Fonds van de Week: Fidelity Global Financial Services

De stresstest die de Europese banken moesten doen, zette de financiële sector deze week extra in de belangstelling. De bankaandelen kennen flinke schommelingingen op de beurs. Daarom kijken we naar een beleggingsfonds dat de juiste keuzes weet te maken in financiële aandelen: het Fidelity Global Financial Services fonds.

Robert van den Oever 04 augustus, 2016 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Global Financial Services Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Fidelity Global Financial Services Fund

De financiële sector staat dezer dagen bijzonder in de belangstelling vanwege de stresstest die de Europese banken moesten doen van de Europese Centrale Bank en de Europese Banken Autoriteit (EBA). De uitkomst van de test leidde deze week tot fikse schommelingen op de beurs bij de bank- en verzekeringsaandelen.

Een deel van de banken is namelijk nog lang niet gezond genoeg vanwege de forse hoeveelheid slechte leningen die ze op hun balansen meetorsen. Een ander deel doet het beter. Alles bij elkaar waren de zorgen vooraf groter dan de uitslag van de stresstest rechtvaardigde.

Maar daar waar de problemen zich bevinden, zijn ze ook groot. Met name de Italiaanse, Britse en Duitse banken staan er niet zo best voor, concludeert Morningstar-analist Stephen Ellis die de financiële sector volgt. Lees hier zijn visie op de uitkomst van de stresstest onder Europese banken.

Is beleggen in financiële waarden momenteel dan wel interessant? Als de belegger het juiste fonds kiest wel. Deze week lichten we een fonds toe dat zich volledig toelegt op de financiële sector: Fidelity Global Financial Services Fund.

Dit solide fonds binnen het financiële segment is onder leiding van fondsbeheerder Sotiris Boutsis, die begin 2010 aantrad, stabieler geworden, nadat het eerder te lijden had onder een groot verloop van beheerders. Voordat hij portefeuillebeheerder werd, was Boutsis analist bij Fidelity in Londen met bijzondere aandacht voor Britse en Ierse banken.

De beheerder besteedt veel aandacht aan de bedrijfsfundamentals. De portefeuillesamenstelling wordt sterk beïnvloed door indicatoren zoals betere operationele maatstaven, een gezonde balans en het rendement op het eigen vermogen. De beheerder is zich toch steeds bewust van macro-ontwikkelingen en de regelgeving en erkent dat deze zaken van tijd tot tijd een grotere of kleinere rol spelen. Boutsis houdt rekening met de macrofactoren voor een land, maar richt zich uiteindelijk vooral op de bottom-up-vooruitzichten voor aandelen.

Sedert Boutsis' aantreden als beheerder in januari 2010 tot maart 2016 heeft het fonds beter gepresteerd dan zijn benchmark, de MSCI AC World Financials Index, en dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie Sector Equity Financial Services met respectievelijk 1,5 en 3,2 procentpunten gemiddeld per jaar. De constante outperformance is bemoedigend: het fonds presteerde beter dan het gemiddelde categoriegenoten tijdens vijf van de zes kalenderjaren onder Boutsis.

Over het geheel genomen zijn we positief over dit fonds. Het heeft een sterk langetermijnrendement in vergelijking met categoriegenoten, dankzij de inzet van een van de grootste teams uit de sector. Boutsis hanteert volgens ons een verstandige beleggingsbenadering en hij heeft voor de nodige stabiliteit gezorgd als beheerder met de langste staat van dienst van dit fonds. Het fonds behoudt zijn Morningstar-rating Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 31 grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Sotiris Boutsis heeft dit fonds de nodige stabiliteit en constante prestaties bezorgd; voor zijn aanstelling begin 2010 kende het fonds een groot verloop van beheerders. Sedert 2006 was hij actief als analist van Britse en Ierse banken bij Fidelity. Boutsis doorliep het traditionele proces voor sectorale fondsbeheerders bij Fidelity. Hij trad in dienst van Fidelity in 2001, eerst als stagiair; van 2002 tot 2006 was hij analist van Europese transportaandelen en vervolgens van Europese consumptieaandelen.

Als portefeuillebeheerder heeft Boutsis toegang tot het uitgebreide analistenteam van Fidelity, bestaande uit ongeveer 25 financiële en vastgoedanalisten over de hele wereld. Fidelity hanteert een rotatiesysteem als onderdeel van zijn opleidingsprogramma voor analisten, maar er zijn ook carrièreanalisten die voor bepaalde sectoren benoemd worden: zo is één medewerker van het Londense analistenteam verantwoordelijk voor de Amerikaanse financiële sector, en één voor Britse en Spaanse banken. Boutsis kan ook gebruikmaken van de ervaring van andere beheerders van de wereldwijde sector/themagroep als er sprake is van overlap, zoals Dirk Philippa, beheerder van Fidelity Global Property.

Fondshuis
Fidelity International heeft geleidelijk aan meer autonomie verworven van haar Amerikaanse deel. In 2013 heeft men een team van 20 analisten in Londen opgezet voor Amerikaanse aandelen, is er een aparte trader voor Amerikaans high yield aangeworven en is het bestand van kredietanalisten versterkt. Goed gefundeerd fundamenteel onderzoek is altijd een van de gebieden geweest waar Fidelity zich wil onderscheiden.

Naast een Londens kantoor heeft Fidelity International meer dan 100 fondsbeheerders en 200 lokale analisten in dienst, verspreid over Europa en Azië. In 2011 vond een positieve verandering plaats op het vlak van de vergoeding van de analisten. Fidelity verlengde toen de periode waarover analisten worden geëvalueerd, wat resulteert in periodes van één en drie jaar in plaats van één en twee jaar waarin het rendement wordt geëvalueerd. De vergoeding van de kredietanalisten blijft gebaseerd op feedback van de belangrijkste afnemers van hun onderzoek.

Wat voor ons teleurstellend blijft, zijn de vergoedingen die Fidelity voor zijn fondsen rekent. Volgens ons zouden deze voor sommige van de grotere Fidelity-fondsen lager kunnen. Binnen het vastrentende segment profiteren sommige in het VK genoteerde fondsen van schaalvoordelen door hun grotere beleggersbasis. Er blijft echter nog genoeg marge om te snoeien in de provisies in andere strategieën.

Proces
Sotiris Boutsis besteedt veel aandacht aan bedrijfsfundamentals. De portefeuillesamenstelling wordt sterk beïnvloed door indicatoren zoals betere operationele maatstaven, een gezonde balans en het rendement op het eigen vermogen. De beheerder is zich toch steeds bewust van macro-ontwikkelingen en de regelgeving en erkent dat deze zaken van tijd tot tijd een grotere of kleinere rol spelen. Boutsis houdt rekening met de macrofactoren voor een land, maar richt zich uiteindelijk vooral op de bottom-up-vooruitzichten voor aandelen. Als de bijbehorende macrofactoren positief zijn, overweegt hij een eventuele aanpassing van de positieomvang, maar hij zal geen positie innemen als de topdown-visie van een land negatief is.

Thema’s kunnen de besluitvorming van de beheerder beïnvloeden. Tot de huidige thema’s behoren vermogens- en activabeheer, kern-/niet-kernactiviteiten met kwesties uit het verleden die geïsoleerd en afgewikkeld worden, rentegevoelige factoren, woningvastgoed en transactieverwerking. De waarderingen worden beoordeeld in het licht van verschillende maatstaven waaronder koersmultiplicatoren, dividendopbrengsten en verdisconteerde kasstromen. Het fundamentele en waarderingsfilter reduceert de lijst van aandelen en binnen deze lijst wordt gezocht naar winnaars op lange termijn, speciale situaties, stijgende winstverwachtingen en aandelen die in de vergetelheid zijn geraakt of uit de gunst zijn. Boutsis maakt vaak gebruik van de kennis van het uitgebreide team dat zich wereldwijd met financiële waarden bezighoudt.

Rendement
Sedert zijn introductie in 2000 heeft het fonds op jaarbasis 2,1 procentpunten beter gepresteerd dan zijn benchmark, de MSCI AC World Financials Index, en 2,9 procentpunten op jaarbasis beter dan het gemiddelde van de Morningstar-categorie Sector Equity Financial Services. Wij zijn niet alleen onder de indruk van de outperformance op lange termijn, maar ook door het feit dat het fonds consequent uitstekende returns oplevert. Sinds begin 2010, toen Boutsis de verantwoorlijkheid van het fonds op zich nam, heeft het fonds in 5 van de 6 kalenderjaren beter gepresteerd dan zijn categoriegenoten. Tijdens zijn beheerperiode tot eind maart 2016 heeft het fonds beter gepresteerd dan zijn benchmark en dan het categoriegemiddelde met resp. 1,5 en 3,2 procentpunten gemiddeld per jaar.

In 2014 pakte de rotatie uit kwaliteit en groei in maart en april slecht uit. In de tweede helft van het jaar presteerde het fonds echter beter en in het gehele jaar versloeg het zowel de benchmark als het gemiddelde van de categorie, waarbij Indiase posities zoals Axis Bank en IndusInd Bank de koplopers waren.

In 2015 heeft het fonds significant beter gepresteerd dan de index en het categoriegemiddelde, mede dankzij de uitstekende aandelenselectie in een aantal landen en sectoren die het rendement de hoogte injoeg. Het rendement profiteerde met name van posities in Duitse vastgoedwaarden en van bepaalde bankposities zoals Intesa Sanpaolo en Virgin Money.

Kosten
De lopende kosten van aandelenklasse A is ongeveer 25 bp hoger dan de mediaan van de Morningstar-categorie Sector Equity Financials; er zijn evenwel goedkopere aandelenklassen beschikbaar voor particuliere beleggers.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Global Financial Services Fund Y Acc EUR

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Financiële Dienstverlening, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 31 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- NN Euro Obligatie Fonds

BGF Asian Dragon

DWS Top Dividende

Franklin US Opportunities

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten