Italiaanse banken moeten nu echt stappen zetten

Het Italiaanse 'nee' en het aftreden van premier Renzi betekent geen Brexit- of Trump-moment voor Europese beleggers, vindt Morningstar's bankenanalist Stephen Ellis. Wel moeten de Italiaanse banken echt stappen zetten, nu de onzekerheid over het referendum voorbij is.

Robert van den Oever 06 december, 2016 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

Italië stemde afgelopen zondag met een 20-punts marge ‘nee’ in het referendum over grondwetswijzigingen. Gezien de omvang van het verlies heeft minister-president Matteo Renzi aangekondigd te zullen aftreden. Morningstar ziet dit niet als een Brexit- of een Trump-moment voor Europese beleggers, omdat Italiaanse politici zich al sinds de zomer bewust zijn van deze mogelijke uitkomst en ze zijn duidelijk geweest over de volgende stappen die nodig zijn, stelt Morningstar’s bankenanalist Stephen Ellis in een reactie op de uitslag van het referendum.

Gezien de verminderde onzekerheid en de verwachting dat de Italiaanse status quo wordt gehandhaafd (Italië heeft 63 regeringen gehad in 70 jaar), ook al ziet Morningstar dat als niet zo ideaal, zou Ellis de banken en investeerders willen aanmoedigen om verder te gaan met de geplande kapitaalsversterking en het doorvoeren van de broodnodige hervormingen in het Italiaanse bankensysteem.

Ellis noemt Mediobanca als nog altijd de meest overtuigende en ondergewaardeerde (ongeveer 30% onder de Fair Value) bank in Italië, dankzij zijn schone balans: ‘Hoewel we volatiliteit verwachten in de komende dagen, zijn we van plan om vast te houden aan onze fair value schattingen en Economic Moat ratings voor de Italiaanse banken.’

‘We hadden wel verwacht dat de 'nee'-stem de overhand zou hebben, ondanks onze mening dat de parlementaire hervorming goed zou zijn geweest voor het economische en politieke systeem van Italië. Dit is de vijfde keer dat de Italianen soortgelijke hervormingen hebben afgewezen sinds de vroege jaren ‘80. Wij zijn van mening dat Renzi een fout gemaakt heeft door vooraf aan te geven dat hij zou aftreden als de hervormingen het niet zouden halen.

Daardoor werd het referendum op zijn persoon betrokken in plaats van zich te concentreren op de inhoud van de hervormingen. Als de overwinningsmarge van de nee-stem kleiner was geweest, dan was het voor Renzi mogelijk geweest om aan te blijven, maar de nederlaag was te groot; het 20-punts verlies was aanzienlijk groter dan de 5 tot 7 punten die de peilingen vooraf lieten zien.'

Overgangsregering
'Wij verwachten dat er snel een overgangsregering zal worden gevormd met een directe focus op de hervorming van het kiesstelsel', vervolgt Ellis. 'De hervorming is nodig om te voorkomen dat de Vijfsterrenbeweging, die een uitgesproken anti-euro standpunt heeft, onder de huidige wetgeving aanspraak kan maken op de ‘winnaarsbonus’ (de Italicum die in juli van kracht werd) die het waarschijnlijk zou krijgen in een verkiezing, waardoor het de meerderheid in een regering zou kunnen krijgen.

Deze plannen zijn niet nieuw voor de Italiaanse politici, aangezien ze al sinds de zomer in overweging zijn. Na hervormingen kunnen er veilig verkiezingen worden uitgeschreven, of ze kunnen worden uitgesteld tot aan de reeds geplande verkiezingen van 2018, aangezien de huidige politieke structuur in wezen zou worden gehandhaafd.

Wij zien dit als het best mogelijke resultaat. Een scenario waarin Italië de euro verlaat en dus waarschijnlijk de Italiaanse staatsschuld devalueert zou ernstige gevolgen hebben voor de Europese Unie als geheel, evenals het Italiaanse banksysteem, waar zich Italiaanse schulden in bevinden. Maar om dat werkelijkheid te laten worden, zou er een euro-sceptische partij aan de macht moeten zijn plus twee aparte verkiezingen: één voor de benodigde grondwetswijzigingen om uit de euro te kunnen stappen en vervolgens een tweede om de euro daadwerkelijk te verlaten.'

Eindelijk stappen zetten
'Gezien de onzekerheid over de uitslag van de verkiezing denken we dat beleggers en de banken zelf in de afgelopen maanden voorzichtig zijn geweest met het steunen van en het nastreven van kapitaalverhogingen. We zijn niet echt fans van de bereidheid in het systeem om hervormingen uit te stellen, want juist dat is de oorzaak van het probleem met de slecht presterende leningen.

Maar nu we de uitslag kennen, raden we de Italiaanse banken (in het bijzonder Monte dei Paschi di Siena en UniCredit) aan om daadkrachtig stappen te zetten ten aanzien van de geplande kapitaalsversterking en hervorming van het bankwezen, want dat zal uiteindelijk gunstig zijn voor de hele Italiaanse economie.

Mediobanca blijft ons idee met de meeste overtuiging binnen de Italiaanse bankensector. Het aandeel Mediobanca is sinds ons rapport 'Is het Italiaanse banksysteem Insolvent?' van afgelopen juli met ruim 25% gestegen. Ter vergelijking: de FTSE Italia All Share Bank Index steeg in diezelfde periode met 4% en de Italiaanse beurs met 2%.'

Lees meer:

- Uitslag stresstest Europese banken

- Italiaanse banken in het nauw

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten