ETF flows mei: nerveuze onzekerheid jaagt beleggers uit aandelen-ETF's

De maand mei stond in het teken van de voorbereiding op het Brexit-referendum. De nerveuze onzekerheid over de kwestie waar destijds de verrassende uitslag uiteraard nog niet van bekend was, had zijn weerslag op de ETF-stromen in mei.

Ali Masarwah 06 juli, 2016 | 13:22
Facebook Twitter LinkedIn

Want beleggers haalden massaal hun geld weg uit aandelen-ETF’s. De uitstroom kwam uit op een record van 2,64 miljard euro, het hoogste niveau in één maand sinds april 2012.
Obligatie-ETF’s kregen 1,95 miljard euro instroom, en dat is een wat magerder toestroom dan in de voorbije 18 maanden te zien was.

Het meest in trek waren ETF’s in edelmetalen, die in onzekere tijden gelden als veilige haven en die reputatie maakten ze in mei weer volledig waar met een groei van het beheerd vermogen met 26% in vergelijking met een jaar geleden.

ETF Flows mei 2016 asset klassen

(klik op tabel voor vergroting)

Flows per categorie
Bekijken we de fondscategorieën nader, dan zien we dat EUR corporate bonds het meeste nieuwe geld weten aan te trekken met 870 miljoen euro. Deze categorie profiteert onverminderd van het obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank dat een koopgolf onder beleggers heeft veroorzaakt, zeker toen de centrale bank dat eerder dit jaar uitbreidde naar bedrijfsobligaties.

Opkomende markten doen het ook goed, en niet alleen in obligaties, maar ook aandelen-ETF’s opkomende markten noteerden instroom. Dat is opvallend gezien het sentiment dat zich tegen aandelen heeft gekeerd.

Want aandelen-ETF’s waren in mei opnieuw de verliezers. Eurozone large cap aandelen-ETF’s zagen 1,17 miljard euro wegvloeien waarvan UBS zowat de helft voor zijn rekening nam. Japanse large cap ETF’s noteerden 720 miljoen euro uitstroom waarbij iShares de grootste veer moest laten met 260 miljoen euro. Ook Duitse large cap aandelen-ETF’s moesten het ontgelden.

Andere verliezers waren high yield dollar-obligatie-ETF’s, en ook grondstoffen/energie ETF’s kenden al voor de derde maand op rij uitstroom.

ETF Flows mei 2016 fondscategorieen

(klik op tabel voor vergroting)

Fondshuizen
Het fondshuis dat het meest wist te profiteren van de instroom is iShares, in het bijzonder met zijn grondstoffen- en obligatie-ETF’s. De vastrentende waarden-ETF’s brachten 1,57 miljard euro binnen en compenseerden daardoor de 970 miljoen euro aan uitstroom nuit aandelen-ETF’s.

Deutsche Bank deed het goed met zijn goud-producten. Ook UBS, ETF Securities en iShares liftten mee op de stijgende vraag naar edelmetalen-producten. Think ETF’s valt op omdat het zich roerde in de obligatie-ETF’s.

Bij de verliezers gaat BNP Paribas aan kop en dat kwam met name door de uitstroom uit aandelenproducten. Alleen al de US large cap gemengd ETF’s zagen 360 miljoen euro wegvloeien. Uitstroom uit aandelenproducten was ook zichtbaar bij Amundi, Lyxor en Deka.

ETF Flows mei 2016 fondshuizen

(klik op tabel voor vergroting)

Strategic beta is het thema
Strategic beta is tegenwoordig het thema in de ETF-industrie. Hoewel deze semi-actieve indexproducten sterker groeien dan niet-strategic beta producten, zijn ze in het Europese ETF-landschap nog altijd een niche met een marktaandeel van slechts 7,4%.

Risico-georientieerde strategic beta ETF’s die mikken op vermindering van het risico van marktkapitalisatie-gewogen indices blijven veel nieuw geld aantrekken. In mei was de instroom 870 miljoen euro en daarmee komt het totaal voor dit jaar tot dusver op 2,07 miljard euro.

Rendement-georienteerde producten zagen bescheiden instroom van 100 miljoen euro en de categorie “overig”, die geoptimaliseerde grondstofproducten en equal-weight aandelenproducten bevat, wist 180 miljoen euro aan te trekken.

ETF Flows mei 2016 strategic beta

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten