Opnieuw record-uitstroom uit actieve Amerikaanse aandelenfondsen

In plaats van te genieten van de zon, lijken beleggers in deze vakantieweken meer bezig met het onttrekken van geld uit actieve Amerikaanse aandelenfondsen. In juli stroomde er 32,9 miljard dollar uit deze fondsen en daarmee overtrof de afgelopen maand de 21,7 miljard dollar die er in juni aan werd onttrokken.

Robert van den Oever 15 augustus, 2016 | 15:01
Facebook Twitter LinkedIn

In slechts twee maanden tijd is er dus 54,6 miljard dollar weggehaald uit deze fondsen, concludeert Morningstar analist Alina Lamy in een analyse van de Amerikaanse fondsen- en ETF-markt over juli. Ook voor de Europese belegger is het interessant om te zien welke ontwikkelingen Lamy allemaal ontdekt in de geldstromen van het Amerikaanse fondsenlandschap.

Alle actieve categoriegroepen met uitzondering van de 'taxable bonds', een Amerikaans obligatietype belastbare obligatie, 'municipal bonds', ofwel obligaties uitgegeven door lokale overheden, en grondstoffen lieten uitstroom zien; de stromen voor alle categoriegroepen aan de passieve zijde waren positief. Interessant is volgens analist Lamy dat de instroom in passieve producten voor Amerikaanse aandelen in juli in tijden niet zo groot is geweest: 33,8 miljard dollar, en dat compenseerde de grote uitstroom uit actieve fondsen.

AL july 2016 tabel 1

(klik op tabellen voor vergroting)

Wat betreft totale stromen, dus actief en passief gecombineerd, bleef de 'taxable bond' categorie groep de onbetwiste leider met 34 miljard dollar, gevolgd door de 'municipal bonds' en grondstoffen. Allocatie, internationale aandelen, en sector aandelen eindigden de maand in negatief terrein. Interessant is dat de éénjaarsstromen laten zien dat allocatie meer moest prijsgeven dan Amerikaanse aandelen.

AL july 2016 tabel 2

Opgestuwd door sterke prestaties van de grote techbedrijven boekte de S & P 500 een rendement van 3,7% in juli, en dat voedde de terugkeer van optimisme over de Amerikaanse markt. Toch is het nog steeds verrassend om de stromen in passieve Amerikaanse aandelenfondsen omhoog te zien schieten van 8,7 miljard dollar in juni naar 33,8 miljard in juli, vooral omdat een aantal belangrijke macro-economische indicatoren niet zo sterk was. De groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal bijvoorbeeld kwam uit op slechts een teleurstellende 1,2%, ten opzichte van verwachtingen van 2,4% of meer. Net zo teleurstellend was dat de groei over het eerste kwartaal naar beneden werd bijgesteld tot 0,8% ten opzichte van eerder 1,1%.

AL july 2016 tabel 3

Uit aandelen, in obligaties
De data over de geldstromen van en naar de diverse categorieën in de afgelopen zes maanden laten zien dat er aardig wat geld richting obligaties gaat. Daarbinnen zijn een paar duidelijke trends waar te nemen:

1) beleggers hebben een voorkeur voor categorieën met een lager risico dan aandelen.
2) beleggers jagen op wat in het huidige marktklimaat kan worden beschouwd als een indrukwekkend rendement. Terwijl yields wereldwijd niet alleen op all-time dieptepunten staan, maar in sommige gevallen zelfs negatief zijn, hebben obligaties solide prestaties neergezet in alle categorieën. Fatsoenlijke rendementen en de belofte van een gestage inkomstenstroom tegen een risiconiveau waarbij de belegger ’s nachts nog steeds rustig kan slapen, vormen samen een beleggingspropositie die momenteel lastig te verslaan is.

AL july 2016 tabel 5

De Morningstar Categorie met de meeste instroom is in juli dezelfde als een maand eerder: middellange-termijnobligaties. De voorkeur voor die categorie is makkelijk te verklaren, omdat korte-termijnobligaties te weinig renderen en lange-termijnpapier een te hoog renterisico kent.

AL july 2016 tabel 4

Opkomende markten in top-5
De tweede plek bij de Morningstar Categorieën is in juli overgenomen door de categorie Large Blend ten koste van Foreign Large Blend, en dat weerspiegelt de comeback van Amerikaanse aandelen in passieve fondsen, zoals hierboven al besproken.

Opvallend is dat zich opkomende markten in de top-5 genesteld hebben. Diversified Emerging Markets en Emerging Markets Bond maken in juli hun opwachting bij de bovenste vijf. Het begin van hun opmars ligt in maart, en sindsdien hebben ze gestage instroom laten zien. Beleggers zoeken alternatieven voor de stagnerende groei en de negatieve rentes die in volwassen markten de kop opsteken. Desondanks zijn opkomende markten nog altijd zeer volatiel en kennen ze hogere risico's, waardoor het lastig te bepalen is wanneer ze echt rendement gaan opleveren.

AL july 2016 tabel 6

De verliezende categorieën zijn Large Growth, Europe Stock en World Allocation, gedreven door het wegsluizen van geld uit aandelen van volwassen markten.

Fondsen en fondshuizen: Invesco profiteert
Van de fondshuizen die instroom wisten te genereren, heeft Invesco het goed voor elkaar met twee fondsen in de top-5. Invesco wist te profiteren van turbulentie op de markt en streefde daarmee in dit lijstje de gevestigde naam Pimco voorbij.

AL july 2016 tabel 8

Vanguard lijdt pijn
Het meest getroffen door de uitstroom was Vanguard. Maar liefst drie Vanguard-fondsen zijn te vinden in de lijst met meeste uitstroom, samen met twee iShares fondsen en ook het eens zo populaire fonds WisdomTree Europe Hedged Equity moest terrein prijsgeven. Ook hier is het onttrekken van geld aan volwassen markten, met name Europa en Japan, de reden achter de uitstroom.

AL july 2016 tabel 9

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten