Fonds van de Week: Schroder Euro Corporate Bond

Sinds de Europese Centrale Bank ook investment grade bedrijfsobligaties opkoopt, heeft die markt een flinke booste gekregen en het eind is nog niet in zicht. Vanwege die aanhoudende belangstelling belichten we deze week een bedrijfsobligatiefonds: Schroder Euro Corporate Bond.

Robert van den Oever 08 september, 2016 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn

Schroder ISF Euro Corporate Bond in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Neutral
Kosten: Neutral

Schroder ISF Euro Corporate Bond

Sinds de Europese Centrale Bank haar opkoopprogramma in maart dit jaar heeft uitgebreid met investment grade bedrijfsobligaties, heeft die categorie een flinke boost gekregen. Los van die algemene trend is het zaak om in zo'n markt het juiste fonds in die categorie te selecteren.

Hoog tijd dus om een bedrijfsobligatiefonds eens goed onder de loep te nemen. Deze week bekijken we Schroder ISF Euro Corporate Bond. Morningstar verhoogde het oordeel over dit fonds afgelopen februari naar 'Bronze'. Dit nadat wijzigingen in zowel het beleggingsproces als het beheerteam van het fonds positief uit bleken te werken. Nu de bedrijfsobligatiemarkt zo sterk in beweging is, bekijken we dit fonds meer in detail.

Reorganisatie
Het kredietteam bij Schroders maakte in 2012 deel uit van een grote reorganisatie, waarbij een aantal analisten en portefeuillebeheerders moest vertrekken. De nieuwe structuur zorgde voor een nieuwe leiding en voegde diverse teams samen tot meer gestroomlijnde groepen.

Het beleggingsproces kreeg een thematische benadering. De thema's worden geformuleerd en besproken tijdens de wekelijkse beheervergaderingen en geïmplementeerd via de kredietselectie van de analisten. Door de reorganisatie was er in de jaren daarna een hoger verloop in het Europese kredietteam, maar dat is nu gestabiliseerd. Eind mei 2016 telde het team 9 kredietanalisten en 3 kwantitatieve strategieanalisten.

Levert resultaat op
De wijzigingen in de samenstelling van het team en de beleggingsbenadering leveren resultaat op, concludeert Morningstar-analist Carlos Lucar. De consistente outperformance sinds fondsmanager Patrick Vogel het beheer overnam in 2012, is voornamelijk te danken aan de thematische benadering en de kredietselectie.

Zo wierp de aversie van het fonds voor de energiesector vorig jaar zijn vruchten af, terwijl zijn overweging in vastgoedbedrijven, in de hoop te kunnen profiteren van de kwantitatieve versoepeling in Europa, het fonds vooruithielp tijdens de eerste vijf maanden van 2016. Analist Lucar behoudt dan ook de Morningstar Analyst Rating 'Bronze’.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 36 Schroder corp bond grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Schroders reorganiseerde zijn vastrentendewaardenteam in 2012, met wijzigingen in het beleggingsproces en het team voor dit fonds. Op teamniveau voegde de onderneming de eerder onafhankelijke kredietteams samen tot één wereldwijd kredietteam waarvan de analisten het hele kredietkwaliteitsspectrum afdekken.

Patrick Vogel werd hoofd van het Europese kredietteam. Hij werd in augustus 2012 weggeplukt bij Legal & General om het nieuwe gestroomlijnde team te leiden en het beheerderschap van Schroder ISF Euro Corporate Bond over te nemen. Vogels jarenlange carrière omvat een tijd als portefeuillebeheerder voor Deutsche Bank, en een rol als co-hoofd van het kredietteam van Legal & General.

Eveneens in 2012 kreeg Vogel het gezelschap van Konstantin Leidman als hoofdbeheerder van het Euro HY-fonds, en van Alix Stewart als hoofdbeheerder voor kredieten uit het VK. Beiden zijn ervaren kredietbeleggers die overkomen van UBS Global Asset Management. In de loop van de drie jaar daarna verloor het team vijf analisten en drie portefeuillebeheerders, maar rekruteerde het in totaal 12 analisten.

Eind mei 2016 telde het team negen kredietanalisten en drie kwantitatieve strategie-analisten. Dit streven om de kredietmiddelen te integreren is bemoedigend, omdat dit betekent dat het team goed is toegerust om de vernieuwde beleggingsbenadering te ondersteunen en succesvol uit te voeren.

Fondshuis
Schroders profiteert al sinds zijn oprichting meer dan 200 jaar geleden van een stabiel eigenaarsbestand, en de familie Schroder heeft nog steeds bijna de helft van de beursgenoteerde aandelen van het bedrijf in handen. Op 30 juni 2014, na de voltooiing van de Cazenove-overname, overschreed het beheerd vermogen van het bedrijf de drempel van 270 miljard Britse pond.

De huidige kracht van Schroders ligt in zijn aandelenfondsen. Het bedrijf beheert eveneens vastrentende, alternatieve en multi-assetfondsen en met de overname van Cazenove Capital wordt het productaanbod verder uitgebreid, vooral op het vlak van pan-Europese aandelen, vastrentende producten en multi-manager fondsen. Net als Schroders legt Cazenove zich toe op vermogensbeheer, en de overname heeft enkele fondsbeheerders van uitstekende kwaliteit naar het bedrijf gebracht. Ook hebben we gemerkt dat er na de overname een aantal medewerkers bij Cazenove zijn weggegaan.

Positief nieuws is dat Schroders inmiddels beter kan omgaan met de capaciteitsproblemen van enkele van zijn populairdere fondsen. De vergoeding van de fondsbeheerders is gebaseerd op het rendement van hun fondsen over perioden van één en drie jaar, en doorgaans leggen de rendementen over drie jaar meer gewicht in de schaal. Anderzijds zijn er teams, zoals GEM, die meer nadruk leggen op de resultaten op één jaar.

Proces
Het fonds belegt vooral in Europese bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit, om ten opzichte van de vergelijkingsgroep in het topkwartiel te staan. Volgens de beheerder kan dit door een (bruto) outperformance van minstens 100 basispunten ten opzichte van zijn benchmark, de Bank of America Merrill Lynch Euro Corporate Bond index. De meeste beleggingsprocessen bij Schroders beginnen elk kwartaal met de nieuwe 'strategische roadmap', met top-downrichtsnoeren voor de beheerders.

De grootste factor achter het beleggingsproces is echter de themabenadering. Het kredietteam vergadert wekelijks om te praten over macro-economische factoren (vertraging in China, toenemende inkomenskloof enzovoort) en over hun implementatie in de portefeuilles.

Het fonds werkt doorgaans met 10-15 individuele thema's met een beleggingshorizon van 6 maanden tot 2 jaar. De kredietanalisten worden aangemoedigd om het bedrijfsmodel van een bedrijf in de context van elk thema te bekijken. Anders dan met de vorige beheerstijl spelen de analisten sinds 2012 een actieve rol om de beheerder te helpen de posities op maat te snijden. Hoe meer thema's op één emittent wijzen, hoe groter vaak de omvang van de transactie. De portefeuille is vrij divers en omvat normaliter 200 individuele emittenten. Individuele over- en onderwegingen liggen meestal maximaal rond de 2%. De typische themabenadering en het zorgvuldige bottom-up kredietonderzoek ondersteunen onze 'Positive' notering voor Proces.

Prestaties
Van september 2012 (toen Patrick Vogel het fonds overnam) tot eind mei 2016 zijn de risico-gewogen rendementen van het fonds aanzienlijk verbeterd, en liet het zijn benchmark en de categorie Obligaties EUR Bedrijven van Morningstar achter zich. De gewijzigde benadering en de toegenomen verantwoordelijkheid van de kredietanalisten hebben het relatieve rendement goed gedaan, hoewel ook de hausse van de kredietmarkt heeft bijgedragen tijdens Vogel's relatief korte mandaat.

Toch heeft het fonds het grootste deel van zijn outperformance sinds 2012 te danken aan de effecten- en sectorselectie en de toepassing van thema's. In 2014 zette het fonds een outperformance neer dankzij de niet-benchmarkgerelateerde blootstelling aan namen in Britse pond, afgedekt naar euro, en een positie in Spaanse overheidsobligaties.

Ondanks de uitdagende kredietmarkten in 2015 presteerde het fonds beter dan zijn benchmark, en overschreed hij de categoriemediaan van Morningstar met meer dan 100 basispunten. Dit was grotendeels te danken aan de strategie om zwakkere sectoren - zoals energie en kapitaalgoederen - te vermijden, de themabenadering en de aandelenselectie.

Een andere positieve factor was de nettoshortpositie in grondstoffen (-1% ten opzichte van 5% voor de index), doordat het team anticipeerde op de impact van de verzwakkende economische groei in China. Het rendement van het begin van het jaar tot eind mei 2016 was het resultaat van de overweging van het fonds in achtergestelde verzekeringsnamen en de vastgoedsector.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Schroder International Selection Fund EURO Corporate Bond Z EUR Inc

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties EUR Bedrijven, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 36 Schroder corp bond tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

Fidelity Global Financial Services

NN Euro Obligatie Fonds

BGF Asian Dragon

DWS Top Dividende

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten