Kooplust Ultimate Stock Pickers vermindert, maar is wel divers

Volatiliteit is het sleutelwoord voor de aandelenmarkten dit jaar. De Brexit zorgde voor een tweede verkoopgolf, gevolgd door weer een herstel. Maar de Ultimate Stock Pickers waren minder kooplustig dan de eerste keer. Wel waren ze nu breder geörienteerd en op zoek naar kwaliteit.

Robert van den Oever 22 augustus, 2016 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De aandelenmarkten worden dit jaar gedomineerd door volatiliteit. Aan het begin van het jaar was sprake van een verkoopgolf, gevolgd door een stevig herstel. Wat later in het jaar deden beleggers aandelen wederom massaal in de verkoop, rondom het Brexit-referendum in juni. Maar ook daar volgde in juli een duidelijk herstel op.

Er is één groot verschil tussen beide golfbewegingen: bij de eerste namen fondsbeheerders de gelegenheid om flink bij te kopen op lage prijzen, en bij de tweede deden ze dat beduidend minder omvangrijk, concludeert Greggory Warren, Morningstar’s senior aandelenanalist in zijn Ultimate Stock Pickers-rapportage over het tweede kwartaal.

Warren stelt in zijn Ultimate Stock Pickers lijst ieder kwartaal de aandelen vast die door een groep van 26 geselecteerde fondsbeheerders het grootst zijn aan- en verkocht. Daarbij maakt Morningstar het onderscheid tussen bijkopen van aandelen die al in portefeuille zitten (in een behoorlijke hoeveelheid ten opzichte van de bestaande omvang) ‘high conviction’ genaamd, en het aankopen van aandelen die nieuw zijn in de portefeuille, ofwel ‘new money’.

Overeenkomsten
In het tweede kwartaal blijken beide lijstjes meer dan ooit tevoren overeen te komen, constateert Warren. Negen van de 10 namen op beide lijstjes zijn dezelfde.

De aankopen waren verspreid over vele sectoren, waar in voorgaande kwartalen nogal eens een focus op een bepaalde sector te zien was. In het tweede kwartaal was het zo’n beetje gelijk verdeeld tussen financials, gezondheidszorg, technologie en cyclische consumentengoederen. De meeste gekochte aandelen hadden een narrow of wide moat, en dat indiceert dat fondsmanagers zochten naar kwaliteitsbedrijven.

Banken blijven riskant
De interesse in de financiële sector bleef, nadat deze sector er in het eerste kwartaal duidelijk uit sprong, zoals we meldden in ons Ultimate Stock Pickers overzicht van het eerste kwartaal. Beleggers realiseren zich dat de rente voorlopig laag zal blijven en weten dus waar ze rekening mee moeten houden. Wel stipt analist Warren aan dat de bankensector voorlopig nog onzeker en onvoorspelbaar terrein zal blijven, gezien de lastig in te schatten stappen die centrale banken kunnen zetten en die grote invloed hebben op de resultaten van de banken.

In de onderstaande tabel vindt u de top-10 van ‘high conviction’ aankopen in het tweede kwartaal:

USP Q2 aug 2016 high conviction
(klik op tabel voor vergroting)

De nummer 2 op de lijst, Perrigo, is de enige die niet overeenkomt met de top-10 van ‘new money’ aankopen. In die lijst vinden we Hanesbrands, en wel onderaan op plek 10. Het is zeldzaam dat beide lijsten zo sterk overeenkomen. Bekijk hier de top-10 van ‘new money’ aankopen:

USP Q2 aug 2016 new money
(klik op tabel voor vergroting)

Ondergewaardeerde kwaliteit
Bij de ‘high conviction’ lijst merkt analist Warren op dat de bovenste vier ook echt met overtuiging op waardering werden gekocht. Wells Fargo, Perrigo, Apple en Walt Disney noteerden in het tweede kwartaal beduidend onder de fair value die Morningstar voor deze aandelen berekent.

De kwaliteit van deze vier aandelen wordt weerspiegeld doordat er twee een wide moat rating hebben, ofwel concurrentievoordeel voor de lange termijn (Wells Fargo en Walt Disney) en twee een ‘narrow moat’, dus concurrentiekracht op middellange termijn (Perrigo en Apple).

De vier toppers
Hieronder gaan we dieper in op de individuele aandelen. Om met de nummer 1 te beginnen, Wells Fargo, dat aandeel werd gekocht door 13 van 26 fondsmanagers die deel uitmaken van de Ultimate Stock Pickers.

Todd Ahlsten en Benjamin Allen van het fonds Parnassus Core Equity Investor hebben daar de volgende argumenten bij: ‘We hebben jaren gewacht op het juiste instapmoment. Nu noteerde het aandeel tegen een korting ten opzichte van andere banken en bovendien een forse korting in vergelijking met de markt als geheel. De bank had in mei zelf zijn verwachtingen verlaagd, maar wij denken dat ze die gaan halen en wellicht zelfs overtreffen. Wells Fargo is simpelweg de beste grote bank van de Verenigde Staten.’

Morningstar-analist Jim Sinegal wijst op Wells Fargo’s dominante marktpositie als het belangrijkste concurrentievoordeel. De bank haalt het meeste spaargeld op in markten waar het marktleider is of in ieder geval top-3 speler. Het brede productenaanbod helpt om klanten lange tijd vast te houden en veel verschillende diensten te verkopen. Sinegal merkt tegelijk op dat de operationele resultaten de afgelopen tijd wat aan de magere kant waren met een gelijkblijvende winst in de laatste 12 maanden. Ook zijn de voorzieningen voor slechte leningen toegenomen. Maar dat zijn volgens Sinegal korte-termijneffecten. Voor de langere termijn ziet het er beter uit, met een slechte-leningenportefeuille die juist zal gaan afnemen en een verbeterende hypothekenportefeuille, omdat door de lage rente meer mensen een huis kopen of gunstig kunnen herfinancieren.

Perrigo kansrijk
Over medicijnfabrikant Perrigo zeggen Timothy Hartch en Michael Keller, managers van het BBH Core Select fonds: ‘Het bedrijf heeft een sterke positie in vrij verkrijgbare generieke medicijnen, maar ook aan de andere kant van het spectrum, in ingewikkelde recept-medicijnen. Ze bieden goede kwaliteit tegen redelijke prijzen, waardoor ze een sterk alternatief zijn voor een consument die moet kiezen. Op lange termijn zal Perrigo profiteren van de vergrijzing en de verschuiving van medicijnen op recept naar vrij verkrijgbare generieke geneesmiddelen. De koersval van april na aankondiging van een managementwissel en verlaagde verwachtingen voor 2016 vormde voor ons een mooi koopmoment.’

Morningstar-analist Michael Waterhouse voegt daar aan toe dat Perrigo te lijden heeft gehad onder slecht nieuws uit zijn sector en magere resultaten. Daar komt een ommekeer in, maar beleggers moeten wat geduld hebben.

Zorgen rond Apple overdreven
Apple werd door 12 fondsmanagers aangekocht met overtuiging. Eerder hebben we al uiteengezet waarom Morningstar positief is over Apple voor de lange termijn. Morningstar-analist Brian Colello vindt de huidige zorgen rondom Apple overdreven

 

Mediabedrijf als sterk merk
Dan Walt Disney, een klassiek voorbeeld van een bekend mediabedrijf dat een sterk merk is geworden. Soms zijn zelf de titels van populaire individuele films al sterke merken geworden. Niet voor niets krijgt het entertainmentbedrijf een ‘wide moat’ rating van Morningstar. De vraag is of Walt Disney die kracht op de lange termijn weet vast te houden.

Morningstar denkt van wel, en de eerder aangehaalde fondsmanagers Todd Ahlsten en Benjamin Allen van Parnassus Core Equity Investor ook. Zij wachtten bij Walt Disney eveneens op het juiste instapmoment. Dat gloorde al een jaar geleden: ‘In augustus 2015 maakte het bedrijf tegenvallende abonneecijfers bij ESPN bekend en daardoor zakte het aandeel. In aanloop naar het uitbrengen van de film Star Wars: The Force Awakens begon het weer op te lopen. Maar zorgen over ESPN bleven het aandeel van tijd tot tijd drukken en daarom zijn we in mei ingestapt. Wij denken dat de sterke punten van het bedrijf de mindere duidelijk compenseren.’

Meer over de Ultimate Stock-Pickers
Ultimate Stock-Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

Wat alle beheerders van aandelenfondsen vinden is voor ons echter minder interessant dan de mening van de beste en meest toonaangevende aandelenbeleggers. Zodoende houden wij een lijst aan van 26 fondsbeheerders die we de moeite waard vinden om te volgen (klik op de link om te zien wie we tot de Ultimate Stock-Pickers rekenen). Deze - Amerikaanse- fondsbeheers en beleggers hebben hun sporen verdiend en Morningstar bewondert hun visie en rendement. De bekendste onder hen is superbelegger Warren Buffett.

Lees ook eerdere artikelen over de Ultimate Stock Pickers:

- Ultimate Stock Pickers benutten koopkansen bij financials

- Ultimate Stock Pickers verkopen begin 2016 meer dan ze kopen

- Ultimate Stock Pickers overtuigd van creditcardbedrijven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten