Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List, de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde aandelen, kent voor april wat meer wisselingen dan vorige maand. De koerswinsten op de beurs deden relatief veel aandelen boven hun Fair Value uitstijgen, waardoor zij plaatsmaken voor aandelen die verder ondergewaardeerd zijn.

Robert van den Oever 12 april, 2017 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

Met 10 wisselingen is de beweging op de Europe Core Pick List voor april groter dan de 7 van maart. In februari was de lijst eveneens wat beweeglijker met 12 wisselingen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

De positieve stemming op de Europese aandelenbeurzen en de stijgende koersen hadden gevolgen voor de waardering van een groot aantal aandelen. De lijst als geheel werd deze maand duurder en het Europese universum dat Morningstar volgt noteert gemiddeld op 110% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen.

De sector gezondheidszorg kent nog altijd de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values, gevolgd door de sectoren industrie en communicatiediensten.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Afvallers en nieuwkomers
Vier bedrijven verdwenen van de lijst omdat er in hun sector alternatieven met een gunstigere koers/Fair Value ratio voorhanden waren. In de sector cyclische consumentengoederen maakte Johnson Controls plaats voor Pearson.

Bij gezondheidszorg verdween Bayer ten gunste van Novartis. De energiesector wisselde Petrofac in voor Core Laboratories. En bij nutsbedrijven viel Red Electrica Corporacion van de lijst om te worden vervangen door SSE.

De overige afvallers verdwenen omdat hun koersen opgelopen waren. Dat zijn de financials BNP Paribas en Henderson Group, gezondheidszorgbedrijf Sanofi, industriespelers Bureau Veritas en GEA Group en voor de technologiesector Sensata Technologies.

Voor hen in de plaats zijn gekomen: Syngenta, HSBC Holdings, Lloyds Banking Group, Shire, Prosegur Compania de Seguridad en Zodiac Aerospace.

De verdeling naar sectoren leert dat voor het verdwenen technologiebedrijf Sensata er geen sectorgenoot terugkwam. Dat werd er een uit de sector grondstoffen: Syngenta.

Zoals elke maand pakken we er ook nu twee bedrijven uit die we nader toelichten. Shire stond al eens eerder op de lijst, maar viel in maart af. Voor april is Shire weer terug. 

ECPL 2017 04 SHP

Shire is een specialistisch biofarmaciebedrijf dat zich richt op neurowetenschap, zeldzame ziekten en aandoeningen aan het maag-darmkanaal. Morningstar-analist Karen Andersen merkt op dat 'het intellectueel eigendom van Shire's specialistische farmabusiness (voor ADHD en maag-darmaandoeningen) de basis vormt onder de Narrow Moat rating'. het bedrijf heeft volgens de analist 'in de afgelopen jaren de focus op zeldzame ziekten geïntensiveerd. Dat vinden wij een juiste keuze, omdat deze markten vaak de kenmerken hebben die van toepassing zijn op het bereiken van schaalvoordelen, en dat is een sterke basis voor het creëren van concurrentievoordeel.' Andersen verwacht op basis van kostenbesparingsmaatregelen dat de operationele marge van Shire kan groeien naar 38% in 2018.

ECPL 2017 04 HSBC

HSBC Holdings is een financieel dienstverlener die een reeks diensten aanbiedt, zoals zakenbankieren, wereldwijd bankieren en vermogensbeheer. Morningstar-analist Stephen Ellis geeft HSBC een Narrow Moat rating vanwege het nagenoeg ongeëvenaarde wereldwijde netwerk dat 90% van de wereldwijde handels- en kapitaalstromen beslaat. 'Dat geeft HSBC het bereik en de schaalgrootte die nodig is om klanten wereldwijd te bedienen op een manier die weinig anderen hen kunnen nadoen.' Ellis merkt ook op dat 'hoewel strengere regelgeving die volgde op de crisis de winstgevendheid zal aantasten, de schaal en het bereik van HSBC zullen helpen om de 10% kapitaalkosten op termijn meer dan terug te verdienen. We zijn voorzichtig optimistisch over de mogelijkheden die in het verschiet liggen in Azië, waar de bank zijn nieuwe strategisch focus op gelegd heeft.'

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor april:

Europe Core Pick List 2017 04 tabel

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - maart 2017

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - februari 2017

Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten