Top 5 grondstoffensector: Goud blinkt weer

Bedrijven in de grondstoffensector hebben het de laatste jaren zwaar gehad. Prijzen stonden onder druk als gevolg van overaanbod en tegenvallende vraag. Toch blonken dit jaar beleggingsfondsen die zich richten op edelmetalen uit.

External Writer 23 maart, 2016 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

 

Tegenvallende groeicijfers over onder meer de Chinese economie, gecombineerd met een overaanbod van grondstoffen als gevolg van een decennium aan productie verhogende investeringen, zetten de grondstoffenprijzen onder druk.

Oliemarkt
Misschien het meest treffende voorbeeld is de olieprijs. Tijdens de zomer van 2014 noteerde een vat WTI-olie nog rond de 100 dollar. Sindsdien is de prijs met 70 procent gedaald, alvorens in de eerste maanden van 2016 weer iets op te veren naar rond de 40 dollar per vat. Deze prijsniveaus waren sinds 2003 niet meer gezien.

Enerzijds bleef door de tegenvallende groei de vraag naar dit 'zwarte goud' achter bij verwachtingen. Anderzijds steeg het aanbod door de Amerikaanse schalieolierevolutie, die een ware 'gold rush' ontketende. De OPEC reageerde door haar rol als bewaker van het marktevenwicht overboord te zetten en ervoor koos marktaandeel terug te winnen door de markt te overspoelen met olie, om zo de nieuwe en duurdere producenten buitenspel te zetten.

Overleven
'De fors dalende olieprijs zorgde voor een ontslaggolf in de oliesector, scherp dalende winsten, annulering van aandeleninkoopprogramma’s en dividendbetalingen en het terugschroeven van investeringen', zegt Jeffrey Schumacher, fondsanalist van Morningstar. 'Ook op overheidsniveau wordt de daling gevoeld. Zo haalde Saudi-Arabië miljarden weg bij vermogensbeheerders om het overheidstekort aan te vullen en moeten landen die sterk afhankelijk zijn van olie-inkomsten zoals Nigeria, Azerbeidzjan en Venezuela de broekriem flink aanhalen.'

'De situatie in de mijnbouwsector is nauwelijks beter, vervolgt Schumacher. 'Een significante prijsval van ijzererts, koper en kolen heeft mijnbouwers in de overlevingsmodus geduwd. De focus werd verlegd naar het verstevigen van de balansen, wat resulteerde in het schrappen van aandeleninkoopprogramma's en dividenden, verkoop van bedrijfsonderdelen en lagere kapitaalsinvesteringen, terwijl het risico op afschrijving van dure overnames uit het verleden toeneemt.'

Teleurstelling
Op verzoek van Fondsnieuws nam de Morningstar-analist de brede sector onder de loep. Op het eerste gezicht constateert hij dat 2015 voor beleggers in grondstoffen 'wederom een teleurstellend jaar' was. En ook in de eerste maanden van 2016 wordt de sector 'nog steeds gekarakteriseerd door hoge volatiliteit'.

'Echter, een rebound vanaf een meerjarig dieptepunt heeft de grondstoffensector weer wat vitaliteit gegeven', wijst hij. De prijzen van olie, ijzererts, koper en zink herstelden zich tegen de consensus in. Ook zorgde de toegenomen risico-aversie onder beleggers voor een opleving in de goudprijs.

'Het resulteerde in sterke koersstijgingen van mijnbouwers en olieproducenten. Glencore, Anglo American en Freeport McMoRan zijn grofweg in prijs verdubbeld in de eerste maanden van 2016', aldus de analist. 'Ondanks dat de koersen zich nog ver weg bevinden van de pieken uit het verleden, geeft de recente opleving beleggers weer wat hoop op betere resultaten na de jaren van stevige verliezen. Een ding lijkt zeker: de volatiliteit in de sector zal onveranderd hoog blijven.'

Goud blinkt
Binnen de categorie aandelenfondsen de sectoren grondstoffen, edelmetalen, energie en materialen samenvoegen en rangschikken op year-to-date rendement, maakt duidelijk dat de edelmetalen aan kop gaan. 'Spectaculaire stijgingen van goudproducenten liggen aan de basis van dit herstel', voegt Schumacher toe.

Investec GSF Global Gold wist het beste resultaat over de eerste twee maanden neer te zetten met een rendement van 39,72 procent. 'De sterke prestaties van topposities Barrick Gold (+88 procent), Newmont Mining (+44 procent), Rangold Resources (+47 procent) en Sibanye Gold (+144 procent) droegen hier aan bij.'

BlackRock
Het door Morningstar met een gold-rating gewaardeerde goudfonds BlackRock World Gold staat per eind februari op de derde plaats met een rendement van 30,77 procent. Het fonds staat sinds 2002 onder leiding van grondstoffenexpert Evy Hambro, die tevens verantwoordelijk is voor het met een Silver gewaardeerde BlackRock World Mining Fund, dat per eind februari een rendement van 10,55 procent behaalde. Schumacher: 'Hambro beheert het goudfonds samen met Tom Holl, die in juli 2015 Catherine Raw opvolgde. Het sterke track record van het fonds komt voort uit de gedetailleerde analyses die het team met hulp van de analisten maakt voor de ontwikkeling van grondstofprijzen en de bedrijven die in de sector actief zijn.'

Tevens is er binnen het fonds veel aandacht voor risicobeheersing en liquiditeit. Hambro heeft verder een voorkeur voor grotere spelers in de sector die in staat zijn hun productie uit te breiden. 'De solide executie van deze strategie en de overtuigende manier waarop Hambro het fonds door verschillende marktomstandigheden heeft geloodst geven ons veel vertrouwen in dit fonds', stelt de Morningstar-analist.

FN top 5 week 12 grondstoffen vrijstaand


Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van deze fondsenbeoordelaar. De in deze tabel opgenomen fondsen zijn gerangschikt op grond van de prestaties over dit jaar tot nu toe. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

External Writer  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten