Hoger, lager: beleggingsfondsen met een op- of afwaardering in het derde kwartaal van 2016

De fondsanalisten van Morningstar hebben het afgelopen kwartaal de nodige fondsen aan een diepgaande analyse onderworpen en voorzien van een Morningstar Analyst Rating. Lees alles over de upgrades, downgrades, under reviews en nieuw beoordeelde fondsen in het derde kwartaal van 2016.

Jeffrey Schumacher, CFA 14 oktober, 2016 | 17:26

De fondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw onderworpen aan een grondige analyse op de vijf pilaren waarop de rating is gebaseerd: het beheerteam, het proces, het fondshuis, rendementen en kosten. Hoewel veel van de fondsen die wij in het derde kwartaal van 2016 beoordeelden hun rating hebben behouden, zijn er ook fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten.

Ook zijn er een aantal fondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk kwijt geraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst.

Als laatste zijn er fondsen die voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen die in Nederland verkrijgbaar zijn waarvan de Morningstar Analyst Rating in het derde kwartaal van 2016 is veranderd. Een rondje langs de velden.

Upgrades
In de afgelopen drie maanden werd de Morningstar Analyst Rating van vier beleggingsfondsen verhoogd. Alle fondsen hebben een positief oordeel. De analisten van Morningstar hebben meer overtuiging gekregen bij twee fondsen van Fidelity.

Fidelity Pacific ging van Bronze naar Silver. Hoe meer we ons verdiepen in Fidelity Pacific, hoe meer we overtuigd geraken. Deze strategie heeft sterke punten, met name de portefeuillebeheerder. Dale Nicholls werkt sinds 1996 voor Fidelity en beheert deze strategie sinds september 2003. We beschouwen hem als een slimme belegger, die geen moeite heeft met het bespreken van de belangrijkste macro-economische criteria of het fileren van individuele bedrijven. De performance kan op bepaalde momenten volatiel zijn, maar in vergelijking met de sectorgenoten en de index hebben beleggers een erg sterk resultaat behaald. Het fonds heeft met Nicholls aan het roer zijn strepen verdiend, wat een verhoging naar een Silver Morningstar Analyst rating rechtvaardigt.

Een andere beheerder van Fidelity waarvan we meer overtuigd zijn geraakt is Fabio Riccelli. Hij beheert Fidelity European Dynamic Growth met overtuiging. Een active share van gemiddeld 80% stelt hem in staat om via een consistent bottom-up aandelenselectieproces waarde toe te voegen. De goede selecties vertalen zich in een sterk rendement invergelijking met categoriegenoten en de benchmark. Reden om de rating van het fonds te verhogen van Neutral naar Bronze.

(klik op tabellen voor vergroting)

Downgrades
In het derde kwartaal van 2016 werden er dertien fondsen in rating achteruitgezet, en allemaal waren het Morningstar Medalists. Drie fondsen verloren hun prestigieuze Gold rating, één fonds ging van Silver naar Bronze en van negen fondsen zijn de analisten van Morningstar niet langer overtuigd.

Skagen Kon-Tiki ging van Gold naar Silver vanwege een aanpassing in het beleggingsproces dat het fonds een ander karakter kan geven. Het team heeft de portefeuille geconcentreerder gemaakt door van 100 naar ongeveer 65 namen te gaan. Dit is bereikt door veel kleinere posities te verkopen, waardoor het fonds meer in large-caps belegt dan gemiddeld genomen het geval is geweest. Deze staart aan kleinere posities heeft in het verleden echter voor goede prestaties gezorgd tijdens opgaande markten, maar heeft ook tegenwind veroorzaakt in moeilijke marktomstandigheden.

Op 12 oktober jongstleden, dus na het afsluiten van het derde kwartaal, maakte Skagen bekend dat het de teamstructuur gaat wijzigen, waardoor hoofdbeheerder Kristoffer Stensrud een andere rol binnen het fonds krijgt, terwijl beheerder Hilde Jenssen het fonds verlaat en binnen Skagen een andere rol zal vervullen. Het fonds staat op dit moment daarom Under Review.

Franklin Mutual European ging van Gold naar Silver als gevolg van onze afnemende overtuiging in de kwaliteit van de aandelenselecties en het verhoogde risico dat we de afgelopen jaren in de portefeuille hebben waargenomen. M&G Corporate Bond kan ondanks de ruime ervaring van Richard Woolnough niet de overtuigende prestaties neerzetten die wij hadden verwacht. De bovengemiddelde kosten van het fonds spelen daar mede een rol in, waardoor wij de Silver rating passender vinden voor het fonds.

Under Review, Ex Under Review
Er zijn in de afgelopen drie maanden geen fondsen Under Review gegaan, maar er zijn wel fondsen die opnieuw zijn beoordeeld en dus een nieuwe Morningstar Analyst Rating hebben gekregen. Van de acht fondsen kregen er zeven een Neutral en er werd ook een Negative uitgedeeld.

BNY Mellon Global Equity Income had onder beheerder James Harries nog een Silver rating, maar sinds zijn vertrek zijn de analisten van Morningstar behoudender geworden. Harries bepaalde een groot deel van onze overtuiging, en wij vinden het wegvallen van zijn macro-visie, die hij gebruikte om eigen accenten in de portefeuille aan te leggen, een gemis. Het is aan beheerders Nick Clay en Terry Coles om te laten zien dat zij het fonds in goede banen kunnen leiden.

Een verlaging van Silver naar Neutral was er ook voor het Schotse team van Kempen dat zich richt op Europese small-caps. De vele teamwijzigingen in de afgelopen zes jaar, alsmede een proceswijziging brachten ons ertoe om ons ook hier conservatiever op te stellen.

Nieuwe fondsen
Ten slotte zijn er elf fondsen die in het derde kwartaal van 2016 voor het eerst werden beoordeeld. Vier fondsen kregen een positief oordeel, de overige fondsen begonnen met Neutral.

Lees ook eerdere kwartaaloverzichten met op- en afwaarderingen:

- Hoger, lager over het tweede kwartaal 2016

- Hoger, lager over het eerste kwartaal 2016

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux