Fonds van de Week: Loomis Sayles Multisector Income Fund

Loomis Sayles Multisector Income Fund kent risico's, maar weet door de tegendraadse beleggingsstijl goede resultaten te boeken op de lange termijn. De fondsbeheerders hebben de flexbiliteit van het fonds in de voorbije jaren goed benut.

Robert van den Oever 09 juni, 2016 | 10:08
Facebook Twitter LinkedIn

Natixis International, Loomis Sayles Multisector Income Fund in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Natixis International, Loomis Sayles Multisector Income Fund

De risico's van Loomis Sayles Multisector Income zijn een bittere pil. Significante posities in hoogrentende, niet in US dollar uitgedrukte schuldpapieren, en zelfs af en toe een gewoon aandeel zorgen ervoor dat het fonds gevoelig is voor grote verliezen. Toch heeft het ervaren team, onder andere met obligatiefondslegende Dan Fuss en de toch al wat oudere beheerders Elaine Stokes en Matt Eagan, de flexibiliteit van het fonds de voorbije jaren goed benut.

De risico's kwamen ten volle tot uiting in 2015. Hoewel het team tegen medio 2014 steeds behoedzamer geworden was door een positie van 16% Treasuries op korte termijn op te bouwen, heeft het dat geld aangewend tijdens de verkoop van rommelobligaties in de tweede helft van dat jaar.

Begin 2015 bevatte de portefeuille bijna eenderde aan hoogrentende obligaties, een positie die verkeerd uitpakte toen de sector te lijden kreeg van ineenstortende energieprijzen. De significante positie van het fonds in niet in dollars uitgedrukte schuldpapieren droeg ook bij tot de negatieve prestaties toen de dollar een sterk herstel kende. Eind 2015 bedroeg het verlies van het fonds 8,3%, minder goed dan de meeste categoriegenoten.

Tegendraadse stijl
Gelukkig bleek de vaak tegendraadse stijl van het team op de lange termijn wel te werken. Fuss en zijn team hebben in het verleden risicoverkopen aangewend om koopjes te doen. Het fonds doorstond de kredietcrisis van 2008 met glans dankzij waarden zoals Ford, terwijl de winsten in 2012 een duwtje in de rug kregen door significante posities in Ierse overheidsobligaties die aangekocht waren toen dat land eind 2010 in grote problemen verkeerde.

Het fonds veerde sterk op tijdens de eerste drie maanden van 2016, en ondanks het moeilijke jaar 2015 lag het 10-jaars rendement tot en met maart 2016 van 5,45% op jaarbasis nog steeds flink hoger dan dat van zijn categoriegenoten.

Correlatie met aandelenmarkt
Beleggers moeten zich bewust zijn van het feit dat het fonds een grotere correlatie vertoont met de aandelenmarkten dan de meeste van zijn categoriegenoten, wat mede het gevolg is van de blootstelling aan aandelen, die in februari dit jaar 8,8% bedroeg. De positie van 6,3 procent in Intel, opgedeeld tussen gewone aandelen (4,3%) en converteerbare obligaties, jaagt ook het concentratierisico de hoogte in.

Daarom is dit fonds wellicht niet beschikt voor beleggers die de voorkeur geven aan een kernpositie in obligaties. Maar voor wie voldoende geduld heeft, is dit een uitstekende optie. Dit fonds verdient de Morningstar Analyst Rating 'Gold'.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 23 Loomis Sayles HND grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Dan Fuss, een legende in obligatiebeleggingen, stond aan de wieg van de benchmark-onafhankelijke benadering van het fonds en heeft deze strategie beheerd sinds de introductie in 1991 (via het in de VS gedomicilieerde Loomis Sayles Bond). Dit is evenwel geen one-man show. Matthew Eagan en Elaine Stokes, die die het fonds beheren sinds 2007, hebben ook grote verdiensten. Eagan en Stokes, twee Loomis Sayles-veteranen, staan aan het hoofd van het multisector-strategieteam van het bedrijf en zijn samen met Fuss verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van dit fonds. Ze krijgen steun van een 40-koppig credit-team plus een aantal gespecialiseerde analisten op het gebied van staatsobligaties en macro-economie.

Onder CIO Jae Park heeft Loomis Sayles bovendien veel geïnvesteerd in de ondersteuning van het vastrentende team, met name op het vlak van risicomanagement, het onderzoek van gesecuritiseerde leningen en macro-economisch onderzoek. Ook heeft hij een comité-structuur ingevoerd om een impuls te geven aan de macro-economische visie, de asset allocatie en de rentecurvepositionering.

In samenwerking met de portefeuillebeheerders zijn aan elk fonds toegewezen senior-strategen mee verantwoordelijk voor de beleggingsideeën van de portefeuille. Door de ruime ervaring van de beheerders en de analisten, én het sterke belang van de beheerders (ze belegden alle drie meer dan 1 miljoen dollar in de Amerikaanse versie van het fonds) krijgt het beheerteam van dit fonds de beoordeling Positive.

Fondshuis
Natixis Global AM is de vermogensbeheerder van Natixis. Het omvat een groot aantal gelieerde ondernemingen die geleidelijk werden overgenomen en die qua werking en beleggingsfilosofie heel wat autonomie hebben behouden. Het gaat onder andere om Harris Associates en Loomis Sayles in de Verenigde Staten, IDFC in India en Natixis AM in Frankrijk, de grootste dochteronderneming qua vermogen. De laatste overname was de kleinschalige Franse vermogensbeheerder DNCA, die eind juni tot de rangen zal toetreden.

We verwachten niet dat dit gevolgen zal hebben voor de goede beleggingscultuur bij DNCA, maar de beheerskosten zijn er wel te hoog. Er zijn tussen de entiteiten van NGAM namelijk grote verschillen qua resultaten en beleggingscultuur. Zo zijn de resultaten van de teams bij Loomis Sayles en Harris Associates uitstekend te noemen, wat ook geldt voor de manier waarop met de beleggers wordt gecommuniceerd.

We betreuren echter dat de kosten die Europese en Aziatische beleggers worden aangerekend veel hoger liggen dan voor beleggers in de Verenigde Staten. De resultaten van Natixis AM zijn daarentegen veel meer gemengd en de teams zijn er minder stabiel. De maatschappij heeft zich ook al van zijn opportunistische kant laten zien door vele formulefondsen te introduceren die door de beleggers vaak niet goed worden begrepen en waarvoor momenteel een controleprocedure van de Franse toezichthouder, de AMF, loopt.

Proces
Als vlaggenschip van Loomis Sayles heeft dit fonds, dat het in de VS gevestigde fonds Loomis Sayles Bond weerspiegelt, een sterke reputatie vanwege zijn zware bedrijfsobligatieweging en zijn ‘deep-value’ benadering van de obligatiemarkten. Beheerder Dan Fuss en zijn team hebben veel vrijheid. Het fonds mag maximaal 35% van de portefeuille beleggen in effecten onder beleggingskwaliteit, en 20% in aandelen (maximaal 10% in gewone aandelen). Het team is ook actief buiten de VS. Het mag 20% beleggen in buitenlandse emittenten. Voor Canada gelden geen beperkingen.

Naast bottom-up onderzoek speelt de visie van Loomis Sayles op algemene economische trends en rentevoeten een grote rol. Het team heeft oog voor waarde. Zo verhoogde het in 2009 zijn belang in Ford, terwijl velen dachten dat het failliet zou gaan; en eind 2011 vond het kansen in Europese bedrijfsobligaties, ondanks de zorgen over een mogelijk uiteenvallen van de eurozone. Na de verkoop van hoogrentende waarden in 2014 en het begin van 2015, verhoogde het team zijn blootstelling aan rommelkredieten, zowel in de energiesector als andere sectoren.

De grote blootstelling aan obligaties, niet in dollars uitgedrukte effecten en gewone aandelen vertegenwoordigt een groot risicio. Bovendien heeft het team recentelijk grote posities ingenomen in afzonderlijke bedrijven, waardoor het eigenzinnig risico verhoogt. Toch slaagt het team erin op lange termijn waardeposities op te bouwen en verdient het daarom een Positive notering voor Process.

Rendement
De risico's kwamen ten volle tot uiting in 2015. Hoewel het team tegen medio 2014 steeds behoedzamer geworden was door een positie van 16% US Treasuries op korte termijn op te bouwen, heeft het dat geld snel aangewend tijdens de verkoop van rommelobligaties in de tweede helft van dat jaar. Begin 2015 bevatte de portefeuille bijna eenderde aan hoogrentende obligaties, een positie die verkeerd uitpakte toen de sector in dat jaar te lijden kreeg van de wisselvallige rommelkredieten. De significante positie van het fonds in niet in dollars uitgedrukte schuldpapieren - begin 2015 ongeveer 30% van de activa - leidde mede tot verliezen toen de dollar een sterk herstel kende. Eind 2015 bedroeg het verlies van het fonds 8,3%, minder goed dan de meeste categoriegenoten.

Door zijn voorkeur voor aankoopkansen en zijn op ondernemingen gerichte strategie, blinkt de portefeuille uit in sterke krediet- en aandelenmarkten. Door zijn bereidheid om de slecht presterende obligatiemarkten af te schuimen in de hoop om waarde te vinden, kon het fonds in de loop van de jaren toch uitstekende prestaties voorleggen. De beslissing om een positie in Ford op te bouwen op het dieptepunt van de kredietcrisis, heeft er mede voor gezorgd dat 2009 een uitstekend jaar was, terwijl de positie in Ierse overheidsobligaties opgebouwd in volle Ierse crisis bijdroeg tot een prima 2012.

Het fonds deed het ook goed in 2014, mede dankzij zijn converteerbare obligaties en de aandelenallocatie van rond de 5 procent. Dergelijke posities hebben gezorgd voor een recordwinst op lange termijn: Het fonds scoort over 10 jaar een winst van 5,4% op jaarbasis tot en met maart 2016, een goede prestatie in vergelijking met zijn categoriegenoten, goed voor een Positive prestatienotering.

Kosten
De lopende kosten belopen 0,9%; dit is in lijn met de categoriemediaan van de retail-aandelenklassen.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Natixis International Funds, I Loomis Sayles Multisector Income Fund H-N/D EUR

Bekijk ook dit beleggingsfonds, dat behoort tot de Morningstar Categorie Obligaties Overig, afgezet tegen de categorie index:

Fvd W week 23 Loomis Sayles HND tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- BL-Equities Europe

Nordea-1 Global Stable Equity

Invesco Bond Fund 

Schroder ISF Japanese Opportunities

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten