Fonds van de Week: BGF European Fund

Beleggers kijken weer meer naar aandelen dan enkele maanden geleden en maken daarbij ook nog eens de draai van Amerikaanse aandelen naar Europese aandelen, zo meldden we in de afgelopen weken reeds. Alle reden dus om deze week een fonds in Europese large caps aan de orde te stellen.

Robert van den Oever 26 april, 2017 | 9:22
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Global Funds European Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

BlackRock Global Funds European Fund

Beleggers kijken weer meer naar aandelen dan enkele maanden geleden en maken daarbij ook nog eens de draai van Amerikaanse aandelen naar Europese aandelen, zo meldden we in de afgelopen weken reeds. Alle reden dus om deze week een fonds in Europese large caps aan de orde te stellen.

Beheerders Nigel Bolton en Zehrid Osmani hanteren een flexibele benadering waarbij ze zoeken naar bedrijven met een interessant winstpotentieel op middellange tot lange termijn, en naar reorganisaties en 'turnaround'-situaties. Daarbij houden ze rekening met de top-down risico's, zoals de actuele situatie van de macro-economie en de aandelenmarkt.

Sinds Bolton het fonds leidt, verslaat het de index en het categoriegemiddelde ruimschoots, constateert Morningstar-fondsanalist Muna Abu-Habsa. De portefeuille is geconcentreerd met circa 50 aandelen en daardoor kunnen afzonderlijke bedrijven een grote impact hebben op het rendement. Dit kenmerk, plus de soms tegendraadse benadering van de beheerders, betekent dat beleggers op korte termijn grote schommelingen, zowel positief als negatief, in de resultaten kunnen verwachten, waarschuwt de analist. Dit bleek bijvoorbeeld in 2016.

Een slecht jaar betekent echter niet het einde van onze overtuiging, aldus Abu-Habsa. Zij is positief over het teamgerichte proces en het fonds weerspiegelt de kernideeën van het Europese team goed. Beleggers zijn volgens de analist bij het beheerdersduo in capabele handen, op lange termijn blijft dit fonds goede keuze, en daarom behoudt het de Morningstar Analyst Rating Silver.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 17 BGF European D2 RF Eur grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het fonds wordt beheerd door Nigel Bolton en Zehrid Osmani die beiden in februari 2008 van Scottish Widows Investment Partnership overstapten naar BlackRock. Tot juli 2010, toen Zehrid Osmani tot medebeheerder werd benoemd, was Bolton de enige beheerder van het fonds. Osmani heeft 15 jaar beleggingservaring en werkt al zeven jaar samen met Bolton. Voordat hij in 2005 bij SWIP kwam, werkte hij als analist voor de telecomsector bij Commerzbank Securities. Momenteel is hij ook actief als onderzoeker voor de consumentensector. De beheerders worden ondersteund door het 12 analisten tellende Europese team.

Bolton nam de leiding van dit fonds in februari 2008 over van BlackRock-veteraan James MacMillan, die het ad interim beheerde. Het Europese team had enkele van zijn beheerders verloren en de instabiliteit baarde steeds meer zorgen. Om dit probleem aan te pakken, werd Bolton met een stabiel team van zeven beheerders, die al jaren samenwerkten, overgebracht van SWIP. Zowel bij SWIP als bij Citibank (nu Citigroup) was hij verantwoordelijk voor de reorganisatie van de Europese beleggingsteams en de implementatie van zijn eerder ontwikkelde proces. Hij wees de beheerders analytische taken toe, deelde hen in naar sector en zette een uniform onderzoeksproces op.

Fondshuis
BlackRock is een succesverhaal. Door overnames en een slimme bedrijfsvoering is dit voormalige onderdeel van private equity-onderneming Blackstone nu 's werelds grootste vermogensbeheerder, die eind 2015 zo'n 4,6 biljoen dollar beheerde. Door de omvang en complexiteit komt de rating van dit fondshuis echter niet hoger dan Neutral.

BlackRock is een diverse en invloedrijke beleggingskolos, die actief is in verschillende stijlen, strategieën, regio's en vehikels. Een gezamenlijk technologieplatform en andere structuren verbinden de diverse beleggingsteams. BlackRock bestaat sinds 2009 in de huidige vorm en ontwikkelt zich nog steeds. Het verloop onder de beheerders is hoger dan het gemiddelde van de top 20- fondsgroepen in de VS.

De actieve strategieën leveren gemengde resultaten. Bijna de helft van de wereldwijd verkochte BlackRock-fondsen met een Morningstar Analyst Rating scoort qua prestaties Neutral of Negative.

Beheerders beleggen meer in hun eigen fondsen, maar dit kan beter, kosten zijn verlaagd maar deze zijn op zijn best nog gemiddeld. Bovendien moest BlackRock in de VS een schikking van 12 miljoen dollar treffen vanwege belangenverstrengeling van een voormalige beheerder. Het bedrijf moet verplichtingen aan bestaande klanten in evenwicht houden met het streven naar een hoger beheerd volume. Wel de grootste maar nog niet de beste.

Proces
De beheerders hanteren een flexibele beleggingsbenadering en zoeken naar bedrijven met een interessant winstpotentieel op middellange tot lange termijn, en naar reorganisaties en 'turnaround'-situaties. Daarbij houden ze ook rekening met top-down risico's, zoals de actuele macro-economische situatie en het klimaat op de aandelenmarkt. De eerste stap van het beleggingsproces heet 'prioritair onderzoek' en omvat teambesprekingen over thema's en sectortrends. Ter beperking van het beleggingsuniversum gebruiken ze verschillende maatstaven zoals de waardering ten opzichte van het verleden en winstbijstellingen.

De tweede stap is een onderzoeksproces bestaande uit een fundamentele bedrijfsanalyse op basis van marktdynamiek, bepalende factoren voor de omzet, marges, jaarrekeningen, waarderingen en risico's voor het centrale scenario. Analisten stellen koersdoelen vast en geven aandelen een score van 1 (kopen) tot 5 (verkopen), afhankelijk van het voor risico gecorrigeerde stijgingspotentieel.

De derde stap is de portefeuillesamenstelling, met gebruikmaking van een geavanceerd systeem voor risicobeheer om onbedoelde risico's te vermijden. De strikte verkoopdiscipline is afgeleid van concurrerende ideeën, veranderingen in de beleggingsargumenten, het behalen of verlagen van koersdoelen en actief risicobeheer.

Prestaties
Sinds hij in 2008 de leiding overnam, navigeerde Nigel Bolton goed door de volatiele markten heen, hoewel de recentere resultaten teleurstellen. Gemiddeld presteerde het fonds elk jaar 65 basispunten beter dan de index en 149 basispunten beter dan de concurrentie (tot en met februari 2017).

Het jaar 2016 was een lastig jaar voor het fonds, dat aanzienlijk achterbleef vanwege aan het VK gerelateerde aandelen. In mei 2016 lag de weging van het fonds in het VK op 39%. De beperkte posities in aandelen die voor hun winst afhankelijk zijn van opkomende markten, had ook een negatief effect. Het team had aantrekkelijk gewaardeerde mijnbouwaandelen gevonden, maar was er niet van overtuigd dat een verandering van de fundamentele factoren aanstaande was en maakte zich zorgen over zwakke balansen. Daarnaast had de onderweging in banken een negatief effect.

Op lange termijn heeft Bolton aangetoond dat hij de portefeuille snel kan aanpassen aan verschillende keerpunten in de markt, aangezien de prestaties tussen 2008 en nu in de meeste kalenderjaren tot de beste van de categorie behoren. De standaardafwijking van het fonds (een statistische risicomaatstaf) is hoger dan het gemiddelde en zijn tegendraadsheid betekent dat de risico's fors kunnen zijn. Bolton zorgt wel dat deze risico’s wat opleveren en dit blijkt uit de voor risico gecorrigeerde rendementen van het fonds.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global Funds European Fund D2RF. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 17 BGF European D2 RF Eur tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Fondsen van de Week:

BGF Fixed Income Global Opportunities

M&G European Strategic Value Fund

AXA WF Framlington Europe Real Estate Securities

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten