Fonds van de Week: Pictet-Global Emerging Market Debt

Opkomende markten staan weer in de belangstelling bij beleggers. Obligaties in opkomende markten zijn voor veel beleggers echter een minder bekende categorie. Dan biedt een beleggingsfonds uitkomst. Pictet-Global Emerging Debt is zo'n fonds.

Robert van den Oever 20 oktober, 2016 | 9:40
Facebook Twitter LinkedIn

Pictet-Global Emerging Debt in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Pictet-Global Emerging Debt

Opkomende markten zijn weer terug in de belangstelling van beleggers. Die hernieuwde interesse geldt niet alleen voor aandelen, maar ook obligaties. Daarom kijken we deze week naar Pictet-Global Emerging Debt.

Voor de particuliere belegger kan de obligatiemarkt in opkomende landen in veel gevallen een lastig te doorgronden beleggingscategorie zijn, en dan kan het een goede keuze zijn om een beleggingsfonds de selectie te laten doen.

Pictet-Global Emerging Debt is een fonds met een defensief profiel ten aanzien van valuta's uit opkomende landen. Door shortposities is het fonds goed gewapend tegen corrdcties en dat betaalde zich met name uit in 2008 en in 2011. In 2013 werkte dat mechanisme juist tegen tijdens de beursrally in de tweede helft van het jaar. Maar dit jaar werd de achterstand op de concurrentie weer ingehaald.

De misser van 2013 betekent echter niet dat Morningstar twijfels heeft bij de aanpak van het fonds. Morningstar-analist Shannon Kirwin vindt het beheerteam ervaren en stabiel, en het volgt een zeer gedisciplineerde en risicobewuste stretagie, oordeelt de analist. Daarom bevestigt Kirwin de Bronze-rating van het fonds. Wel let hij er op of het team kan omgaan met het hoge beheerde vermogen, want dat kan de flexibiliteit van het fonds beperken, en niet alleen in perioden van grote spanningen.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 42 Pictet grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Simon Lue-Fong leidt het grote en stabiele team voor obligaties uit opkomende markten van Pictet dat hij zelf heeft opgebouwd sinds hij eind 2005 in dienst trad van het bedrijf. Hij werkt reeds sinds 1991 in deze sector en is dus heel ervaren. Voor hij bij Pictet in dienst kwam, werkte Lue-Fong voor Fischer Francis Trees & Watts, Standard Asset Management en Invesco.

Inmiddels is het team gegroeid naar 8 portefeuillebeheerders, waarvan 7 met meer dan 10 jaar ervaring in opkomende markten. Emrah Kagitcibatsi kwam in 2015 van hedgefondsbeheerder The Rohatyn Group en Carrie Liaw werkte voorheen bij de Monetary Authority van Singapore. Carl Roberts, een portefeuilleanalist sinds 2010, werd eveneens tot beheerder bevorderd. Eén medewerker verliet vorig jaar het team, maar verder is er geen verloop geweest sinds Lue-Fong het team in 2005 opstartte.

Het team werkt vanuit twee kantoren: Lue-Fong en vier andere beleggingsbeheerders werken in Londen en houden zich vooral bezig met Latijns-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Wee-Ming Ting en twee andere beheerders werken in Singapore en richten zich vooral op de Aziatische markten. Het team beheert voor rond 20 miljard dollar aan obligaties uit opkomende markten. Het kan ook de expertise van het vier leden tellende team voor bedrijfsobligaties uit opkomende landen van Alain Defise benutten.

Fondshuis
Pictet Asset Management (PAM) is de vermogensbeheerder van de Zwitserse privébank Pictet & Cie. PAM heeft een breed fondsenpalet (meer dan 100 fondsen en 109 miljard euro beheerd vermogen per eind maart 2014), dat alle grote vermogensklassen omvat en vanuit Genève, Zürich, Singapore en Tokio wordt beheerd. Rond de helft van het beheerd vermogen betreft aandelenmandaten. De onderneming werkt gedeeltelijk samen met externe beleggingsadviseurs.

De sterke punten vinden wij vooral bij obligaties uit opkomende markten en aan de aandelenkant bij diverse sectorfondsen en Zwitserse aandelen. De kosten zijn in de aandelenklassen voor particuliere beleggers gewoonlijk gemiddeld tot bovengemiddeld.

De variabele beloning van het beleggingsteam is voor 60 procent afhankelijk van het resultaat (alpha, categorievergelijking, benchmark) en voor 40 procent van zachte factoren. De bonussen worden gedeeltelijk uitgesteld uitgekeerd en zijn gebaseerd op perioden van een en drie jaar. De beoordeling over meerdere jaren versterkt de inzet van het team voor de lange termijn.

De communicatie over de fondsen is goed. Uitgebreide maandelijkse rapportages geven toelichting bij de portefeuilleactiviteit en de belangrijkste resultaatfactoren.

Proces
Het proces van dit fonds hecht veel belang aan de bescherming in dalende markten. De beheerders trachten een bescheiden alfadoel van 1 tot 3% te realiseren tegenover de benchmark, de JP Morgan EMBI Global Diversified Index, bij een beoogde tracking-error van 1,5 tot 2,5%. Er bestaan stop-loss- en winstnemingsdrempels voor elke beslissing en de beheerders mikken met hun inzet op een relatief korte termijn van één tot drie maanden.
Hoewel de beheerders per regio ingedeeld zijn in teams, worden de beslissingen toch met de hele groep besproken; Lue-Fong heeft een vetorecht met betrekking tot de eindbeslissingen (dat hij sinds de introductie van het fonds slechts tweemaal heeft uitgeoefend).

De strategie combineert top-down macrofactoren (bijvoorbeeld monetair beleid van de G3, economische cyclus wereldwijd) met bottom-up analyses van de landen. Deze benadering onderscheidt zich van vele categoriegenoten door het vrij omvangrijke gebruik van obligaties uit ontwikkelde markten; dit verklaart mede de sterke outperformance in dalende markten in het verleden. De beheerders kunnen tot een derde van de fondsactiva in off-benchmark posities beleggen, bijvoorbeeld om omvangrijke posities in Amerikaanse staatsobligaties te nemen zoals zij 2008 deden. Voor deze aandelenklasse wordt de volledige valutablootstelling gehedgd naar euro.

Prestaties
Sinds Simon Lue-Fong het beheer in december 2005 overnam tot eind augustus 2016 rendeerde de euro-hedged P-aandelenklasse 6,87% op jaarbasis. Dat is ruim 2 procentpunten beter dan het gemiddelde van zijn Morningstar-categorie, maar iets slechter dan de benchmark, de JP Morgan EMBI Global Diversified Index, die 6.9% opleverde. De volatiliteit van het fonds lag beduidend lager dan het gemiddelde. Dit is vooral te danken aan het talent van het team om verliezen in dalende markten te beperken, zoals in 2008, 2011 en 2015.

Toch moeten we vaststellen dat het vrije gebruik van obligaties uit ontwikkelde markten hen in staat stelt om moeilijke marktfasen beter door te komen dan uitsluitend op opkomende markten gerichte strategieën. In 2008 waren Amerikaanse staatsobligaties op het hoogste punt goed voor bijna 30% van het fonds, waardoor het dat jaar 5,5% verloor tegenover 19% voor zijn concurrenten. 

Niet alles loopt altijd volgens plan. In 2013 had het fonds tijdens de verkoopgolf van mei en juni een bovengemiddelde duration, wat verkeerd uitpakte toen de rente in opkomende markten snel opliep. In 2015 hielpen short-posities in een mandje van staatsobligaties in lokale valuta's het fonds aan een plaats in het topkwartiel. Sinds begin dit jaar wordt het fonds gehinderd door zijn negatieve visie, terwijl de beleggingsklasse als geheel het goed doet (rendementen in EUR).

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Pictet-Global Emerging Debt HI EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Lees meer

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets - EUR Gericht, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 42 Pictet tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Fidelity Pacific

AXA WF Euro Credit Plus

Robeco US Premium Equities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten