Active share: wat is het en waarom is het belangrijk?

Morningstar presenteerde eerder dit jaar een diepgaande studie naar active share. Ofwel: de afwijking van een beleggingsfonds ten opzichte van zijn benchmark met het doel om extra rendement te halen. Het is een belangrijk fenomeen voor de belegger die op zoek is naar rendement. Met het einde van 2016 voor de deur brengen we de serie artikelen over active share opnieuw onder uw aandacht: wat betekent het, hoe gebruik je het, wat is de relatie tot rendement en risico?

Jeffrey Schumacher, CFA 09 december, 2016 | 10:05
Facebook Twitter LinkedIn

De studie laat zien dat veel fondsen helemaal niet zo actief zijn. Zo’n 20 procent van de beleggingsfondsen zijn te karakteriseren als ‘closet-indexers’. Dat betekent dat ze grotendeels hun benchmark weerspiegelen, terwijl ze toch de kosten voor actief beheer berekenen. Wel blijkt uit de studie dat het gedeelte fondsen dat als ‘closet-indexer’ bestempeld kan worden, de laatste jaren afneemt.

De studie Active Share in European Equity Funds is gedaan door senior fondsanalisten Mathieu Caquineau, Matias Möttölä, en Jeffrey Schumacher. Zij bekeken hoe active share zich heeft ontwikkeld over een periode van 10 jaar, van 2005 tot 2015, voor de Morningstar categorieën Europe Large-Cap Value Equity, Europe Large-Cap Blend Equity, en Europe Large-Cap Growth Equity. De studie gaat dus over beleggingsfondsen die investeren Europese large-cap aandelen. In totaal zijn 456 fondsen bekeken.

Niet losstaand
De studie werpt licht op verschillende aspecten van active share: de veranderingen door de tijd heen, de relatie tussen active share en rendement en de relatie tussen active share en risico.

Ook komt aan de orde hoe active share te gebruiken is als tool bij beleggingsbeslissingen. Daarbij is het belangrijk te beseffen op welke manier beleggers active share het best kunnen gebruiken: als onderdeel van de gereedschapskist aan beleggingstools, dus in combinatie met andere tools en niet zonder meer op zichzelf staand.

Risico en rendement
Want naarmate de active share stijgt, wordt de spreiding tussen rendement en risico ook groter, onderstreept Schumacher. Dat betekent dat bij de meest actieve fondsen, niet alleen de best presterende te vinden zijn, maar ook de slechtst presterende. Het is aan de fondsbeheerder om in zijn afwijkingen van de benchmark de juiste keuzes te maken die extra rendement opleveren.

De studie toont verder aan dat onder de minst actieve fondsen het de ‘closet-indexers’ zijn die bijna allemaal slechter presteren dan hun benchmark. Tel daarbij op dat ze ook nog eens hoge kosten rekenen, en dan lijken zulke fondsen geen goede keuze.

Bekijk deze video waarin Jeffrey Schumacher de belangrijkste inzichten met u deelt:

Lees alle delen uit deze serie:

- Deel 1: Het concept active share

- Deel 2: Een hoge active share: pas op met waar je op hoopt

- Deel 3: Hoe kan je slim gebruik maken van active share

- Deel 4: Kijk uit voor Closet Indexers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten