Impact

Vorige week maandag maakte NN Investment Partners bekend dat het beleggingsbeleid van NN Global Opportunities Fund gaat veranderen. Per 1 oktober zal het fonds een nieuwe weg inslaan, waarbij de kenmerkende themabenadering op een andere manier ingevuld gaat worden. Dat is een grote stap voor het eens zo vermaarde fonds dat tot de bekendste fondsen in Nederland behoorde.

Jeffrey Schumacher, CFA 17 augustus, 2016 | 12:28
Facebook Twitter LinkedIn

Onder leiding van Tycho van Wijk en Tjeerd Keijzer veranderde het fonds van ING Global Growth Fund naar ING Global Opportunities Fund, en groeide het fonds uit tot een vlaggenschip van de Haagse vermogensbeheerder. Het vierde veel successen, onder andere met de winst van een Morningstar Award in 2006 en 2010 voor beste aandelenfonds wereldwijd.

Van Wijk en Keijzer ontwikkelden de kenmerkende, op zeven hoofdthema’s geënte themabenadering van het fonds en lieten hun categoriegenoten en de benchmark in 2007 en 2009 ver achter zich. In 2011 volgde een toch wel verrassende transfer van het duo naar Lazard Asset Management.

Een verandering die impact had, want Huub van der Riet, Alex van der Laan en Dirk-Jan Verzuu wachtte de zware taak om het succesvolle track record van de Global Opportunities strategie voort te zetten. Het fonds behield het groeikarakter, maar neigde onder het drietal minder sterk naar internet-aandelen die Van Wijk en Keijzer in hun portefeuille aanhielden. Opkomende markten werden bepalender in de portefeuille, wat het team in de afgelopen jaren niet heeft geholpen. Het fonds heeft zich niet kunnen onderscheiden, en moet over de afgelopen vijf jaar gecorrigeerd voor risico 72% van zijn categoriegenoten voor zich dulden.

Het roer gaat om
Nu gaat het roer om bij NN Global Opportunities. Het persbericht leert ons dat de brede themabenadering van het 'oude' Global Opportunities wordt aangepast naar een focus op specifieke 'impact investing' thema’s, waarmee het fonds een meer duurzaam karakter krijgt. Dit betekent dat het fonds voortaan zal beleggen in beursgenoteerde ondernemingen die naast een financieel rendement tevens streven naar een positieve impact op sociale en milieu aspecten. De naam van het fonds zal dan ook veranderen naar NN Global Sustainable Opportunities.

Hoe het fonds er precies in zijn nieuwe vorm uit zal zien valt nu nog niet te zeggen. Wel weten we dat Huub van der Riet aan het fonds gelieerd blijft, en dat het duurzame aandelenteam onder leiding van Hendrik-Jan Boer nauwer bij dit fonds wordt betrokken. Daarmee lijkt de duurzame kant van het fonds te zijn afgedekt, maar wat men precies verstaat onder 'impact-investing' moet nog duidelijk worden.

Ander fonds in portefeuille
Het is wel helder dat de verandering van beleggingsbeleid impact heeft op bestaande beleggers in NN Global Opportunities. Indien zij niet verkopen, hebben zij per oktober een heel ander fonds in hun portefeuille zitten. Bij een dergelijke wijziging doen beleggers er verstandig aan om via de websites van NN IP of Morningstar het fonds zo goed als mogelijk te monitoren: wie gaan het fonds beheren, hoe steekt het beleggingsbeleid in elkaar, welke transacties worden er in de portefeuille gedaan en hoe ziet deze er na de omvorming uit? En dan als belangrijkste vraag: kan dit fonds nog wel de rol vervullen in mijn portefeuille die ik voor ogen had?

Een aangename verandering is de verlaging van de beheervergoeding, waardoor de lopende kosten voor de aandelenklasse P uitkomen op 0,43%. Het fonds was al goedkoop met een lopende kostenfactor van 0,73%, maar beleggers zijn dus vanaf oktober 30 basispunten per jaar goedkoper uit. Dat lijkt misschien niet heel spannend, maar reken maar eens uit wat dat aan rendement scheelt over een periode van 10 jaar. Uit onze studies (bijvoorbeeld deze) blijkt ook dat lage kosten een goede voorspeller zijn van goed presterende fondsen. Wat dat betreft kan de impact van die kleine verlaging best groot zijn.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten