Fonds van de Week: DWS Top Dividende

Volatiliteit op de korte termijn maakt nerveus, maar voor beleggers die naar de lange termijn kijken, is een dividendstrategie een goede keus. Dividend betekent extra inkomsten die - als het meezit - groeien.

Robert van den Oever 14 juli, 2016 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

DWS Top Dividende in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

DWS Top Dividende

De koersschommelingen van de laatste tijd en toegenomen volatiliteit maken beleggers nerveus voor de korte termijn, maar de belegger die echt naar de lange termijn kijkt, neemt de factor dividend mee in zijn beleggingsstrategie. Dividend zorgt (in principe) voor een constante inkomstenstroom, die als het even kan groeit als gevolg van dividendverhogingen door de uitkerende bedrijven.

Wel is het zaak streng te selecteren op bedrijven die kwaliteit bieden, consistentie in hun uitkeringsbeleid en ook houdbaarheid van het dividend op de langere termijn. DWS Top Dividende is een beleggingsfonds voor de belegger die dividend een belangrijk onderdeel wil laten zijn van zijn beleggingsstrategie.

DWS Top Dividende richt zich onder leiding van fondsmanager Thomas Schüssler als een decennium op kwaliteitsbedrijven die houdbare en bij voorkeur stijgende dividenden uitkeren. Hij beheert de risico's zorgvuldig en past het beleggingsproces consistent toe. Het model rangschikt aandelen op dividendrendement, payout-ratio en dividendgroei. Vervolgens worden deze bedrijven fundamenteel onderzocht, met de nadruk op de houdbaarheid van het dividend, evenals het bedrijfsmodel, concurrentievoordelen en de managementkwaliteit.

De portefeuille van rond 70 aandelen wordt voor de lange termijn aangehouden, wat blijkt uit een gemiddelde omloopsnelheid van 20% in de afgelopen vijf jaar. De portefeuille heeft een sterke voorkeur voor mega- en largecaps, een gevolg van de aandelenkenmerken. Er is een sterke inzet op defensieve sectoren (50% tegenover de gemiddeld 33% van de Morningstar categorie per mei 2016). Dit is het gevolg van de voorkeur voor defensieve consumentenaandelen en nutsbedrijven. Financiële waarden zijn sterk onderwogen en banken ontbreken in de portefeuille.

De resultaten zijn bijzonder solide. In stijgende markten blijft het fonds bij en het biedt bescherming tegen dalingen. Hiermee bereikt het over 10 jaar een voor risico gecorrigeerd resultaat in het hoogste deciel van de categorie. Dit fonds verdient een Silver rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 28 DWS Top Dividende grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Thomas Schüssler beheert DWS Top Dividende sinds september 2005. Hiermee is hij een ervaren beheerder op het gebied van dividendaandelen. Schüssler werkt sinds 1996 bij Deutsche AM en is sinds 2001 actief op beleggingsgebied. Hij deed vanaf 2002 ervaring op als portefeuillebeheerder en behaalde met DWS Global Value een solide track-record. In 2015 droeg hij dit fonds over en sindsdien beheert hij het Europese dividendfonds en leidt hij het team voor wereldwijde opbrengstbeleggingen.

Dit team bestaat uit vier beheerders van regionale portefeuilles en vijf analisten en is voor Schüssler zeer belangrijk. Alle beheerders en analisten zijn verantwoordelijk voor bepaalde sectoren, hoewel het team niet alle sectoren volgt, telecom bijvoorbeeld. Dit is vreemd gezien het belang van deze sector voor de strategie. Niettemin kan Schüssler ideeën ontlenen aan andere medewerkers van het fondshuis en kan hun input worden gebruikt voor sectoren die het team wel volgt. Wij menen dat Schüssler een zeer capabele dividendbelegger is die goed past bij de filosofie van het fonds. Hij heeft zijn kwaliteiten over de lange termijn aangetoond en heeft een solide staat van dienst. Dit team wekt vertrouwen.

Fondshuis
De vermogensbeheeractiviteit van Deutsche Bank, sinds 2012 onder de vlag 'Deutsche Asset & Wealth Management', wordt na de in oktober 2015 aangekondigde reorganisatie van het concern weer een zelfstandige divisie die zich enkel zal concentreren op fondsenbeheer, en krijgt de naam Deutsche Asset Management. Met de nieuwe herstructurering wordt op lange termijn een sterkere focus mogelijk, maar ze zal in het begin waarschijnlijk veel aandacht krijgen. Het aanbod van fondsen is heel breed en divers, zoals dat gebruikelijk is voor dochterondernemingen van grote banken.

Wij zijn positief over de wereldwijde (dividend)strategieën en op Duitsland gerichte aandelenfondsen, evenals over een deel van de fondsen in euro-obligaties. Er zijn op de bedrijfswebsite duidelijk meer gegevens over de fondsen beschikbaar dan gebruikelijk is.

De vergoeding van de fondsbeheerders bestaat uit een vast salaris en een bonus, die berekend wordt aan de hand van een vergelijking met de benchmark en de fondscategorie. Het resultaat over het jaar is goed voor de helft, terwijl het resultaat over drie jaar 30 procent uitmaakt en het resultaat over vijf jaar 20 procent. De benadering over meerdere jaren zorgt voor een betere overeenstemming van de belangen van fondsbeheerders en beleggers. Wat betreft de kosten behoort DWS tot de voordeligere actieve aanbieders in Europa.

Proces
Deze conservatieve dividendstrategie volgt vooral een bottom-up benadering maar houdt ook rekening met top-down visies. De aandelen moeten minimaal een marktkapitalisatie van 3 tot 5 miljard euro hebben voor deze 20 miljard euro omvattende strategie. Een dividendrendement van meer dan 8% wordt algemeen als onhoudbaar beschouwd en dit wordt dus gemeden. Thomas Schüssler genereert ideeën vanuit top-down trends/visies, ideeën van binnen Deutsche AM en vanuit het multifactormodel. Dit model rangschikt aandelen op dividendrendement (50%), payout-ratio (25%) en dividendgroei (25%).

Vervolgens worden deze bedrijven fundamenteel onderzocht, met de nadruk op de houdbaarheid van het dividend (vrije kasstroom, balanskracht), evenals het bedrijfsmodel, concurrentievoordelen en de managementkwaliteit. Hierdoor ligt de nadruk op gevestigde kwaliteitsbedrijven die financieel gezond zijn, een stabiele kasstroom genereren en hun dividend kunnen handhaven of zelfs verhogen. De portefeuille van rond 70 aandelen wordt voor de lange termijn aangehouden, wat blijkt uit de gemiddelde omloopsnelheid van 20% in de afgelopen 5 jaar. Cash wordt actief gebruikt om de kenmerken van de portefeuille te wijzigen.

Prestaties
Onder leiding van Thomas Schüssler realiseerde DWS Top Dividende een indrukwekkend track-record. Het fonds combineerde een outperformance op lange termijn met benedengemiddelde risico's, zoals blijkt uit een lagere deelname aan marktdalingen en maximaal verlies en de Morningstar Risk-rating. Het rendement op jaarbasis over 10 jaar van 6,72% ligt aanzienlijk hoger dan de categorie Aandelen Wereldwijd Dividend (3,95%) en verslaat ook de MSCI World (5,12%). Door de gunstige risicokenmerken landt het het fonds over 10 jaar op basis van Morningstar Risk-Adjusted Returns in het eerste deciel.

De conservatieve positionering van het fonds kan ervoor zorgen dat het fonds in sterk stijgende markten (2012, 2013) achterblijft, maar was tijdens dalende markten (2008, 2011 en begin 2016) gunstig. Ook door de hoge cash-like component kon het fonds lastige marktsituaties goed doorstaan. In 2015 bevond het fonds zich in het eerste kwartiel van de categorie. Het profiteerde van de overweging in consumptiegoederen en de onderweging in energie. De aandelenselectie was sterk, vooral voor Japanse aandelen. Ook posities in Altria en Hannover Rück droegen positief bij. De hoge kaspositie was gunstig in de volatiele zomerperiode. Dit jaar tot en met mei was ook positief, dankzij de onderweging in banken en de goede aandelenselectie in consumptiegoederen en telecom.

Kosten
Het fonds berekent lopende kosten van 0,90%.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van DWS Top Dividende FD

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 28 DWS Top Dividende tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Franklin US Opportunities

Templeton Global Bond Fund

Metropole Selection

Loomis Sayles Multisector Income Fund

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten