Morningstar Marktbarometer: smallcaps zetten de toon in maart

De maand maart was in Europa de maand waarin smallcaps op de beurs duidelijk beter presteerden dan hun grotere broers mid- en largecaps, blijkt uit de Morningstar Marktbarometer over de voorbije maand.

Fernando Luque 04 april, 2016 | 13:24

Wat beleggingsstijlen betreft valt op dat Waarde het in maart beter heeft gedaan dan Groei. En dat zelfs terwijl large caps Groei iets hoger scoorden dan large caps Waarde. Dat zegt wat over de sterke invloed van de small en midcaps.

Het Waardebeleggen werd bij de large caps gestuwd door een paar sectoren: automotive, met Daimler en BMW die een koerswinst van respectievelijk 6,8% en 7,4% scoorden, en ook grondstoffen waar Basf 10% won en Glencore 16% bijschreef.

Het segment large caps Groei profiteerde van Bayer (+7,1%), Heineken (+7,4%), LafargeHolcim (+13,3%) en Inditex (+3,3%).

De waarderingen liggen in de verschillende beleggingsstijlen tamelijk dicht bij elkaar. Van de 9 stijlen die de Morningstar Style Box telt, ligt de koers/fair value verhouding tussen 1 en 1,03. Slechts twee stijlen vallen op met hun waardering: large cap Blend met 0,95 en large cap Waarde met 0,90, waarmee het de goedkoopste stijl is.

Eén minnetje
Er was in maart maar één sector die verlies leed en dat was healthcare met een minnetje van 0,8%. Een van de redenen voor deze underperformance is het grote aantal bedrijven in deze sector dat genoteerd is in een andere valuta dan de euro. Iets meer dan de helft, ofwel 52% van de healthcare-bedrijven is gevestigd in Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk. De valuta van deze beide landen hebben in maart verloren ten opzichte van de euro.

Het rendement van de energiesector bedroeg slechts 1,2%, wat verrassend teleurstellend is gegeven de stijging van 10% die de olieprijs in maart liet zien. Koersverliezen bij oliegiganten Total en BP van respectievelijk 1,7% en 2% waren de boosdoeners. Hoewel de energiesector de afgelopen maanden slecht gepresteerd heeft op de beurs, met 14% verlies in 12 maanden, is Morningstar van mening dat de sector momenteel juist gewaardeerd is op het huidige niveau van een koers/fair value op 1,02.

Grondstoffen duur
Vanuit waarderingsperspectief plaatsen we een kanttekening bij de grondstoffensector. Die deed het goed, zoals we boven aangaven, maar is tegelijk ook aan de dure kant, met een koers/fair value verhouding van 1,15.

Juist aantrekkelijk gewaardeerd is dan weer de financiële sector met een koers/fair value van 0,81. De sector krabbelde in maart weer op met een bescheiden winstje van 1,2%, maar dat laat nog ruimte voor méér.

Beklijk hier het overzicht van de prestaties per sector:

Lees ook de eerdere Morningstar Marktbarometers:

- Marktbarometer: 2016 begint in mineur

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es