Morningstar introduceert de Morningstar Sustainability Index Series

Morningstar introduceert de Morningstar Sustainability Index Series. Deze nieuwe groep van 25 indices maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in duurzaam beleggen via transparante benchmarks.

Robert van den Oever 14 oktober, 2016 | 13:59

Morningstar introduceert de Morningstar Sustainability Index Series, een groep indices die voor beleggers als benchmark kunnen dienen bij het inrichten van hun beleggingsportefeuille op basis van duurzame beleggingen. De indices geven aan welke bedrijven een hoge mate van duurzaamheid hanteren en tegelijk een risico-rendementsprofiel hebben dat in de pas loopt met het algehele marktbeeld.

De serie telt 25 indices die tezamen een brede waaier aan categorieën afdekken, opgedeeld in vijf categorieën: brede regionale markten, opkomende markten, volwassen markten en landspecifiek. Bekijk in de tabel hieronder de 25 indices, ingedeeld naar categorie:

(klik op tabel voor vergroting)

De indices kunnen voor vermogensbeheerders dienen als bouwstenen bij het samenstellen van duurzame portefeuilles voor hun eindbeleggers. Vooralsnog biedt Morningstar de Index Series aan via zijn professionele platforms en (nog) niet via de Morningstar website-tools.

Markt vraagt er om
Morningstar komt met de nieuwe indices omdat de markt vraagt om benchmark-gekoppelde instrumenten met een duurzaam karakter, motiveert Matt Gries, Morningstar Indexes Director of New Product Development: 'Er is behoefte aan meer duurzame bouwstenen waarmee beleggers een portefeuille kunnen samenstellen aan de hand van een robuuste asset allocatie. Daar hoort volgens ons ook een instrument bij met lage kosten, lage omzet en hoge transparantie.'

Jon Hale, Morningstar's Director of Sustainability Research wijst bovendien op de groei van passief beleggen in bredere zin: 'We zien sterke groei van passief beleggen in de ontwikkeling van ETF's. Daar is duidelijk behoefte aan indices met duurzame kenmerken. Zowel beleggers als adviseurs willen transparante benchmarks die de nadruk leggen op duurzame bedrijven. Met onze nieuwe indices voorzien we in die behoefte.'

Lees het volledige interview met Matt Gries en Jon Hale hier:

 

En bekijk een video waarin Scott Burns, Head of Global Asset Management Solutions, meer uitlegt over de mogelijkheden van de indices:

 

Morningstar Sustainability Rating
De indices kennen een onderliggende methodologie die vergelijkbaar is met die van de Morningstar Sustainability Rating, het nieuwe hulpmiddel waarmee beleggers hun portefeuille kunnen beoordelen op duurzaamheid, zowel voor hun bestaande beleggingen als nieuwe beleggingen die ze in overweging nemen. De Rating biedt inzicht in hoe goed bedrijven in een fondsportefeuille omgaan met de kansen en risico's op het gebied van duurzaamheid.

De Morningstar Sustainability Index is beschikbaar voor meer dan 20.000 fondsen en is gebaseerd op ruim 60 maatstaven op het gebied van milieu, sociaal en goed ondernemingsbestuur.

Bekijk hier een video waarin fondsanalist Ronald van Genderen uitlegt hoe u de Morningstar Sustainability Rating kunt gebruiken:

 

Lees meer over de Morningstar Sustainability Rating:

Ecologiefondsen doorgelicht op duurzaamheid

Alle nieuwe duurzame fondsen op een rij

Hoe duurzaam zijn duurzame fondsen?

Nederlandse fondsen langs de duurzame meetlat

Zo kun je de Morningstar Sustainability Rating gebruiken

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux