Waarderingen van aandelen in Britse banken onder druk

Een Brexit heeft vooral negatieve gevolgen voor de bankensector. Morningstar zet de praktische gevolgen voor de banken op een rij. Dat heeft onvermijdelijk zijn weerslag op de waardering van de bankenaandelen.

Robert van den Oever 27 juni, 2016 | 15:24
Facebook Twitter LinkedIn

Het effect van een Brexit is zeer verschillend als het gaat om bedrijfssectoren. Voor de financiële sector zijn de gevolgen waarschijnlijk het grootst. Morningstar is dan ook van zins om de fair value berekeningen van aandelen in Britse banken neerwaarts bij te stellen, aldus Stephen Ellis, Morningstar's Director of Financial Services Equity and Credit Research in Chicago.

De financiële sector is daarmee de enige waar Morningstar direct een Brexit-impact op incalculeert. Voor het overige kunnen beleggers het beste rustig blijven. Zonder meer op koopjesjacht gaan is niet verstandig, met het oog op de lange termijn, betoogde Alex Morozov, Morningstar's Director Equity Research Europa eerder al. Zijn visie vindt u hier:

- Brexit? Wat moeten beleggers doen?

Britse bankaandelen
Terug naar de Britse bankaandelen. Met name de banken die veel activiteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben, zullen de gevolgen van een Brexit voelen, zoals Barclays, Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds, maar ook buitenlandse partijen als Banco Santander dat groot is in het VK. Een bank als HSBC wordt veel minder hard geraakt, omdat die met name in Azië actief is.

De markten zullen voorlopig beheerst blijven worden door onzekerheid zolang het VK bezig is om handelsverdragen met andere landen te onderhandelen. Complicerende factor voor Lloyds en RBS is de eventuele wens van Schotland om zich los te maken van het VK, omdat de Schotten in meerheid vóór blijven in de Europese Unie stemden.

Praktische gevolgen
In praktische zin zullen Britse banken hogere financieringskosten voor de kiezen krijgen. Ook zal de groei van de leningverstrekking flink afnemen. De fees voor investment banking zullen met 40-50% afnemen en dit alles zal een negatief effect op het Britse bruto binnelands product (bbp) hebben van 3-6%.

Vermogensbeheer en effectenhandel zullen te lijden hebben onder de volatiliteit op de aandelen-, obligatie- en valutamarkten. Buitenlandse banken zoals JP Morgan zullen mogelijk miljoenen dollars kwijt zijn aan juridische en personeelskosten als ze medewerkers van Londen overhevelen naar kantoren in andere landen.

Synergie vermindert
Over het geheel genomen zullen de schaalvoordelen en de synergie-effecten van multinationale banken verminderen, hetgeen weer hun winstgevendheid zal aantasten. Londen loopt het risico dat zijn belang als financieel centrum afneemt, en dat maakt het lastiger om te concurreren om goede medewerkers en klanten.

Ook op langere termijn zullen de effecten van uittreden uit de Europese Unie voelbaar blijven. Juist het deel uitmaken van de EU bevoordeelde de bbp-groei in het VK, en als dat wegvalt normaliseert dat normaliseert de groei.

Dit moet u ook weten over de Brexit:

- Brexit: wat moeten beleggers doen?

Paniek op de beurs? volg deze 5 stappen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten