Top-5 aandelen wereldwijd: Afgetekende winnaar

Het jaar 2016 was een prima beleggingsjaar voor wereldwijde aandelen ondanks de muur van zorgen die van tijd tot tijd schokken in de markt veroorzaakte. De top 5 van best presterende fondsen over afgelopen jaar kende een afgetekende winnaar.

Jeffrey Schumacher, CFA 09 januari, 2017 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Dankzij een eindsprint in het vierde kwartaal noteert de MSCI World Index een dubbelcijferig jaarrendement van 10,73 procent in euro’s, inclusief het dividend. Dit is fraaie prestatie die gerealiseerd werd ondanks bezorgdheid vanwege terrorisme, politieke commotie, matige economische groei en volatiliteit in valuta’s en grondstoffen.

Het jaar begon met een forse sell-off als gevolg van toenemende zorgen over de Chinese economische groei, zo blikt Morningstar-analist Jeffrey Schumacher terug. Grondstoffensectoren stonden, net als in 2015, zwaar onder druk en ook financials hadden het zwaar in het eerste kwartaal. Een sterke rebound van de olieprijs en andere grondstoffen zorgden vervolgens voor een opleving op de beurzen.

'De positieve stemming werd verder aangewakkerd door – wie anders – Mario Draghi. De ECB president kondigde in maart een verdere uitbreiding van het stimuleringsprogramma aan, wat betekende dat het obligatieopkoopprogramma werd vergroot en de basis- en deposito rentes verder werden verlaagd.'

Brexit
De wereldwijde indices stonden in het tweede kwartaal tussen hoop en vrees. Hoop om de aantrekkende economie in de VS en het glooiende herstel in opkomende markten. Vrees om een mogelijke rentestap door de Fed, maar vooral vanwege de kans op een Brexit. Juist op het moment dat de mogelijkheid van een Brits vertrek door de markt als gering werd beschouwd, besliste het volk op 23 juni anders.

'Een schokgolf volgde en de volatiliteit die de beurzen ook in januari had gekenmerkt, keerde in alle hevigheid weer terug. De verwachting dat een feitelijke uittreding een langdurig proces zal worden en dat de impact mogelijk beperkter is dan eerder gedacht zette de markten weer hoger in het derde kwartaal. De gold niet voor het Britse pond, dat flink terrein verloor.'

Ondertussen werkten emerging markets, met Brazilië en Rusland voorop, aan een flink herstel, wat uiteindelijk resulteerde in een jaarrendement van 71 procent voor de MSCI Brazil en 60 procent voor de MSCI Russia in euro’s. Schumacher: 'Het zijn voorbeelden van het succes van contraire beleggingen die in 2016 goed rendeerden. Zo is de mijnbouwsector met een plus van 61 procent voor de MSCI World/Metals & Mining de absolute koploper, terwijl de MSCI World/Oil&Gas het met een stijging van 30 procent ook prima deed.'

De sterke prestaties van de grondstoffensector is het gevolg van het beperkten van productiecapaciteit. Het historische olie-akkoord dat in november werd gesloten door de OPEC-leden, waarna enkele niet-leden zich eveneens aan deze stap committeerden, gaf de olieprijs de nodige steun.

De sterke prestaties van de grondstoffensector is het gevolg van het beperkten van productiecapaciteit. Het historische olie-akkoord dat in november werd gesloten door de OPEC-leden, waarna enkele niet-leden zich eveneens aan deze stap committeerden, gaf de olieprijs de nodige steun.

Financials, die het jaar nog begonnen met zware tegenslag, kenden dankzij een ongekende eindsprint (+22 procent voor de MSCI World/Financials in het vierde kwartaal) een prima jaar. Dat ondanks de Italiaanse bankencrisis die zijn schaduw over de sector wierp. Financials profiteerden van het Trump-effect dat ontstond na de verrassende winst van Donald Trump in de race voor het Amerikaanse presidentschap.

Waarde-aandelen
Met een rendement van 8,52 procent voor de MSCI World Index was het vierde kwartaal het beste kwartaal van 2016. Small-caps waren in trek en versloegen large-caps met een ruime marge. Cyclische aandelen kenden een sterke tweede jaarhelft, wat niet gold voor defensieve sectoren.

Waarde-aandelen kwamen eindelijk onder het juk van de sterke prestaties van groei-aandelen vandaan en lieten een sterke outperformance zien in het vierde kwartaal. Hiermee maakten ze tevens een einde aan een reeks van zeven jaar underperformance ten opzichte van groei-aandelen. Amerikaanse aandelen waren, dankzij een sterke dollar en recordstanden op de Amerikaanse beurzen, wederom koploper, terwijl Europese aandelen een mager plusje noteerden in 2016.

Koploper
De fondsen in de top-5 Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd hebben de MSCI World Index allemaal met ruime cijfers verslagen. Koploper is Morgan Stanley Global Discovery Fund, dat het hele jaar al in de top-3 vertoeft. 'Het fonds bestaat pas sinds november 2014 en staat onder leiding van Burak Alici', licht Schumacher toe.

'Het kleine fonds dat slechts 12 miljoen euro onder beheer heeft, focust zich op zowel gevestigde als opkomende bedrijven van hoge kwaliteit met een aantrekkelijke cash flow yield en een hoog rendement op geïnvesteerd vermogen. Op basis van een bottom-up analyse wordt een schatting gemaakt van de kwaliteit van het businessmodel, de kwaliteit van de groei en de verhouding risico/rendement. Duurzame concurrentievoordelen (economic moats) spelen hierbij een sleutelrol.'

Het fonds wordt met grote overtuiging beheerd. De portefeuille bestaat uit slechts 39 posities, waarbij de top-10 posities 57 procent van de portefeuille uitmaken. Christian Dior, Manitowoc Foodservice en Time Warner zijn de drie grootste posities in het fonds, die allen sterke prestaties neerzetten in 2016.

Collegiale aanpak
Op de tweede plaats treffen we Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund. 'Dit fonds is volgens ons een van de beste wereldwijde aandelenfondsen en heeft daarom ook de Gold rating. Het fonds kende een dramatisch 2015, maar wist in 2016 98 procent van de categoriegenoten voor te blijven.'

Het team dat bestaat uit acht personen staat onder leiding van Charles Pohl. Er zijn weinig fondsen die volgens de Morningstar-analist kunnen tippen aan de omvang en ervaring van dit team, dat ondersteund wordt door 34 sectoranalisten. Een zeer collegiale aanpak creëert betrokkenheid, wat ten goede komt aan de stabiliteit van de teams, die ongekend hoog is.

Beleggers die dezelfde langetermijn horizon hanteren en geduld kunnen betrachten 'zijn zeer goed beloond door deze strategie, die een voorkeur heeft voor waarde-aandelen'. Schumacher: 'Het team deinst niet terug voor controversiële positioneringen, zoals farmaceuten ten tijde van toenemende zorgen over hun productenpijplijn en aandelen die geraakt worden door bedrijfsspecifieke issues zoals Petrobras en Bank of America.'

Er is een voorkeur voor large-caps en het fonds kan flink afwijken qua landen- en sector positionering, waar een voorkeur voor emerging markets op basis van verwachte bovengemiddelde langetermijn groei duidelijk naar voren komt. Het fonds bestaat sinds 2008 en heeft zich in zes kalenderjaren weten te kwalificeren in het bovenste kwartiel van de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, waarvan het in vijf jaar zelfs bij de beste 10 procent van de categorie hoorde.

Buitenbeentje
Op de derde plaats staat het wereldwijde aandelenfonds van Degroof Petercam. 'Aan de term wereldwijd is wel een eigen invulling gegeven, aangezien dit fonds niet belegt in Amerikaanse, Japanse en Europese aandelen. Het zorgt ervoor dat het fonds een sterke allocatie heeft naar Australische (32 procent) en Canadese (40 procent) aandelen, terwijl het restant wordt belegd in aandelen genoteerd in Singapore en Hong Kong.

De sectorallocatie van het fonds is sterk in het voordeel geweest in 2016, waar het fonds een forse overweging had in financials, energie en basismaterialen.

Top 5 Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd

FN Top 5 week 2 Wereldwijde aandelen tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over afgelopen jaar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten