Fonds van de Week: BGF US Growth

Een week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen en met het vooruitzicht van Donald Trump in het Witte Huis kijken we deze week naar een fonds in Amerikaanse groei-aandelen: BGF US Growth. Hoe kansrijk is een focus op groei onder Trump?

Robert van den Oever 17 november, 2016 | 9:36
Facebook Twitter LinkedIn

BGF US Growth in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

BGF US Growth

Met het vooruitzicht dat Donald Trump binnen afzienbare tijd zijn intrek zal nemen in het Witte Huis, kijken we deze week weer naar een fonds dat zich richt op Amerikaanse aandelen. En dan specifiek groei-aandelen. Velen vragen zich af of het beleid dat Trump voorstaat, groei zal brengen. Morningstar heeft in kaart gebracht welke sectoren wel en welke niet kunnen profiteren van zijn beleidsvoornemens (lees hier het overzicht).

Het BGF US Growth fonds staat onder leiding van een beheerder die een lange en succesvolle historie heeft met groeiaandelen. Sinds deze Lawrence Kemp het fonds per 2013 overnam tot en met juli 2016 bleef het fonds iets achter bij benchmark Russell 1000 Growth Index die 15,8% opleverde, maar het rendement was wel iets beter dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie Aandelen VS Large-Cap Groei.

Ondanks een sterk 2015 dempten missers als een te lage weging in Apple en Microsoft het rendement, evenals een te lage weging in sectoren zoals de industrie.

Morningstar heeft desondanks vertrouwen in de beheerder en het proces dat hij al jaren toepast. Het team verzamelt 40-60 aandelen van bedrijven met een superieure, constante of periodieke groei. De selectie wisselt naar gelang de bewegingen van de fundamentals van de bedrijven. 

Hoewel fondsmanager Kemp bereid is voor snel groeiende bedrijven te betalen, houdt hij de aandelen niet voor altijd aan. In 2015 verminderde hij veel dure aandelen (voor hem 25 maal de toekomstige winst) en voegde hij minder spectaculaire aandelen zoals Berkshire Hathaway toe. Hierdoor lijkt het fonds van tijd tot tijd uit de pas te lopen met de benchmark en de categorie, maar op langere termijn hebben het proces en de beheerder het goed gedaan. Het fonds behoudt zodoende zijn Morningstar-rating Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 46 grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Lawrence Kemp stapte in januari 2013 van UBS, waar hij sinds 1992 had gewerkt, over naar dit fonds. Hij is een deskundige belegger met ervaring als high-yield bedrijfsobligatieanalist en van 2002-2012 als leider van UBS-team voor large-cap groeiaandelen. Hij is ook subadviseur van Laudus U.S. Large Cap Growth.

Kemp heeft een zeven leden tellend team om zich heen verzameld. Vier daarvan werkten al eerder met Kemp. Phil Ruvinsky beheerde het Laudus-fonds van april 2009 tot mei 2010 toen hij UBS verruilde voor Sureview Capital. Kathryn Mongelli, die van 2005 tot 2010 met Kemp voor de UBS-groeistrategie werkte, stapte in 2013 over bij T. Rowe Price vandaan. Wendy Nickerson, een analist voor basismaterialen en industrie, kwam in juni 2013 van UBS. Sam Console kwam in 2014 van Rainier Investment Management, waar hij in 2013 in dienst kwam na ruim tien jaar bij het UBS-team van Kemp.

De rest van het team bestaat uit Dan Beale, een arts die gezondheidsaandelen volgt, technologieanalist Brian Thackray en William Broadbent. Jeffrey Cutshall, analist voor de industrie sinds 2013, vertrok in 2015, maar de overige teamleden hebben gemiddeld bijna 16 jaar beleggingservaring. Kemp is een doorgewinterde belegger met een ongewoon brede ervaring. Hij heeft in zijn team een mix van veteranen die zijn aanpak goed kennen en nieuwere krachten. Wij vinden dit nog altijd een solide team.

Fondshuis
BlackRock is een succesverhaal. Door overnames en een slimme bedrijfsvoering is dit voormalige onderdeel van private equity-onderneming Blackstone nu 's werelds grootste vermogensbeheerder, die eind 2015 zo'n 4,6 biljoen dollar beheerde. Door de omvang en complexiteit komt de rating van dit fondshuis echter niet hoger dan Neutral. BlackRock is een diverse en invloedrijke beleggingskolos, die actief is in verschillende stijlen, strategieën, regio's en vehikels. Een gezamenlijk technologieplatform en andere structuren verbinden de diverse beleggingsteams.

BlackRock bestaat sinds 2009 in de huidige vorm en ontwikkelt zich nog steeds. Het verloop onder de beheerders is hoger dan het gemiddelde van de top 20-fondsgroepen in de VS. De actieve strategieën leveren gemengde resultaten. Bijna de helft van de wereldwijd verkochte BlackRock-fondsen met een Morningstar Analyst Rating scoort qua prestaties Neutral of Negative.

Beheerders beleggen meer in hun eigen fondsen, maar dit kan beter, kosten zijn verlaagd maar deze zijn op zijn best nog gemiddeld. Bovendien moest BlackRock in de VS een schikking van 12 miljoen dollar treffen vanwege belangenverstrengeling van een voormalige beheerder. Het bedrijf moet verplichtingen aan bestaande klanten in evenwicht houden met het streven naar een hoger beheerd volume. Wel de grootste maar nog niet de beste.

Proces
Het beleggingsproces is gewijzigd sinds Lawrence Kemp het roer in januari 2013 overnam. Het fonds volgt nu een gedisciplineerde groeigerichte strategie die lijkt op degene die hij met succes bij UBS toepaste. Kemp en zijn team trachten de extremen van een geconcentreerde strategie te dempen door in drie soorten aandelen te beleggen: superieure, constante en periodieke groei.

Dit betekent dat het fonds een grotere stijlvariatie kent dan de meeste groeigerichte fondsen, hoewel het met rond 50 posities en vaak bijna 40% in de top 10-posities relatief compact is. Kemp en zijn team verschuiven de wegingen van elk segment naar gelang de omstandigheden. Er zijn echter ook een aantal harde parameters. Zij beperken hun topaandelen tot 8% van de activa en wijken niet meer dan 15 procentpunten af van de sectorwegingen in de benchmark, de Russell 1000 Growth. Daarnaast zijn buitenlandse aandelen gelimiteerd tot 20%, hoewel Kemp in het verleden deze grens nooit benaderde.

Het resultaat is een vrij zuivere inzet op groeiende large-caps. Het team besteedt aandacht aan de waarderingen, maar de nadruk ligt vooral op groei. Bij hun aandelen met klassieke en cyclische groei zijn zij waarderingsgevoelig, maar de beste aandelen krijgen meer speelruimte. Het team verlaagt posities echter als de reële waarde wordt bereikt. De omslagfactor kan boven de 100% en ook de tracking-error is hoog.

Prestaties
Vanaf januari 2013, toen Kemp het fonds overnam, tot eind juli 2016 leverde het fonds een rendement van 13,2% op jaarbasis, vergeleken met de Russell 1000 Growth Index die 15,8% noteerde. Het fonds presteerde iets beter dan Morningstar-categorie Aandelen VS Large-Cap Groei. De prestaties werden gedeeltelijk gedempt door posities in de industrie- en gezondheidssector, in het bijzonder farma-aandelen die onder druk staan van het negatieve politieke klimaat.

Kemps track-record op langere termijn, waaronder met eerdere fondsen, vooral UBS US Growth, is zeer sterk. Dit garandeert niet dat hij dit hier kan herhalen, maar het is een goed teken. Het UBS-fonds leverde op jaarbasis 19,15% (vanaf 1 december 2009 tot 31 oktober 2012), hetgeen respectievelijk 1 en 3,26 procentpunten per jaar beter was dan de benchmark en de concurrentie.

De outperformance van de Amerikaanse versie van het UBS-fonds, Laudus U.S. Large Cap Growth, ligt zelfs hoger. Bij het Laudus-fonds deed Kemp het ook in dalende markten redelijk. Dit fonds verloor in 2008 een pijnlijke 37%, maar dit was ruim 4 procentpunten lager dan het typische large-cap groeifonds en meer dan 1 procentpunt minder dan de Russell 1000 Growth. In de dalende markt van 2011 versloeg het Laudus-fonds de Morningstar-categorie, maar niet de benchmark. Bij dit fonds moet Kemp zijn veerkracht nog bewijzen.

Kosten
De lopende kosten van het fonds liggen voor de rebatevrije aandelenklasse op 1,07%. De goedkopere aandelenklassen van het fonds, met alleen een beheervergoeding, zijn voordeliger dan vergelijkbare fondsen in de categorie.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BGF US Growth D2. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 46 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Carmignac Patrimoine

- BGF European Special Situations

Franklin Mutual European Fund

Pictet-Global Emerging Debt

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten