Bogle: lage rendementen op aandelen en obligaties

Rendementen zijn momenteel laag, maar in de toekomst zullen ze nog lager worden, voorspelt Jack Bogle, oprichter van Vanguard en pleitbezorger van indexbeleggen. Beleggen tegen lage kosten is daarom volgens hem belangrijker dan ooit.

Robert van den Oever 03 oktober, 2016 | 15:08
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft ieder jaar het voorrecht om exclusief te spreken met Jack Bogle, oprichter van Vanguard en als vanouds warm pleitbezorger van het passief beleggen tegen lage kosten. Morningstar's Christine Benz vroeg Bogle naar zijn voorspelling voor de markten in het komende decennium.

Om te beginnen geeft Bogle zijn visie op de aandelenmarkten. In zijn aanpak onderscheidt hij twee typen rendement: ten eerste het beleggingsrendement. Dat is het dividendrendement op het moment van aankoop plus de winstgroei in de daaropvolgende periode. Tweede is het speculatieve rendement, dat op en neer schommelt met de waardering van een aandeel. Die waardering is uit te drukken als koers/winstverhouding.

In de voorbije decennia heeft de 87-jarige Bogle, die al heel veel voorbij heeft zien komen, die koers/winstverhouding tot tweemaal toe zeer sterk zien oplopen. Eerst in de jaren '80, toen de k/w verdubbelde en gemiddeld van 10 naar 20 steeg. Dat betekende een waarderingsgroei met gemiddeld 7% per jaar. In de jaren '90 volgde nogmaals een verdubbeling en dus weer gemiddeld 7% per jaar erbij. 

Bubbel
Dat betekende een bubbel. Want als je die lijn doortrekt, van 10 naar 20 en vervolgens naar 40, dan zou er een volgende verdubbeling naar 80 moeten komen om de rendementsontwikkeling vast te houden. Dat geeft volgens Bogle aan dat er veel lucht in de waarderingen zit.

Momenteel is de k/w gemiddeld 23% en dat is nog altijd hoog in vergelijking met het langjarig gemiddelde van 17%.

Door die hoge waarderingen is het dividendrendement op aandelen relatief laag met gemiddeld 2%, terwijl het 50-jarig gemiddelde 3,5% is. 'Dat betekent dus simpelweg 1,5% gemist rendement. Dat moet je dan weer elders compenseren.'

Verwachtingen temperen
Beleggers moeten hun verwachten wat temperen, vindt Bogle. In de huidige markt liggen de rendementen gewoonweg lager. Daardoor worden kosten een steeds belangrijkere factor. Niet verrassend haalt Bogle de volgens hem te hoge kosten van actief beheerde beleggingsfondsen aan. Daardoor verliest de belegger op dergelijke fondsen 1,5% rendement invergelijking met de veel goedkopere passieve fondsen die volgens Bogle gemiddeld 0,05% kosten.

'Als je zulke cijfers loslaat op een lange beleggingshorizon voor een heel mensenleven, dan is de uitkomst dramatisch. Beleggers die niet alle kosten en onnodige kosten van passief beleggen in beschouwing nemen, maken een grote fout.'

Jack Bogle gaat in het gesprek met Christine Benz ook op andere onderwerpen in, zoals inflatie. Bekijk hier de video van het volledige interview:

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten