewogen zijn.

Bij de Mid-Caps zien we hetzelfde beeld: de Waarde-stijl wint 2,8% en de Groei-stijl 5,8%. Een ook bij Small-Caps is het eender: 2,5% rendement voor Waarde en 4,5% voor Groei.

European Market Barometer Styles Returns April 2017

(klik op tabel voor vergroting)

De bedrijven die het meest bijdroegen aan het rendement van het Large-Cap Groei segment zijn voor het grootste deel bedrijven uit de sector cyclische consumentengoederen, zoals LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Inditex en Kering met koerswinsten van respectievelijk 11,3%, 8,6% en 17,4% in euro's.

Bij de Waarde-stijl waren het de grote telecombedrijven die het rendement drukten door verliezen en zo deze stijl lieten achterblijven bij Groei. Vodafone verloor 2,8% en Telefonica moest 3,1% prijsgeven. De telecomsector was een van de slechtst presterende afgelopen maand met 1% verlies. Daardoor is het nu de goedkoopste sector op waarderingsgronden met een verhouding tussen koers en Fair Value van 0,83.

European Market Barometer Styles Valuations April 2017

(klik op tabel voor vergroting)

De grootste verliezer in april was de energiesector vanwege de aanhoudende daling van de olieprijs in aanloop naar een productieverhoging door de Verenigde Staten. De sector verloor 1,5% in een maand door Royal Dutch Shell (-4,5%), Eni (-4,4%), BP (-1,7%) en Total (-0,5%). De energiesector is de enige sector die sinds het begin van dit jaar een negatief rendement laat zien. Die magere prestatie heeft er aan bijgedragen dat de sector in termen van koers/Fair Value iets ondergewaardeerd is geraakt.

European Market Barometer Sector Returns April 2017

(klik op tabel voor vergroting)

Positief was de sector industrie met 5,5% winst in april dankzij Volvo, Airbus, Vinci en ABB die respectievelijk 10,9%, 6%, 7,1% en 5,9% wonnen. De sector is aan de dure kant met een koers/Fair Value verhouding van 1,11. Maar het is niet de duurste sector in Europa. Dat zijn de sector grondstoffen met een koers/Fair Value van 1,30 en technologie met een verhouding van 1,21, waarmee ze beduidend duurder zijn dan industrie.

European Market Barometer Sector Valuations April 2017

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Morningstar Marktbarometers:

Marktbarometer maart: verschillen tussen stijlen bijzonder klein

Marktbarometer februari: Europese aandelen zijn duurder geworden

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten