Top-5 US Large-Cap Blend: 'America first' in fondsstromen

Na de verkiezing van Donald Trump als president sloeg de uitstroom uit Amerikaanse aandelen om in een enorme instroom. Beleggers klampten zich vast aan zijn woorden Amerika 'great again' te maken.

Jeffrey Schumacher, CFA 06 februari, 2017 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

De wereld ziet er heel anders uit sinds 8 november 2016. Donald Trump wint verrassend de race om het Witte Huis van Hillary Clinton, waarmee Amerika een zakenman als president krijgt. Beleggers, die er toch wel vanuit gingen dat Hillary de strijd ging winnen, reageerden in eerste instantie door op de verkoop-knop te drukken. Al snel sloeg de stemming om, en klampten beleggers zich vast aan de krachtige woorden van Trump: 'Make America Great Again'.

America First
Sindsdien is het niet alleen America first bij Donald Trump, maar ook bij beleggers. Over heel 2016 kon de Morningstar categorie Aandelen Amerika Large-Cap Gemengd een netto instroom bijschrijven van 1,1 miljard euro. Het betreft hier geld van Europese beleggers die dat in deze specifieke categorie van Amerikaanse aandelen hebben belegd.

Wanneer we het jaar verdelen in de eerste 10 maanden voor de verkiezing van Trump, en de twee maanden daarna, dan wordt het Trump-effect duidelijk. In de eerste 10 maanden was er sprake van een netto-uitstroom van 1,7 miljard euro, terwijl beleggers in november en december weer in Amerikaanse aandelen stapten: een instroom van 2,8 miljard euro, waarvan 2,4 miljard gerealiseerd in de maand november.

Voorkeur voor passief
Wanneer we de cijfers verder ontleden, dan is duidelijk dat passieve beleggingen, zoals al langer het geval is wanneer het gaat om Amerikaanse aandelen, de sterke voorkeur van beleggers genieten. Actief beheerde Amerikaanse aandelenfondsen kampten namelijk in iedere maand in 2016 met netto-uitstroom, resulterende in een totale uitstroom van 8,6 miljard over heel 2016. Passief daarentegen schreef in totaal 9,7 miljard aan vers vermogen bij, waarvan 3 miljard in de maand november.

Het zorgde er mede voor dat Amerikaanse aandelen in de lift zaten, waarbij de Dow Jones Industrial Average Index inclusief dividend een jaarrendement van 19 procent in euro’s haalde, tegenover 14,5 procent voor de breder gespreide S&P 500 Index. Inmiddels staan beide indices op recordstanden.

Passieve fondsen toegelicht
Wanneer we kijken naar de passieve fondsen, dan valt op dat de twee bekende S&P 500 ETF's, de iShares Core S&P 500 ETF en de Vanguard S&P 500 ETF, in 2016 beide hun onderliggende benchmark versloegen (S&P 500 nettoherbeleggingsindex). De iShares ETF bleef de S&P 500 Index met 0,32 procent voor, de Vanguard ETF 0,30 procent.

De iShares ETF is een van de aantrekkelijkste opties in deze categorie en heeft dan ook de Gold rating. De lopende kosten van slechts 7 basispunten geven de ETF een sterk concurrentievoordeel. De ETF dankt zijn positieve tracking difference aan gunstige verschillen met betrekking tot bronbelasting ten opzichte van de index, gecombineerd met de inkomsten uit (beperkte) securities lending activiteiten.

De Vanguard S&P 500 ETF heeft eveneens de Gold rating, en rekent ook slechts 7 basispunten aan lopende kosten. Ook hier is de positieve tracking difference te danken aan gunstige verschillen met betrekking tot bronbelasting ten opzichte van de index, maar in tegenstelling tot de ETF van iShares leent de Vanguard ETF geen aandelen uit om extra inkomsten te genereren.

Top 5 helemaal actief
Hoewel de Amerikaanse indices lastig te verslaan zijn, bestaat de top 5 in de Morningstar categorie Aandelen US Large-Cap Gemengd volledig uit actieve beleggingsfondsen. Hierbij wel de opmerking dat de fondsen zijn geselecteerd op basis van hun rendement over 2016. Wanneer we kijken naar de prestaties van de actieve fondsen in deze categorie, dan zijn er negen fondsen (11 procent) die in 2016 beter presteerden dan de Dow Jones Industrial Average Index, terwijl 25 fondsen (31 procent) de S&P 500 Index versloeg.

Met een rendement van ruim 37 procent over 2016 voert Morgan Stanley US Insight de ranglijst aan. Het fonds bestaat pas sinds 2014 en wordt beheerd door Burak Alici. Juist, dezelfde manager die ook aan het roer staat bij het Morgan Stanley Global Discovery Fund en daar eveneens hoge ogen mee gooit. Hij past voor dit Amerikaanse aandelenfonds een vergelijkbaar concept toe, waarbij hij met hoge convictie belegt.

De portefeuille telt slechts 37 namen, en wijkt zowel op aandelenniveau als qua sectorblootstelling sterk af van de benchmark. Zo is de portefeuille sterk vertegenwoordigd in de sectoren industrie en cyclische consumentengoederen, terwijl defensieve consumentengoederen en energie nauwelijks in de portefeuille aanwezig zijn. Time Warner, Manitowoc Foodservice en United Technologies zijn de drie grootste posities. De top-10 posities beslaan 50 procent van de portefeuille.

Nummer twee en drie
De nummer twee is Pzena US Equities een single fund manager fonds van ABN AMRO, waarvoor het gebruik maakt van de Amerikaanse vermogensbeheerder Pzena. De asset manager is een klassieke value-belegger, die het niet schuwt om in impopulaire aandelen te beleggen die ver beneden hun werkelijke waarde noteren. Een doortastend management met een solide plan dat moet leiden tot winstherstel is een vereiste.

Met een geconcentreerde portefeuille, veel geduld en een langetermijn horizon tracht het fonds outperformance te genereren. De value-tilt van het fonds heeft in 2016 gewerkt, waar het in de jaren daarvoor tegenwind veroorzaakte. De 40 aandelen in de portefeuille bevinden zich vooral in de cyclische hoek (50%) met een sterke overweging van financials. Defensieve sectoren zijn nauwelijks aanwezig.

De laatste podiumplaats gaat naar Investec GSF American Equity. Dit fonds heeft zich in de afgelopen jaren door de Morningstar Style Box heen bewogen, waarbij het langzaam opschoof van growth naar value. Ook dit fonds kenmerkt zich door de geconcentreerde portefeuille van ongeveer 30 aandelen. Financials zijn binnen dit fonds eveneens populair, met topposities als Bank of America en Citigroup. Industrials is een andere sector die sterk is overwogen, terwijl er niet wordt belegd in basismaterialen, vastgoed, telecom en nutsbedrijven.

Top 5 VS large cap gemengd

FN Top 5 week 6 US Equity tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten