Voorjaarsschoonmaak

Het blijft alweer wat langer licht en de lentezon verdringt langzamerhand de winterse kou. De krokussen, narcissen en tulpen staan weer in bloei en de lammetjes lopen weer door de wei. Het is ook de tijd van het jaar waarin de handschoenen en de emmer met sop weer uit de kast komen voor de grote voorjaarsschoonmaak. Misschien niet altijd de leukste klus, maar wel een noodzakelijke om het huis en de tuin weer op orde te krijgen zodat u er de komende maanden weer van kunt genieten.

Jeffrey Schumacher, CFA 15 maart, 2016 | 12:23
Facebook Twitter LinkedIn

Zo’n huishoudelijke voorjaarsschoonmaak is inmiddels een terugkerend item op onze agenda, maar dit geldt vaak niet voor het onderhoud van een beleggingsportefeuille. Zeker voor de minder actieve beleggers is het raadzaam om de beleggingsportefeuille af en toe eens goed tegen het licht te houden om te kijken of u nog op koers ligt voor het behalen van uw beleggingsdoelen en of de door u gekozen beleggingen nog wel passend zijn om dat doel te verwezenlijken. Het kan zijn dat u niet veel hoeft te doen, maar er kunnen ook zaken aan het licht komen die aanpassing of bijsturing vereisen.

Fondsenportefeuille
Dit geldt ook zonder meer voor portefeuilles die bestaan uit beleggingsfondsen. Beleggers kiezen vaak voor beleggingsfondsen omdat ze beleggers op een gemakkelijke en efficiënte manier een gespreide portefeuille bezorgen waarbij men vertrouwt op de expertise van de fondsbeheerder.

Door het aankopen van beleggingsfondsen wordt de zorg voor de portefeuille weliswaar overgedragen aan de fondsbeheerder, maar dat betekent niet dat u er geen omkijken meer naar heeft. Monitoring van een beleggingsportefeuille is cruciaal, en dat geldt eveneens voor een portefeuille die bestaat uit beleggingsfondsen.

Stel, u heeft een jaar niet naar uw portefeuille omgekeken en uw beleggingsportefeuille bestaat uit Delta Lloyd Deelnemingen Fonds, BNP Paribas Global High Income Equity Fund en NN Europe. Dan heeft u nu genoeg zaken om over na te denken, want deze fondsen zijn niet meer hetzelfde ten opzichte van een jaar geleden.

Turbulentie bij Delta Lloyd
Het bekende Delta Lloyd Deelnemingen Fonds bevindt zich in een turbulente periode, wat geldt voor heel Delta Lloyd Asset Management. Het fonds zag na het vertrek van sterbelegger Alex Otto in 2014 veel beleggers in het aandelenteam vertrekken. De spoeling is hierdoor vrij dun geworden, temeer omdat Delta Lloyd nauwelijks in staat is om adequate vervangers aan te trekken.

Wij maken ons zorgen over de kwaliteit van de beleggingsorganisatie, wat er mede toe leidde dat alle fondsen die door Delta Lloyd Asset Management worden beheerd per augustus vorig jaar Under Review werden gezet.

Naast de personele wijzigingen is ook het beleggingsbeleid verruimd, waarbij het fonds van een Nederlands deelnemingenfonds op termijn kan migreren naar een Europees mid- en small-cap fonds. Genoeg factoren dus om deze positie nog eens nader onder de loep te leggen.

Drastische veranderingen bij BNP Paribas
Het BNP Paribas Global High Income Equity Fund werd tot eind augustus vorig jaar beheerd door Wouter Weijand. Na het vertrek van Weijand heeft het in Londen gevestigde team onder leiding van Simon Roberts het beheer van de strategie overgenomen. BNP Paribas reorganiseerde vrijwel het gehele dividendteam en ook de strategie ging behoorlijk op de schop.

De focus ging van dividend naar aandeelhoudersrendement (rendement uit dividend + aandeleninkoop), de portefeuilleconcentratie nam sterk toe doordat het aantal aandelen in de portefeuille daalde van ongeveer 200 naar 56 een ook de regio- en sectorallocaties verschillen duidelijk van hoe het fonds er onder Weijand uitzag. Een complete metamorfose in een paar maanden tijd.

Reorganisatie bij NN IP
Ook voor NN Europe was 2015 een jaar van veranderingen. Het fonds dat onder leiding stond van Rob Radelaar, werd door NN IP in een bredere reorganisatie van de sector- en regiofondsen omgevormd. Zowel aan de beheerkant als qua beleggingsstrategie waren er flinke aanpassingen.

Het 25-koppige analistenteam en het kwantitatieve onderzoeksteam van NN IP krijgen een sterke invloed in het beheer van de genoemde beleggingsfondsen. Dit betekent tegelijkertijd dat de invloed van de beheerder afneemt. Die beheerder is sinds de aanpassing Jeff Meys geworden. Een andere aanpassing is dat de portefeuilles geconcentreerder gaan worden en hierdoor per saldo actiever zullen gaan beleggen. Ook deze aanpassingen vereisen een verdere analyse om de geschiktheid van dit fonds voor uw portefeuille te bepalen.

De voorbeelden laten zien dat veranderingen grote invloed kunnen hebben op hoe een beleggingsfonds eruit ziet. In deze gevallen dient u dus opnieuw de afweging te maken of deze drie beleggingsfondsen nog wel de juiste keuzes zijn om uw beleggingsdoelen te behalen. Een grondige voorjaarsschoonmaak van uw beleggingsportefeuille is ook pure noodzaak.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten