Hoe uw geld wordt beheerd

Het beleggingsproces is de wijze waarop de portefeuille van een beleggingsfonds wordt beheerd. Processen zijn er in vele vormen en maten. Dat maakt het al een uitdaging de kwaliteit ervan te beoordelen. Nog moeilijker wordt het, omdat van buitenaf weinig informatie beschikbaar is voor de belegger. Morningstar heeft wel de mogelijkheid om het proces te beoordelen. Ronald van Genderen legt uit hoe hij dat aanpakt.

Ronald van Genderen 05 mei, 2017 | 10:03
Facebook Twitter LinkedIn

In deze serie columns zal ik u laten zien hoe wij bij Morningstar ons onderzoek doen om de beleggingsfondsen te vinden die echt waarde toevoegen voor u als belegger. Elke keer zal ik één aspect van ons researchproces behandelen. Vorige keer heb ik toegelicht hoe wij het universum bepalen waarin we fondsen beoordelen en het belang van het beheerteam. Het raamwerk dat wij gebruiken om een fonds te beoordelen omvat vijf pilaren: People, Process, Parent, Performance en Price. We vervolgen de serie met Process, oftewel hoe wordt uw geld beheerd?

Een beleggingsproces is de ruggengraat van een beleggingsfonds en leidt uiteindelijk tot de portefeuille waarin een belegger participeert. Een goed beleggingsproces begint met een heldere beleggingsdoelstelling en beleggingsfilosofie. De uitdaging voor beleggers start over het algemeen hier al, omdat veel fondsen weliswaar een beleggingsdoelstelling hebben, maar deze is vaak vaag omschreven en zelden gekwantificeerd. De beleggingsfilosofie is eveneens vaak in weinig concrete bewoordingen omschreven. Over hoe de beheerders de doelstelling willen behalen binnen de filosofie ontbreekt in de praktijk iedere aanwijzing.

Beter inzicht
Door de toegang die Morningstar analisten wordt geboden tot de beleggingsteams van fondshuizen, hebben wij een veel beter inzicht in de werkwijze bij een beleggingsfonds. De analisten van Morningstar hebben geen voorkeur voor beleggingsstijl of beleggingsaanpak.

Een fonds kan bijvoorbeeld vanuit een top-down of een bottom-up visie worden beheerd, de beheerder kan zich richten op een waarde of een groei-stijl, of een voorkeur voor large-caps of small-caps hebben. Daaruit vloeit niet het uiteindelijke oordeel voort.

Duidelijk, doordacht, herhaalbaar
Wel zoeken we naar fondsen die een duidelijke beleggingsdoelstelling hebben en een beleggingsproces hanteren dat helder gedefinieerd, doordacht en herhaalbaar is. We willen een proces zien dat blijk geeft van een gestructureerde aanpak en waarvan de uitvoering effectief is. We willen begrijpen hoe een beheerder het risico in zijn portefeuille beheerst en wat de kaders van zijn mandaat zijn wat betreft de portefeuilleconstructie.

We waarderen het wanneer een beheerder de mogelijkheden heeft om zijn overtuiging in de portefeuille tot uitdrukking te laten komen. Dat betekent dat het mandaat hem toestaat om van de benchmark af te wijken. Maar ook dat het toegepaste proces past bij het universum.

Zo kan bijvoorbeeld binnen een wereldwijd aandelen universum de toepassing van een kwantitatief filter een logische keuze om het aantal aandelen dat aan een grondige fundamentele analyse te reduceren. Daarnaast zal een proces ook passend moeten zijn bij het beheerteam. Een op papier zeer uitgebreid proces is weinig geloofwaardig met een klein beheerteam.

Kwaliteit toetsen
Wij bekijken het proces niet alleen op papier, we toetsen de kwaliteit en de uitvoering ervan ook in de praktijk door de individuele posities in de portefeuille te analyseren. De portefeuille analyse dient ook om te evalueren of de beheerder trouw aan zijn stijl en proces is. Dit noemen we consistentie en is bij het beheer van een fonds een groot goed. Een proces hoeft daarentegen ook weer niet in steen gebeiteld te zijn, evolutie is een natuurlijk en nodig fenomeen, maar revolutie geeft stof tot nadenken.

Hoewel het proces zelf voor beleggers vaak onzichtbaar is, kan de uitkomst daarvan, oftewel de portefeuille over het algemeen wel eenvoudig worden ingezien. Zo valt de consistentie van een proces door iedere belegger vrij eenvoudig worden geanalyseerd door bijvoorbeeld gebruikt te maken van de Morningstar Style Box, waarin fondsportefeuille in een matrix worden geplaatst op basis van gemiddelde marktkapitalisatie (van micro- tot giant-caps) en stijl (van value tot groei).

Ook kan het aantal aandelen en concentratie in de top 10 van grootste belangen een indicatie geven of de portefeuille door de tijd heen op eenzelfde wijze wordt beheerd. Overigens geeft een blik op die top 10 vaak ook een aardig kijkje op hoe een portefeuille wordt beheerd.

Deze column verscheen ook op Finanzen.nl


Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Wie is het

Speld in een hooiberg

Doe altijd je huiswerk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten