Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

De Morningstar Europe Core Pick List kent in december een gemiddeld aantal wisselingen door Fair Value wijzigingen en koersbewegingen die bepaalde aandelen meer of minder aantrekkelijk hebben gemaakt. Er vielen 8 bedrijven van de lijst af omdat er aantrekkelijker alternatieven voorhanden waren.

Robert van den Oever 12 december, 2016 | 0:24

De Morningstar Europe Core Pick List omvat de aan de Europese beurzen genoteerde bedrijven die in de ogen van Morningstar’s aandelenanalisten het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn. De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De afvallers
De 8 bedrijven die in december afvielen, zijn: Syngenta (grondstoffen), SFR Group (telecommunicatie), Carnival (cyclische consumentengoederen), Diageo (defensieve consumentengoederen), Core Laboratories (energie), Deutsche Boerse (financiële diensten), Julius Baer Gruppe (financiële diensten) en Bureau Veritas (industrie). Twee van de 8 zitten in de financiële hoek, maar buiten dat is het beeld wat sectoren betreft divers.

Van de 8 zijn er 3 verdwenen omdat binnen hun sector andere aandelen aantrekkelijker zijn geworden: Syngenta werd vervangen door Givaudan voor de grondstoffensector, in de telecom ging SFR Group eruit ten gunste van Telefonica en in defensieve consumentengoederen is Imperial Brands nu een betere keuze dan Diageo.

De overige afvallers zijn uit de lijst verdwenen om positieve redenen: hun koers is zo ver opgelopen dat er geen sprake meer is van een korting ten opzichte van de Fair Value.

De nieuwkomers
De nieuwkomers zijn, naast de genoemde Givaudan, Telefonica en Imperial Brands, verder Kingfisher (cyclische consumentengoederen), Petrofac (energie), Banco Balbao Vizcaya, Argentaria (beide financiële diensten), Smiths Group (industrie) en National Grid (nutsbedrijven). Twee namen lichten we nader toe.

De Spaanse telecomprovider Telefonica krijgt van Morningstar-analist Allan Nichols een ‘Narrow Moat’ rating, omdat de schaalgrootte van het bedrijf tot kostenvoordelen leidt: ‘Door zijn omvang is Telefonica in staat om betere prijzen te bedingen voor toestellen en andere apparatuur dan kleinere telecombedrijven’, stelt analist Nichols. ‘Het schaalvoordeel en de dominante marktpositie in Zuid-Amerika maken het voor concurrenten lastig om die markt te betreden en er voldoende marktaandeel te winnen om profijtelijk te kunnen opereren. Bovendien zijn wij optimistischer dan de gemiddelde opinie in de markt over de mogelijkheden om de omzet te laten groeien.’ Ook de marge zal naar Nichols’ verwachting groeien door kostenbesparingen als gevolg van de overnames van E-Plus en GVT.

Givaudan is een producent van smaken voor de voedingsindustrie en geuren voor de huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsindustrie en krijgt een ‘Narrow Moat’ rating mee van Morningstar-analist Adam Kindreich. Dat concurrentievoordeel komt voort uit de trouwe klantenbasis van het bedrijf. Want het is lastig overstappen naar een concurrent, legt Kindreich uit: ‘Klanten willen niet riskeren dat ze aan kwaliteit inboeten of aantrekkingskracht verliezen door van ingrediëntenleverancier te wisselen.’ Kindreich verwacht verder autonome omzetgroei in combinatie met margeverbetering vanwege operationele efficiency, en dat zal volgens hem de groei van het rendement op het geïnvesteerd vermogen stuwen.

Goedkoper geworden
De Europe Core Pick List is in december als geheel goedkoper geworden. De sector gezondheidszorg kent gemiddeld de hoogste korting ten opzichte van de Fair Values van de onderliggende bedrijven, op de voet gevolgd door de telecom-sector. Opvallend is dat in december slechts één bedrijf uit de energiesector nieuw de lijst is binnengekomen.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor augustus 2016:

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer:

- De aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor augustus

- Dit zijn de goedkoopste Europese aandelen in juni

- Hoe Morningstar aandelen analyseert en waardeert

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux