Hoop op economisch herstel stuwt Europese fondsstromen

Europese fondsbeleggers hadden er weer zin in, zo blijkt uit de fund flow-data over januari 2017. Hoop op een sterke economische groei zette beleggers ertoe aan om weer meer vermogen in beleggingsfondsen te steken. De instroom bereikte het hoogste niveau in één maand sinds juli 2015.

Ali Masarwah 27 februari, 2017 | 0:08
Facebook Twitter LinkedIn

De hernieuwde hoop bij Europese fondsbeleggers resulteerde in een netto-instroom van 33,2 miljard euro in de totale Europese open-end fondsenmarkt. Dat is het hoogste niveau in één maand sinds juli 2015.

Bij de brede categoriegroepen ging de meeste instroom naar obligatiefondsen: 16,85 miljard euro, gevolgd door mixfondsen met 7,29 miljard.

De instroom van 3,36 miljard euro in aandelenfondsen lijkt weinig, maar in het licht van de enorme uitstroom in 2016 is dat een belangrijke ommekeer. Vorig jaar onttrokken beleggers maar liefst 86,04 miljard euro aan dit type fondsen. De vorige keer dat we méér instroom zagen dan afgelopen maand was in oktober 2015. Bovendien ging het grootste deel (2,75 miljard euro) van de instroom in januari naar actieve aandelenfondsen.

Broad cat flows jan

(klik op tabel voor vergroting)

Fondscategorieën: instroom
Op het niveau van de fondscategorieën zijn enkele opvallende bewegingen waarneembaar. Om te beginnen was er sterke instroom in risicovolle assets. Wereldwijde high-yield obligaties deden het heel goed en daarvan profiteerden M&G Global Floating Rate High Yield, dat 590 miljoen ophaalde, gevolgd door AB FCP Global High Yield Portfolio en UBAM Global High Yield Solution, die respectievelijk 570 miljoen en 450 miljoen euro aan netto-instroom kenden.

Opkomende-markten obligatiefondsen krabbelden weer op na de klappen die ze hadden gekregen in de periode na de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Toen Donald Trump als winnaar van de presidentsverkiezingen uit de bus kwam, vluchtten beleggers massaal uit opkomende-marktenfondsen. In januari ging het grootste deel van de netto-instroom naar hard-currency fondsen en de minderheid naar fondsen in lokale valuta.

Opmerkelijk was ook de sterke instroom in allocatie- en multistrategy-fondsen. Die trend is al een paar jaar gaande in Europa en het geeft aan dat beleggers in toenemende mate de beslissing over asset-allocatie overlaten aan vermogensbeheerders.

Leader categories jan

(klik op tabel voor vergroting)

Fondscategorieën: uitstroom
De achterblijvers over januari vertonen een gemengd beeld. Wel is duidelijk dat Europese categorieën in het verdomhoekje zaten. De hoogste uitstroom was te noteren bij Eruopese bedrijfsobligatiefondsen, waar de producten van Parvest (BNP Paribas), BlueBay en BankInvest het flink te verduren kregen.

Ook gediversifieerde obligatiefondsen hadden het zwaar: Pioneer zag het meeste geld wegvloeien, niet toevallig in het kielzog van het vertrek van meerdere fondsmanagers, onder wie Tanguy Le Saout, hoofd Europees fixed income bij de Unicredit-dochter.

De uitstroom uit Europese aandelenfondsen versnelde in januari. Daar droeg de rentegevoeligheid van deze fondsen waarschijnlijk behoorlijk aan bij. Bij de Europese en Amerikaanse aandelenfondsen kennen de groei-categorieën uitstroom en dat is niet verrassend aangezien de waarde-stijl het vorig jaar bijna het hele jaar beter deed.

Opkomende markten aandelenfondsen bewogen tegengesteld aan het algemene positieve beeld op de aandelenmarkten en het aantrekkende sentiment rond risicovollere assets in januari, en er ging dus geld uit. UBS gaf het meeste prijs met 280 miljoen euro die wegstroomde uit zijn actieve opkomende markten-aandelenfondsen. Ook Russell Investments, Skagen en Vontobel behoorden tot de achterblijvers, terwijl Comgest en JPMorgan tegen de negatieve trend in juist instroom verwelkomden van respectievelijk 190 en 170 miljoen euro.

Category laggards jan

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen: hoogste instroom
Amundi voert de lijst aan van fondshuizen die de meeste instroom wisten binnen te halen. De Franse vermogensbeheerder noteerde de hoogste instroom sinds mei 2015. Beleggers waren vooral te porren voor kortlopende obligaties, vermogensbehoudproducten, wereldwijde large cap blend fondsen en sector edelmetalen fondsen.

Ook Pimco had weer een goede maand dankzij de aanhoudende populariteit van Pimco GIS Income. Dat fonds alleen al boekte een netto-instroom van 1,21 miljard euro en daarmee was het goed voor zowat de helft van alle instroom bij de Allianz-dochter.

Leaders branding names jan 17

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen: hoogste uitstroom
De hoogste uitstroom was op te tekenen bij Laegernes Invest, een Deens fondshuis, dat kampte met uitstroom uit zijn high-yield obligatiefondsen. Verder zag de Italiaanse vermogensbeheerder Aletti Gestielle geld wegstromen uit zijn target-date en allocatiefondsen.

Januari was opnieuw een pijnlijke maand voor Franklin Templetons obligatiefondsen. Meer dan 800 miljoen euro stroomde er uit de drie fondsen Franklin Upper Tier Floating Rate, Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return.

Als sinds januari 2015 kampt Franklin Templeton onafgebroken met uitstroom uit zijn obligatiefondsen. Sindsdien is er maar liefst 31,4 miljard euro netto uit weggestroomd, waarbij het leeuwendeel van 26,3 miljard euro, voor rekening komt van Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return. Beide fondsen gelden als giganten in de Morningstar Categorie wereldwijde obligaties. Ze beleggen voornamelijk in opkomende-markten obligaties en om die reden keerden risico-averse beleggers zich er van af.

Morningstar Direct Asset Flows Commentary Europe January 2017 tabel herzien

(klik op tabel voor vergroting)

Grootste open-end beleggingsfondsen
Het Zweedse AP7 Aktiefond is de nummer één dankzij een niet buitengewone, maar wel constante stroom aan nieuw geld. Dat is niet verbazingwekkend, aangezien dit fonds is gelieerd aan het staatspensioensysteem in Zweden en daardoor kan rekenen op een gestage toestroom van deelnemer-premie.

De nummer twee, Standard Life Investment’s Global Absolute Return Strategy, zag het beheerd vermogen slinken naar 29,3 miljard euro per eind januari waar het eind november 2015 nog 38 miljard was. Dat komt niet zozeer door uitstroom, als wel door de meer euro-gerichte benadering van beleggers. Die pakte in het nadeel uit van dit in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fonds, dat een fiks negatief valuta-effect te verwerken kreeg.
Pimco GIS Income Fund is vierde op de lijst dankzij hoge instroom en sterke prestaties, waardoor het beheerd vermogen steeg naar 21,43 miljard euro tegen 3,78 miljard in februari 2014.

Largest funds jan 17

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eedere fondsstroom-rapporten:

- Vanguard domineert wereldwijde fondsindustrie in 2016

- Fondsstromen in 2016 zijn een ware rollercoaster

- Fondsstromen november: Trump-euforie raakt Europese belegger niet

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten