Goud en olie bepalend voor ETF-rendementen in april

Beleggers kozen in april (alweer) voor de veilige weg en dat loont, blijkt uit het maandelijkse overzicht van de rendementen op Exchange Traded Products (ETP’s) over april. De passieve producten in edelmetalen en energie behoorden volgens data van Morningstar tot de best scorende fondsen over de afgelopen maand.

Robert van den Oever 10 mei, 2016 | 16:26
Facebook Twitter LinkedIn

De top drie van best presterende ETF’s in Nederland wordt geheel bezet door goudfondsen; april mag dus met recht een gouden maand genoemd worden. We vinden in de Top-10 van ETF’s met het hoogste rendement trouwens ook een zilverfonds.

Als we breder kijken, dan blijkt in april de Morningstar Categorie Sector Equity Precious Metals de best scorende categorie te zijn. De prijsontwikkeling van de edelmetalen brengt zakenbank HSBC er zelfs toe om te stellen dat we misschien wel aan het begin staan van een nieuwe bull market in goud, die de gekte van de vorige goudkoorts in 2011 kan overtreffen.

Olie dominant thema
Opvallend is verder het succes van oliegerelateerde fondsen. De top-10 telt er maar liefst vier. 'Olie was het dominante thema op de financiële markten vanaf de eerste dag van het jaar', stelt Lukas Daalder, investment director van Robeco investment Solutions. 'Olie was een katalysator voor zowel de scherpe daling van de aandelen- en kredietmarkten, als voor het herstel dat plaatsvond vanaf midden februari. Historisch gezien is er een duidelijke correlatie tussen de intraday stand van de S&P 500 en de West Texas Intermediate (WTI) olieprijs, en ook tussen de Stoxx 50 en de prijs van Brent-olie. Wij zijn echter van mening dat de markten nu gewend zijn geraakt aan de hoge volatiliteit van ruwe olie, zodat de genoemde correlatie zal afnemen', zegt Daalder.

De belangrijkste vraag onder beleggers in de energiesector is echter: hoe lang gaat het duren voordat de oliesector door de huidige periode van overaanbod heen is en zichzelf weet te stabiliseren? De productie zal volgend jaar naar verwachting gelijk blijven, zegt David Meats, senior equity analist van Morningstar. Dat komt met name door een dalende productie in de Verenigde Staten als gevolg van lagere investeringen. De vraag zal wereldwijd wel stijgen, maar de overproductie is momenteel zo groot dat voorraadvorming tot midden 2017 het geval zal blijven, verwacht Meats.

Volgen we de lijst wat verder naar beneden, dan valt op dat fondsen met betrekking tot Brazilië het goed gedaan hebben. Zes aandelenfondsen die zich richten op het Zuid-Amerikaanse land nestelen zich net onder de top-10 met rendementen van iets meer dan 10%.

Bekijk hier de top-10 van best presterende ETF's in april:

Top en flop etf emea april 2016 top 10 NL

(klik op tabel voor vergroting)

Slechtst presterende ETF's
Bij de slechtst presterende ETF’s is het beeld veel minder eenduidig. Onder aan de lijst bungelen fondsen in grondstoffen, een aandelenfonds dat zicht richt op Polen en een die zich richt op Afrikaanse aandelen.

Verder is op te merken aan de matige presteerders dat er veel technologiefondsen tussen zitten en veel fondsen in Amerikaanse Large-Cap aandelen.

Bekijk hier de top-10 van slechtst presterende ETF's in april:

Top en flop etf emea april 2016 worst 10 NL

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten