Uitslag stresstest banken: Italië, VK en Duitsland zwakjes

De Italiaanse bankensector is er slecht aan toe. Dat is de belangrijkste uitkomst van de stresstest die de Europese banken op last van de Europese Bankautoriteit moesten ondergaan.

Stephen Ellis 03 augustus, 2016 | 15:23
Facebook Twitter LinkedIn

De markten keken al reikhalzend uit naar de uitkomsten van de stresstest, die vrijdag na het sluiten van de beurzen op Wall Street bekend werden gemaakt. De belangrijkste bevindingen zijn dat de bankensectoren in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland er het slechtst aan toe zijn. Dat is in lijn met de ratings die Morningstar's aandelenanalisten aan de diverse banken hebben toegekend. De genoemde landen hadden bij Morningstar al magere scores.

Meest in het oog springend, maar niet echt verrassend, is dat stresstest blootlegt dat de Italiaanse bank Monti dei Paschi di Siena insolvent is. In het negatieve scenario van de stresstest komt de Tier 1 ratio van de bank eind 2018 onder nul uit. Dat betekent simpelweg een technisch bankroet.

Maar de oplossing in in zicht. Er werd al gewerkt aan een reddingsplan voor de bank en die kondigde aan dat het kapitaalinjectie van 5 miljard euro krijgt van een consortium van banken, waaronder Goldman Sachs, Credit Suisse, Deutsche Bank, BAML, Santander en Citigroup.

Britse banken blijken zwak
De stresstest toonde ook aan dat de Britse banken nogal zwak staan. De Royal Bank of Scotland en Barclays kwamen in het negatieve stress-scenario uit op een Tier 1 ratio van respectievelijk 8,1% en 7,3%, ten opzichte van 15,5% en 11,4% als uitgangspunt. De Bank of England gaf aan dat het deze stresstest-resultaten zal meenemen in de eigen stresstests voor Britse banken later dit jaar.

Duitse banken ook beïnvloed
Deutsche Bank en Commerzbank lijken ook relatief zwak ten opzichte van de totale Europese bancaire sector, met Tier 1 ratio's die uitkomen op respectievelijk 7,8% en 7,4%. De hevige concurrentie tussen de Duitse banken is daar debet aan. Bovendien werd de score van Deutsche Bank extra geraakt, omdat het voor het eerst gedragsrisico moest meenemen van de Europese Bankautoriteit, en deze factor had een negatief effect van 220 basispunten op de Tier 1 ratio ten opzichte van het uitgangspunt van 13,2%. We verwachten nog steeds dat Deutsche Bank uiteindelijk zo'n 5 miljard euro aan vers kapitaal nodig heeft.

De daling van de ratio bij Commerzbank was ook zorgwekkend, gelet op het feit dat de bank net bekendgemaakt had dat de Tier 1 ratio in het tweede kwartaal was gedaald naar 11,5% vergeleken met 12% in het eerste kwartaal. Dat was te wijten aan hogere pensioenverplichtingen, hogere volumes van naar risico gewogen activa, en wijdere spreads van Italiaanse schuld. Commerzbank heeft meer dan 10 miljard euro aan Italiaanse schulden op zijn balans staan. Dit geeft aan hoe de risico's van het Italiaanse banksysteem ook wijder verbreide invloed hebben in de rest van Europa.

Bekijk hier een overzicht van de banken die Morningstar analisten volgen en voorzien zijn van een Morningstar Rating en andere unieke Morningstar beoordelingskenmerken, zoals economic moat, fair value, uncertainty en stewardship:

European banks ratings Aug 16

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Stephen Ellis  Stephen Ellis is a senior stock analyst on the Energy Team.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten