Fonds van de Week: BL-Equities Europe

BL-Equities Europe valt op door een consistente aanpak die zich richt op kwaliteitsbedrijven die helder zijn over hun verdienmodel. Rake selectie van aandelen en overweging in de juiste sectoren heeft geleid tot een bovengemiddeld rendement. Alleen zou de fondsbeheerder wat meer steun verdienen.

Robert van den Oever 02 juni, 2016 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

BL-Equities Europe in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ***
Beheerteam: Neutral
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

BL-Equities Europe

BL-Equities Europe baarde ons in het verleden wat zorgen, omdat het beheerteam aan de kleine kant was. Manager Ivan Bouillot krijgt sinds medio 2014 weliswaar steun van een junior analist, maar die besteedt zijn tijd voornamelijk aan het BL-European Smaller Companies fonds en niet aan dit betreffende fonds. Een steviger team zou in onze ogen welkom zijn voor dit fonds.

Niettemin is Bouillot een kundig en ervaren fondsbeheerder die een consistente aanpak heeft. Zijn bottom-up werkwijze concentreert zich op consistente resultaatsontwikkeling bij de bedrijven waar hij in belegt. Hij zoekt kwaliteitsbedrijven die een sterke concurrentiepositie hebben en ook in staat zijn om die in de toekomst te behouden. Een bedrijf moet dus zijn eigen toekomst in de hand hebben en niet afhankelijk zijn van grillen vanuit regelgeving of andere externe factoren.

De voorkeur voor de sectoren waar het fonds in belegt zijn de juiste gebleken en ook bij het selecteren van individuele aandelen zat het fonds meestentijds goed. De goede resultaten van het fonds zijn mede een gevolg van de lage kosten die het hanteert. Alles bij elkaar zijn wij van mening dat dit fonds nog steeds een Bronze-rating verdient.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 22 BL Equities Europe grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Onze belangrijkste zorg over dit fonds werd enigszins verlicht toen manager Ivan Bouillot in juni 2014 ondersteuning kreeg steun van de nieuw aangestelde junior analist Tom Michels. Analist Michels richt zich op onderzoek naar Europese mid- en small caps, en deze rol is hij van belang voor het in november 2012 opgerichte BL-European Smaller Companies fonds. Voor zijn komst bij Banque de Luxembourg deed Bouillot al het werk voor beide fondsen. Hoewel Michels geen grote directe bijdrage aan dit fonds heeft, verlicht het Bouillot wel enigszins van zijn voorheen flinke werkdruk.

Echter, we vinden het team nog steeds aan de kleine kant en het heeft maar beperkte middelen. Wij vinden Bouillot een competente en ervaren manager die zijn strategie tot dusver goed heeft geïmplementeerd, hoewel het fonds volgens ons aantrekkelijker zou zijn als hij meer steun zou krijgen. Dat vinden we nog meer van toepassing op dit fonds, dat zich niet richt op een benchmark en vrij kan beleggen. Om meer duidelijkheid in het beleggingsuniversum te geven maakt de manager gebruik van zowel kwalitatieve als kwantitatieve screenings. Bouillot is in juni 2004 benoemd tot beheerder van het fonds en werkte eerder als een beleggingsadviseur voor particuliere klanten bij Banque Degroof in Luxemburg. Hij werkt sinds 2000 bij Banque de Luxembourg. Hij begon als financieel analist en medio 2004 verving hij Guy Wagner, die momenteel hoofdeconoom voor de groep is, als beheerder van dit fonds.

Fondshuis
Banque de Luxembourg werd opgericht in 1920 en heeft een compact aanbod van fondsen voor particuliere en institutionele klanten. De fonds line-up is ook vrij conventioneel. Het bestaat voornamelijk uit fondsen die beleggen in de traditionele beleggingscategorieën en funds of funds, en heeft weinig trendy fondsen, zoals sector of thema-fondsen. De overkoepelende beleggingsstrategie richt zich op kwaliteit en waardering, en dit heeft goed gewerkt voor veel van de fondsen. De gemiddelde Morningstar Rating is 4,4 sterren voor de aandelenfondsen, 3 sterren voor de obligatiefondsen, en 3,9 sterren voor de gemengde fondsen. De lage kosten voor het merendeel van de aangeboden fondsen is ook een positief aspect.

De divisies fondsresearch en asset management werden in 2005 gescheiden van de bank in 2005 en zijn nu onafhankelijke juridische entiteiten als gevolg van de Europese UCITS-richtlijn. Echter, met uitzondering van het vermogensbeheer, blijven de beleggingsactiviteiten nauw verbonden met de bank, en vertrouwen ze op de bank voor ondersteuning en middelen, inclusief personeel, IT en sales. Het team is relatief klein, maar zeer stabiel.

Proces
De strategie die ten grondslag ligt aan dit fonds is drastisch veranderd sinds Ivan Bouillot het roer overnam van Guy Wagner in juni 2004. Een goed gestructureerd bottom-up proces dat is gericht op de kwaliteit van de portefeuillekandidaten, zoals dat wordt gebruikt voor alle Banque de Luxembourg fondsen, heeft de top-down benadering vervangen. Hoewel het universum bestaat uit alle aandelen die zijn genoteerd aan de Europese beurzen, onderzoekt de manager alleen bedrijven die zeer transparant zijn over de manier waarop zij hun inkomsten genereren, en dat betekent dat hij over het algemeen banken mijdt.

Dit betekent ook dat bedrijven waarvan de resultaten hoofdzakelijk worden gedreven door externe factoren, zoals elektriciteitsprijzen, doorgaans niet in aanmerking komen. Bouillot vindt het belangrijk dat een bedrijf zijn eigen lot in handen heeft. In feite betekent dit dat bijvoorbeeld nutsbedrijven en telecombedrijven zelden door de fondsbeheerder bekeken worden. Na deze eerste screening zoekt hij naar kwaliteit. Die vindt hij voornamelijk bij bedrijven die toonaangevend zijn in hun sector en die dat volgens de manager ook voor langere tijd zullen blijven. Deze bedrijven moeten winstgevend zijn, met weinig schulden en beperkt kapitaalvereisten. Een laatste criterium voor kwaliteitsaandelen is dat de prijs is meestal aanzienlijk lager ligt dan de geschatte intrinsieke waarde.

Rendement
De verandering van de manager en strategie in juni 2004 heeft goed uitgepakt. Tussen 1990 en 2004 realiseerde het fonds een gemiddeld jaarlijks rendement dat op gelijk niveau ligt met dat van het gemiddelde fonds in de Morningstar Categorie Europa Large Cap Equity, maar nadat Ivan Bouillot het beheer van het fonds medio 2004 overnam tot en met eind oktober 2010 was het gemiddelde jaarlijkse rendement bijna 4% hoger dan dat van de categorie. Sinds oktober 2010 valt het fonds onder de Morningstar Categorie Europa Large Cap Growth Equity. Het fonds heeft ook goed gepresteerd in deze categorie, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 10,19% tegenover 9,02% (tot april 2016).

Bovendien werd deze outperformance behaald zonder dat het risiconiveau, gemeten in standaarddeviatie en maximale drawdown, dat van het categoriegemiddelde oversteeg. Deze goede relatieve performance is mede te danken aan sector afwijkingen. Systematisch vermijden van de banksector sinds 2008 bijvoorbeeld, heeft aanzienlijk geholpen. Echter, de outperformance is ook deels een gevolg van de goede aandelenselectie. Het is ook redelijk consistent. Het fonds eindigde de meeste kalenderjaren sinds 2004 met een bovengemiddeld rendement binnen de categorie. Toch moeten investeerders in gedachten houden dat het fondsrendement bij tijd en wijle sterk kan afwijken van dat van vergelijkbare fondsen en relevante indices, zoals het geval was in de afgelopen twee jaar, van medio 2014 tot eind april 2016.

Kosten
Het kostenniveau van dit fonds is gunstig. Het ligt met 1,21% maar liefst 60 basispunten onder de mediaan van de Morningstar Categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei.

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BL-Equities Europe.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 22 BL Equities Europe tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Bekijk ook eerdere Beleggingsfondsen van de Week:

- Nordea-1 Global Stable Equity

Invesco Bond Fund 

Schroder ISF Japanese Opportunities

T. Rowe Price European High Yield

Robeco BP Global Premium Equities

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten