Franse verkiezingen: kans of bedreiging voor beleggers?

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen bracht Emmanuel Macron en Marine Le Pen naar de tweede, beslissende ronde op 7 mei. Dan wordt duidelijk of er een linkse of rechtse, pro- of anti-EU president komt. Wat betekent dit voor beleggers?

Robert van den Oever 25 april, 2017 | 12:50
Facebook Twitter LinkedIn

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van afgelopen zondag heeft twee winnaars opgeleverd die geen van beide afkomstig zijn uit de traditionele, gevestigde partijen. Dat Marine Le Pen de tweede ronde zou halen, meeliftend op het groeiende rechts-populisme, is misschien niet zo'n verrassing. Tegenkandidaat Emmanuel Macron is dat wel. Hij vertegenwoordigt een positieve dynamiek gedreven door jeugdig enthousiasme.

Meer nog dan de tegenstelling rechts-links staan beide voor de tegenstelling anti-Europa versus pro-Europa, zegt Cyrique Bourbon, portfolio manager van Morningstar Investment Management (MIM). Dat betekent nogal een verschil voor beleggers.

Want beleggers hechten bovengemiddeld belang aan verkiezingen, en zeker aan deze voor het Franse presidentschap, aldus Bourbon. Dat leidt tot irrationele verwachtingen voor kansen en onjuiste waarderingen. Als houvast definieert Bourbon daarom vier manieren om de pre-verkiezingszenuwen te lijf te gaan:

1. Voorspel en neem een gok

Beleggers kunnen proberen te voorspellen wat de uitslag wordt, wat de gevolgen voor de financiële markten zijn en daar hun keuzes op aanpassen. Wie dat goed doet, is de koning. Maar meestal pakt zo'n gok verkeerd uit. Kijk maar naar de Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Vooraf hield niemand die uitkomst voor mogelijk.

2. Bescherm je kapitaal

Bij onvoorspelbare ontwikkelingen wachten conservatieve beleggers liever af of ontwijken ze de markt door meer in cash te gaan. Als een worst-case scenario uitkomt, en ze hebben hun vermogen weten te behouden dankzij beschermingsstrategieën, dan zijn ze opgelucht. Maar het probleem is dat de belegger met zo'n houding talrijke kansen op rendement mist. Wie stilletjes in de hoek blijft zitten op een berg cash, profiteert nooit van de opverende beweging na een dip. Dat blijkt heel duidelijk uit onderstaande grafiek waarin de majeure Franse macro-gebeurtenissen staan weergegeven, afgezet tegen de MSCI Europe index. Ontwijken is dus misschien nog wel de gevaarlijkste strategie, want een permanent relatief groot cash-deel erodeert onder invloed van inflatie. Beter is het om posities te behouden en de periode van korte-termijn volatiliteit gewoon uit te zitten.

MIM France Elec Fr Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

3. Zet je schrap

Een 'buy and hold' strategie vereist een lange-termijn houding en is wars van korte-termijnvoorspellingen. Deze strategie is beduidend beter dan de voorgaande twee: de kosten en de portefeuille-omzet blijven laag. Echter, beleggers kunnen zoveel geduld vaak maar moeilijk opbrengen. Zeker als de markt instort bij majeure gebeurtenissen, wordt de verleiding vaak te groot om toch in te grijpen. Dat noemen we het 'investor behaviour gap'. Niemand wil immers dubbelcijferige procenten van zijn portefeuillewaarde zien verdampen. Maar dat ingrijpen als het al te laat is, vergroot de neerwaartse beweging alleen maar, en daarmee het onjuist waarderen van posities, in het nadeel van de belegger.

4. Stel de fundamentals voorop

Probeer vast te stellen welke impact elk van beide verkiezingsuitkomsten kan hebben op de intrinsieke waarde van beleggingen en de financiële markten en ga na welk verschil er ontstaat tussen de fundamentele waardering en de marktprijs. Dat vraag een rationeel raamwerk en discipline. Vaak blijkt dat verkiezingen de fundamentele waarderingen helemaal niet zo sterk laten veranderen. Deze aanpak voorziet de belegger van een fundamentele waarderingsbasis die hij kan gebruiken om na te gaan hoe de marktkprijzen ervan afwijken en of dat een kans of een bedreiging betekent.

Het zal duidelijk zijn dat Bourbon voorstander is van een combinatie van strategie 3 en 4. Bekijk ook Bourbons reactie op de uitslag van de eerste verkiezingsronde in deze video:

 

 

 

Lees meer:

- MIM's Dan Kemp: 'Europese aandelenmarkt beleeft een relief rally'

- MIM's Dan Kemp: 'Europese staatsobligaties vormen een bijzonder divers mandje'

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten