Robert Shiller: Britse aandelen aantrekkelijk gewaardeerd

‘Britse aandelen zijn volgens mij een prima belegging. Want de Brexit zal lang niet zo erg zijn als iedereen verwacht.’ Dat zei gelauwerd econoom Robert Shiller onlangs tijdens een bijeenkomst met journalisten in Londen waar Morningstar bij aanwezig was.

Robert van den Oever 27 september, 2016 | 9:18
Facebook Twitter LinkedIn

Door de angst in de markt voor de gevolgen van de Brexit noteren aandelen op de Londense beurs momenteel tegen een aantrekkelijke waardering, zei Nobelprijs-winnaar Shiller (foto). De voor de economische cyclus aangepaste koers/winst-verhouding is laag. Deze maatstaf heeft Shiller zelf ontwikkeld, samen met collega-econoom John Campbell in 1988.

Robert Shiller au 214x300Inmiddels is deze aangepaste koers/winstverhouding een veelgebruikte maatstaf om de waardering van de aandelenmarkt te bepalen.

De ratio wordt berekend door de huidige, voor inflatie gecorrigeerde koers van een aandeel te nemen en die te delen door de voor inflatie gecorrigeerde winst per aandeel over de afgelopen 10 jaar. Door het gemiddelde over 10 jaar te nemen geeft de Shiller-ratio een beter beeld over een langere termijn.

Een lage ratio wordt veroorzaakt door ofwel winst per aandeel die daalt, ofwel de koers van het aandeel die oploopt, doceerde Schiller.

Brexit-angst
Momenteel is de ratio voor Britse aandelen erg laag en dat betekent dat ze aantrekkelijk gewaardeerd zijn. 'Waarom de aangepaste k/w nu zo laag is? Ik weet het ook niet precies', zei Shiller.

Het kan een gevolg zijn van de uitslag van het Brexit-referendum die uitwees dat de Britten de Europese Unie gaan verlaten. 'Maar ook vóór het Brexit-referendum was de aangepaste k/w al laag', aldus Shiller.

Goede vooruitzichten
Die lage ratio betekent echter niet dat de vooruitzichten voor de Britse aandelenmarkt slecht zijn. Helemaal niet, betoogde Shiller. De Britse economie is volgens hem juist in uitstekende staat, met volop investeringen in het bedrijfsleven.

Shiller tekende daarbij aan dat beleggers kunnen profiteren van het zwakke Britse pond doordat veel bedrijven met hun hoofdzetel in het Verenigd Koninkrijk een substantieel deel van hun omzet buiten het VK halen en dat deel is nu onderhevig aan een gunstig valuta-effect.

Shiller ging zelfs zo ver om te stellen dat hij beter wat meer in Britse aandelen had kunnen beleggen. ‘Ik denk dat ik wellicht niet genoeg naar Britse aandelen heb gealloceerd’, besloot hij.

Lees meer over Brexit en het Verenigd Koninkrijk:

- Renteverlaging in het VK. Wat wordt de volgende stap?

- Wat betekent de Britse renteverlaging voor uw beleggingen?

- Waarderingen van aandelen in Britse banken onder druk

- Brexit: wat moeten beleggers doen?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten