Fonds van de Week: Fidelity European Dynamic Growth

De belegger met een lange horizon zoekt rendement in kwaliteitsbedrijven die consistent groeien op eigen kracht. Dat is precies wat Fidelity European Dynamic Growth Fund doet. De toegenomen overtuiging van Morningstar leidt tot een ratingverhoging naar 'Bronze' en daarom bekijken we dit fonds deze week in detail.

Robert van den Oever 15 september, 2016 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity European Dynamic Growth Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Fidelity European Dynamic Growth Fund

Rendement op de lange termijn dat voortkomt uit consistente groei op eigen kracht, los van schommelingen in de markt. Dat is wat de belegger met een echt lange horizon kenmerkt. Daarbij past het zoeken naar kwaliteitsbedrijven met een concurrentievoordeel dat ook op lange termijn standhoudt en dat is precies wat het Fidelity European Dynamic Growth Fund doet.

Fondsmanager Fabio Riccelli selecteert aandelen bottom-up, waarbij hij zich richt op aandelen met een verwacht aandeelhoudersrendement van 10-15% gedurende langere tijd. Zijn geduldige benadering met lage turnover heeft gevolgen voor de sector- en marketcap allocaties, stelt Morningstar fondsanalist Francesco Paganelli: de beheerder is bereid om fors lagere marktkapitalisaties te kopen indien hij de groei-eigenschappen en kwaliteit vindt waarnaar hij op zoek is. Riccelli richt zich op bedrijven die steunen op organische cashflows om te groeien, een hoog rendement op het ingezette kapitaal hebben, en duurzame competitieve voordelen hebben.

Terwijl de blootstelling van het fonds aan wat Morningstar beschouwt als small- en midcaps in het verleden aanzienlijk hoger lag dan die van de sectorgenoten (tot meer dan 45% in 2010) heeft Riccelli die allocatie afgebouwd naarmate hij meer kansen zag bij grotere bedrijven.

Riccelli heeft tijdens zijn beheersperiode indrukwekkende aandelenselectiekeuzes gemaakt, vindt analist Paganelli, en de resultaten van het fonds zijn erg sterk geweest, zowel in vergelijking met de sectorgenoten als de benchmark.

Paganelli vindt Fidelity European Dynamic Growth een interessante optie binnen de Morningstar Categorie 'Europe large-growth equity'. Zijn positieve mening over de fondsbeheerder, diens consistente bottom-up beleggingsproces en uitstekende track record ondersteunen Paganelli's toegenomen overtuiging over het potentieel van het fonds om het beter te doen dan de sectorgenoten. Hierdoor verhoogt de fondsanalist de Morningstar Analyst Rating naar 'Bronze'.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 37 Fidelity European Dynamic grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Fabio Riccelli nam het beheer van het fonds over in november 2008, maar begon zijn carrière als researchanalist in 1999 op het Londense kantoor van Fidelity, waarbij hij sectoren analyseerde zoals medische technologie, non-food retail, en IT-diensten. Hij maakte promotie binnen het analistenteam en werkte voor het eerst als portefeuillebeheerder samen met Colin Stone in december 2004. Riccelli stond Stone bij gedurende een jaar en kreeg dan een deel van zijn European Smaller Companies fonds toevertrouwd tot 2013.

Daarna nam hij het Fidelity Iberia fonds (Neutrale rating) over van Firmino Morgado in 2014. Daardoor is zijn werklast toegenomen, aangezien hij geen beheerservaring had op dat domein. Hij kan rekenen op een gespecialiseerde analist voor die strategie, terwijl hij hier goed ondersteund wordt door het grote researchteam van Fidelity. De analisten zijn georganiseerd in functie van marktkap en sectoren, en het team telt zowat 50 analisten die worden aangemoedigd om nauw samen te werken met fondsbeheerders.

Riccelli is gebaseerd in Brazilië, wat niet ideaal is. Zijn geduldige beheerstijl en uitgebreide analistenondersteuning nemen onze bezorgdheid echter wat weg. Hij belegt ook persoonlijk in zijn fonds, wat volgens ons een goede manier is om zijn belangen gelijk te laten lopen met die van de beleggers. Zijn beleggingservaring in dit universum is volgens ons een goede basis voor een succesvolle uitvoering van zijn eigenzinnig all-cap beleggingsproces, en daardoor hebben we voor deze pijler een Positieve rating.

Fondshuis
Fidelity International heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden.

Naast een Londens kantoor heeft Fidelity International meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek.

Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen in rekening brengt. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
Fabio Ricelli is een geduldige bottom-up stock picker die zich richt op bedrijven die gedurende langere tijd een totaal aandeelhoudersrendement van 10-15% kunnen opleveren. Het proces speelt in op de sterktes van het team aangezien de beheerder een beroep doet op de analisten van de firma voor ideeën en research.

Riccelli benadrukt de periode van groei van een bedrijf, richt zich op de lange termijn, en is bereid om te beleggen aan vrij hoge waarderingsparameters. Hij richt zich doorgaans op bedrijven die minder invloed ondervinden van externe en macrofactoren, steunen op organische cashflows om te groeien, een hoge ROIC hebben en tevens duurzame concurrentievoordelen. Riccelli verkoopt een aandeel zodra het zijn verwachte potentieel heeft bereikt, er andere aantrekkelijke kansen ontstaan, of de beleggingsthese ondergraven raakt.

De omvang van de posities schommelt tussen 1 en 5%, in functie van de liquidititeit, de overtuiging en het zakelijke risico; grotere en meer stabiele bedrijven hebben doorgaans een hogere weging in de portefeuille. Het proces dat steunt op sterke overtuigingen en bottom-up en onbeperkt is, heeft aanzienlijke gevolgen voor de sector- en marktkapblootstelling, maar aandelenkeuzes bepalen hier het leeuwendeel van de performance. We vinden dit een duidelijk, consistent en goed uitgedacht proces om de researchvaardigheden van zowel de beheerders als de analisten te benutten. We kennen aan deze pijler een Positieve rating toe.

Prestaties
Fabio Riccelli heeft waarde gecreëerd dankzij aandelenselectie, wat overeenkomt met zijn beleggingsproces. Over drie en vijf jaar en over zijn volledige beheersperiode tot het einde van juni 2016 heeft hij het aanzienlijk beter gedaan dan zowel de MSCI Europe Growth Index als het gemiddelde van de categorie. Zelfs na verrekening van zijn hoger dan gemiddelde focus op bepaalde marktkaps, die in het verleden geleid heeft tot een aanzienlijke blootstelling aan small en midcaps, heeft hij alfa gemaakt dankzij een consistent vermogen om aandelen te selecteren en ze meer dan één jaar bij te houden.

Ondanks zijn overweging in midcaps zijn de risicograadmeters van het fonds vergelijkbaar met of zelfs lager geweest dan het gemiddelde van de sector; de upside en downside capture ratio's van het fonds (in vergelijking met de MSCI Europe Growth Index) zijn ook indrukwekkend en gunstig voor beleggers.

Zijn bottom-up benadering op basis van sterke overtuigingen kan ertoe leiden dat het fonds afwijkt van de categorie index en de sectorgenoten, en we mogen ons verwachten aan periodes van underperformance wanneer zijn grootste posities niet populair zijn. Dat was het geval in 2014, toen hij de voorkeur gaf aan aandelen uit de gezondheidssector (bijvoorbeeld Grifols en Sanofi), die toen achterbleven op de index. We denken dat zijn track record robuust is en kan worden herhaald, vandaar een Positieve rating voor deze pijler.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity European Dynamic Growth Fund Y Acc EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 37 Fidelity European Dynamic tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Schroder Euro Corporate Bond

- BGF Global Allocation

- Alken European Opportunities

Fidelity Global Financial Services

NN Euro Obligatie Fonds

BGF Asian Dragon

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten