Fonds van de Week: Robeco US Large Cap Equities

Met het kwartaalcijferseizoen van de grote Amerikaanse banken voor de deur kijken we naar Robeco US Large Cap Equities, want dat zit relatief fors in die sector. Een bewuste keus van een beheerteam met een prima track record.

Robert van den Oever 14 april, 2016 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

Robeco US Large Cap Equities in het kort:

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive 
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

Robeco US Large Cap Equities

De grote Amerikaanse banken staan aan de vooravond van het cijferseizoen over het eerste kwartaal. Dan zal duidelijk worden wat het effect van de problematische leningenportefeuilles is op de resultaten, en ook het effect van de renteverhoging van 25 basispunten door de Fed in december 2015. De afgelopen drie maanden zijn de eerste kwartaalperiode waarin die lichte renteverhoging zich kan doen gelden. Daarvan zullen met name de banken met een grote retailbusiness kunnen profiteren.

De prestaties van de banken zijn van belang voor het Robeco US Large Cap Equities fonds. Dat zit namelijk relatief groot in Amerikaanse banken: financials maken 30% van de portefeuille uit per ultimo januari 2016, met zwaargewichten als JP Morgan Chase, Wells Fargo en Citigroup. De koersen van de banken waren in de voorbije maanden bijzonder volatiel. De vrees voor aanhoudende problemen in de leningenportefeuille en de pijn van de aanhoudend lage rente deed de koersen jojo-en.

De fondsbeheerders van Robeco US Large Cap Equities vinden dat de markt momenteel te negatief denkt over financials. Die opinie wordt breder gedeeld onder bankenanalisten: de banken hebben de lat erg laag gelegd, de verwachtingen in de markt zijn ook laag en de waarderingen zijn navenant. De zakenbanken hebben naar verwachting vooral gesneden in de omvang van hun effectenhandel. Veel analisten zien de krimp en de bijbehorende ontslagen als een noodzakelijke sanering die het pad effent voor een nieuwe opwaartse beweging.

Het beheerteam van het Robeco-fonds is minder positief over sectoren die hebben geprofiteerd van de aandacht voor dividendbeleggen, zoals nutsbedrijven en telecom. Die vinden de beheerders te duur.

Het fonds hanteert een fundamentele bottom-up aandelenanalyse op basis van drie pilaren: waardering, fundamentele factoren en katalysator voor verandering (momentum). Op 10 jaars-basis laat het fonds het categoriegemiddelde ruim 2% achter zich, en verslaat het de Russell 1000 Value Index met gemiddeld 1,11% per jaar. Dit tegen een min of meer gelijk risico, waarbij het fonds in neergaande markten beleggers een redelijke bescherming heeft geboden. Wij handhaven de Silver-rating.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 15 Robeco US Equities Large Cap F overzicht vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Mark Donovan is met 34 jaar beleggingservaring een zeer ervaren beheerder die sinds de start van de Amerikaanse evenknie van dit fonds in 1997 het fonds leidt. Donovan is een van de oprichters en tevens co-CEO van RBP. Naast dit fonds heeft hij tevens een rol in het beheer van het Long/Short Equity Fund van het fondshuis. Donovan is de hoofdbeheerder op dit fonds, waar hij sinds 2005 wordt ondersteund door medebeheerder David Pyle. Na een carrière als analist en beheerder bij State Street kwam Pyle in 2000 in dienst bij RBP als analist. In 2005 volgde hij Wayne Sharp op als medebeheerder van dit fonds toen deze met pensioen ging. Pyle heeft 20 jaar beleggingservaring. Om bottom-up ideeën te genereren worden Donovan en Pyle bijgestaan door 27 aandelenanalisten die verdeeld zijn over sectoren en een wereldwijd aandachtsgebied hebben voor alle marktkapitalisaties. Daarnaast kan men sparren met elf collega-beheerders.

Zowel de beheerders als de analisten beschikken over ruime beleggingservaring en zijn in de meeste gevallen al langere tijd bij RBP werkzaam. Wij vinden zowel de ervaring als de stabiliteit binnen teams een sterk punt. De beheerders beleggen zelf ook aanzienlijk in het fonds, wat hun belangen gelijkstelt aan die van beleggers. Dit team is volgens ons een voorbeeld voor de industrie, waardoor wij het rekenen tot de sterkste teams binnen de categorie.

Fondshuis
Robeco is één van de oudste fondshuizen in Nederland en is eigendom van het Japanse Orix, dat 90% van de aandelen bezit. De overige 10% blijft nog steeds in handen van Rabobank, de vorige eigenaar van Robeco. Wat de eventuele gevolgen van deze overname zijn voor de fondsen en de beleggingsteams kunnen wij nu nog onvoldoende inschatten, maar vooralsnog hebben ons geen signalen bereikt die ons oordeel over Robeco beïnvloeden. We kennen Robeco als een stabiele organisatie waar sprake is van een positieve werkomgeving waarin beleggen centraal staat. Robeco is in het verleden goed in staat geweest om het beleggingspersoneel aan zich te binden en er is een stevig fundament van beheerders die er al jarenlang werkzaam zijn.

In totaal beheert het fondshuis 211 miljard euro, wat gelijk verdeeld is over particuliere en institutionele klanten. De meeste fondsen worden vanuit Rotterdam beheerd, maar er zijn ook teams die werken vanuit de VS, Hongkong en Zwitserland. Robeco heeft in het verleden een aantal gespecialiseerde fondsen opgericht die uiteindelijk niet succesvol bleken en het aantal fondsen werd in de afgelopen jaren dan ook enigszins gereduceerd. In vergelijking met het verleden is de mate waarin van de benchmark kan worden afgeweken bij de meeste fondsen toegenomen. Het kostenniveau van het fondsenaanbod ligt globaal genomen beneden de categoriemediaan.

Beleggingsproces
Dit binnen geheel RBP toegepaste proces is puur bottom-up georiënteerd, waarbij de beheerders bedrijven opnemen in de portefeuille die naar hun mening ondergewaardeerd zijn en goed scoren op de drie pilaren van het proces: waardering, fundamentele factoren en katalysator voor verandering (momentum). Het proces start met een kwantitatieve analyse, waarbij het universum, dat bestaat uit ca. 8000 aandelen, wordt gerangschikt op waarderingsratio’s, momentum-factoren en fundamentele factoren. De best scorende bedrijven (300-400) worden aan een nadere analyse onderworpen, waarbij men naar meerdere ratio’s kijkt en ook de trends van deze ratio’s analyseert. Om de uitkomsten van de kwantitatieve analyses te begrijpen en te valideren wordt er vervolgens voor 100-150 aandelen fundamenteel onderzoek gedaan, waarbij men onderzoekt of er een katalysator is die de onderwaardering in het aandeel kan ontsluiten. Een katalysator kan een nieuw product of een managementwisseling zijn, maar ook een herstructurering of een kostenreductieprogramma. Uiteindelijk komen 70-100 namen in de portefeuille. Het proces kent weinig beperkingen, zodat de blootstellingen de resultante zijn van de aandelenselectie. Het proces is helder ingericht en is een goede combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve analyses. De kwaliteit en de omvang van het analistenteam maakt het diepgaande fundamentele onderzoek mogelijk.

Rendement
Het fonds heeft tot doelstelling om verliezen te beperken tijdens economische neergang en de markt bij te houden in stijgende markten. Dit heeft het fonds onder het bewind van Donovan en Pyle uitstekend gedaan. Over 10 jaar gemeten heeft het fonds een geannualiseerd rendement behaald van 10,18% versus 8,20% voor de Russell 1000 Value Index en 7,06% voor het categoriegemiddelde. Op een 5- en 3 jaars horizon heeft het fonds de categorie eveneens verslagen. Dat maakt de prestaties vrij consistent, vooral ten opzichte van de categorie, wat bevestigd wordt doordat het fonds in 89% van de drie-jaars voortschrijdende perioden sinds 1997 het categoriegemiddelde wist te verslaan. Deze goede resultaten zijn vooral te danken aan de kwaliteit van de aandelenselecties.

Qua risico is het fonds redelijk gelijk aan de categorie en de benchmark, wat het fonds ten opzichte van vooral de categorie een sterk risico/rendementsprofiel geeft. In 2013 wist het fonds te profiteren van de onderweging naar rentegevoelige sectoren en de goede aandelenselecties in gezondheidszorg (McKesson, Omnicare) en communicatie (Time Warner, Comcast). In 2014 presteerde het fonds in lijn met de categorie, maar moest het 3% toeleggen op de benchmark. De onderweging van nutsbedrijven en vastgoed pakte niet goed uit. Ook energie-aandelen presteerden ondermaats en het ontbreken van Intel kostte ook performance versus de benchmark.

Kosten
Voor zowel de aandelenklasse met een distributievergoeding als voor de rebatevrije fondsklassen van dit fonds geldt dat ze goedkoper zijn dan de mediaan van de beleggingsfondsen die beleggen in Amerikaanse aandelen.

Lees meer

Bekijk ook het fondsrapport van Robeco US Large Cap Equities F EUR Acc

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de benchmark:

Fvd W week 15 Robeco US Equities Large Cap tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten