Morningstar onderzoekt db X-trackers ETF's

Morningstar onderzocht het beheer van db X-trackers ETF's vanwege zorgen over Deutsche Bank, die swap tegenpartij is. De conclusie is dat het beheer binnen de normen van de beleggingsindustrie valt.

Robert van den Oever 01 november, 2016 | 12:59
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft zich naar aanleiding van vragen van klanten gebogen over db X-trackers ETF's, aangezien Deutsche Bank in zwaar weer zit.

Het onderzoek spitst zich toe op de structuur van deze ETF's, en in het bijzonder de rol die Deutsche Bank speelt als swap tegenpartij.

Het onderzoek omvatte ook gesprekken met fondsmanagers van db X-trackers ETF's, onder meer over hun aanpak van de synthetische ETF's.

Synthetisch vs fysieke replicatie
Het is van belang op te merken dat niet alle db X-trackers ETF's synthetische replicatie kennen. De meerderheid kent juist fysieke replicatie, blijkt uit de data van Morningstar per ultimo september 2016. Per die datum was 56% van het beheerd vermogen fysiek gerepliceerd. In termen van beheerd vermogen is het dus de meerderheid, maar gemeten in aantal is fysieke replicatie goed voor 42% van het productenaanbod van db X-trackers dat 200 ETF's omvat.

De db X-trackers ETF's werden in 2007 geïntroduceerd toen deze activiteit nog onderdeel was van Deutsche Bank's Corporate Banking & Securities divisie. In 2012 ging het over naar Deutsche Asset Management. Deutsche Bank bleef swap tegenpartij, maar daarbij is het van belang te weten dat de zakenbank en de vermogensbeheerder gescheiden juridische entiteiten zijn.

Meerdere tegenpartijen
Ten aanzien van de swaps voerde het bedrijf in 2016 een belangrijke wijziging door: er werden meer partijen als tegenpartij toegelaten, hetgeen betekent dat ook andere partijen dan alleen Deutsche Bank mochten meedoen.

Uit Morningstars onderzoek blijkt dat Goldman Sachs, HSBC, Societe Generale en Morgan Stanley nu ook als tegenpartij optreden. Maar zij nemen momenteel slechts een klein deel van de swaps voor hun rekening. Desondanks is db X-trackers van plan om het model met meerdere tegenpartijen in de nabije toekomst uit te rollen naar een groot aantal ETF's.

Juist het feit dat er nu meerdere partijen als tegenpartij zijn toegelaten, zorgt ervoor dat het ETF-aanbod niet verplicht vastzit aan Deutsche Bank als enige tegenpartij.

Binnen de normen
Morningstar concludeert dat het beheer van db X-trackers voor zijn aanbod van synthetische ETF's binnen de normen van de beleggingsindustrie valt.

Wilt u het gehele rapport over db X-trackers ETF's lezen? U vindt het hier.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten